Human papilloma virus (HPV)

Protecție împotriva cancerului de col uterin (cervix uterin)

Examen profilactic pentru identificarea tipurilor de virus Papilloma uman (HPV).

După citirea acestor informații, veţi ști cum să minimizaţi factorii care contribuie la dezvoltarea cancerului de col uterin. Metodele actuale permit identificarea virusurilor Papilloma umane (HPV) cu certitudine și printr-o procedură foarte simplă.

Ce este HPV?

Este un virus cu transmitere sexuală, multe dintre femeile infectate nu prezintă manifestări clinice. Majoritatea tipurilor HPV (există peste 100) sunt inofensive, însă unele tipuri sunt considerate cu risc crescut determinând, în timp, dezvoltarea cancerului de col uterin. Tipurile de HPV cu risc crescut au fost identificate în 99% din cazurile de cancer de col uterin. Alte tipuri de HPV cauzează așa-numitele leziuni verucoase, care nu au însă legatură cu cancerul. Oricum, dacă sunt prezente, vor atrage atenţia medicului asupra existenţei unei infecţii cu HPV la nivelul colului uterin.

Ce rol joacă HPV în dezvoltarea cancerului de col uterin?

Aproape orice femeie activă sexual intră în contact cu acest virus cel puţin o dată în viată, la un moment dat.

De obicei, sistemul imunitar al organismului combate cu succes infecţia. Asemenea multor virusuri (banala răceală sau virusurile gripale), HPV-ul este eliminat din organism în decursul a câtorva luni. Cu toate acestea, în cazul unor femei, HPV nu este eliminat de către sistemul imunitar. Persistenţa infecţiei HPV poate duce la inserarea unor gene virale în nucleul celulelor colului uterin (de ex. genele E6 si E7), modificând structura și funcţiile acestora. Dacă aceste celule nu sunt distruse de către sistemul imunitar, pot dezvolta în timp cancerul de col uterin.

Femeile de peste 30 de ani prezintă un risc crescut. Un studiu a demonstrat că femeile cu infecţie HPV (determinată de un genotip cu risc crescut), persistentă în organism timp de 12-18 luni au un risc de 100 de ori mai mare pentru dezvoltarea cancerului decât femeile HPV negative. Alţi factori de risc sunt vârsta, statusul imunologic, infecţii multiple cu HPV, modul de viaţă, fumatul, folosirea contraceptivelor, multiparitatea (mai mult de 5 nașteri), etc.

Ce reprezintă testul PAP (Babeș-Papanicolaou)?

Până acum testul PAP a reprezentat o metodă de rutină pentru profilaxia cancerului de col uterin. Testul este efectuat dintr-o cantitate mică de celule, prelevate din colul uterin. Secreţia de la nivelul colului uterin este examinată la microscop pentru identificarea celulelor patologice. Cu toate acestea, testul PAP, de rutină, detectează aproximativ 50% din cazurile care evoluează spre cancer de col uterin.

Ce este un test ADN-HPV?

Testul ADN-HPV detectează prezenţa tipurilor de virus cu risc crescut chiar înainte de modificările vizibile la nivelul colului uterin. Acest lucru face posibilă identificarea cazurilor care pot dezvolta un cancer de col uterin.

De ce detectăm E6, E7?

Detecția HPV E6/E7 indică activitatea oncogenică a HPV și nu numai prezența virusului. Este cel mai important indicator pentru dezvoltarea cancerului cervical și poate fi utilizat ca marker predictiv pentru identificarea acelor femei care prezintă risc de a dezvolta leziuni displazice de grad înalt și cancer. În timpul integrării și al fragmentării ADN HPV, testele bazate pe detectarea ADN pot furniza rezultate fals negative (4-25% din cazuri).

Din aceste motive, putem afirma că HPV E6/E7, este o metodă ideală de screening, având ca tintă detectia transcriptiei active a proteinelor oncogene ale HPV și expresiei lor.

Cum este obținută proba pentru analiză?

La fel ca și secreţia pentru testul PAP, prin raclarea celulelor de pe pereţii colului uterin. Proba este pusă apoi în mediu de transport și trimisă la laborator unde este analizată.

Ar trebui să fac un test PAP și apoi unul ADN-HPV?

Da, dacă doriţi să fiţi absolut sigură, fiind cea mai bună modalitate de a recunoaște semnele iniţiale ale cancerului de col uterin.

În Aprilie 2003 aceste două teste au fost recunoscute de către Autoritatea Americană de Sănătate Publică ca fiind procedura standard recomandată femeilor de peste 30 de ani pentru prevenirea cancerului de col uterin. Un rezultat negativ înseamnă cu o precizie de aproape 100% că nu veţi dezvolta cancer de col uterin în următorii 5 ani. În acest timp, se recomandă continuarea măsurilor profilactice.

De reținut

  • cancerul cervical este cauzat de o infecție persistentă cu tipurile HPV cu risc crescut
  • riscul de a dezvolta un cancer de col uterin este legat de tipul (genotipul) de HPV și persistenţa lui în organism
  • genotipurile HPV 16 și 18 sunt de obicei asociate cu riscul de dezvoltare al cancerului
  • cel mult 30% din cancerele de col uterin se datorează altor genotipuri HPV cu risc crescut decât cele menţionate mai sus.

Important !

Nu vă simţiţi nesigură! Prezenţa virusului, adică testul ADN-HPV pozitiv, nu înseamnă că aveţi cancer de col uterin sau că tumora este deja prezentă. Testul indică doar un posibil risc și obligă medicul dumneavoastră să vă ţină sub atentă observaţie. Pe de altă parte, un rezultat negativ al testului ADN-HPV demonstrează că riscul dumneavoastră de a dezvolta un cancer de col uterin este extrem de mic.

Analize recomandate:

Bibliografie:

www.merckmanuals.com


Sus