Ce este colesterolul

Colesterolul - ce este, care este nivelul optim, ce ai de făcut dacă valorile sunt prea mari

Pentru a funcționa fără probleme, organismul nostru are nevoie și de colesterol, la fel cum are de vitamine, minerale, carbohidrați și alți nutrienți. Această substanță se găsește în structura anumitor hormoni, dar mai ales în compoziția membranelor celulare din țesuturile animale, contribuind astfel la formarea lor. Cu alte cuvinte, colesterolul nu este întotdeauna nociv pentru organism. Dimpotrivă, asigură o serie întreagă de procese despre care vom discuta și în acest articol. Ce avem de știut, însă, este faptul că un nivel de colesterol mărit poate duce la apariția numeroaselor boli cardiovasculare.

Colesterolul - ce este și ce rol are

 • Tipuri de colesterol - „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”
 • Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului
 • Ce ai de făcut dacă nivelul de colesterol este mare - cauze, afecțiuni, factori de risc
 • Cum reechilibrezi valorile colesterolului
 • Colesterolul - ce este și ce rol are

Colesterolul - ce este și ce rol are

Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri.

Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ce este în exces se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Atunci când este în valori optime, însă, colesterolul favorizează o serie întreagă de procese biochimice vitale:

 • Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar;
 • Protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie;
 • Ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron);
 • Protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp;
 • Este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale;
 • Este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
 • Ajută la sintetizarea vitaminei D3;
 • Sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
 • Îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Tipuri de colesterol: „colesterolul bun” vs. „colesterolul rău”

Tipuri de colesterol

Din cauza faptului că moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine care, în funcție de densitate, sunt clasificate în: chilomicroni, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein).

Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular. În schimb, colesterolul înglobat în HDH este numit și „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de aterom (depozit lipidic), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism.

Ce analize se fac pentru a afla valorile colesterolului

„Colesterolul bun” și „colesterolul rău”, împreună cu trigliceridele (tot grăsimi) alcătuiesc colesterolul total, care poate fi determinat la un laborator de analize printr-un test de sânge numit și panou sau profil lipidic, care măsoară atât grăsimile, cât și lipidele. De obicei, medicul generalist este cel care recomandă acest test și tot el îl poate interpreta.

Care este nivelul optim de colesterol în sânge

Pentru a depista nivelul colesterolului, trebuie doar să te prezinți la laboratorul de analize pentru recoltare. Este recomandat să eviți să mănânci sau să bei alte lichide în afară de apă cu 9 -12 ore înainte de efectuarea testului de sânge. Cele patru valori se măsoară în miligrame pe decilitru și se încadrează în următorii parametri:

 • Colesterol total - valori bune: < 200 mg/dl, valori la limită: 200 - 239 mg/dl, peste limita normală: > 240 mg/dl;
 • LDL: valori bune: < 100 mg/dl, valori la limită: 120 - 159 mg/dl, peste limita normală: > 160 mg/dl;
 • HDL: valori bune: > 60 mg/dl, valori la limită: 40-50 mg/dl, peste limita optimă: < 40-50 mg/dl;
 • Trigliceridele: valori bune: < 149 mg/dl, valori la limită: 150 - 199 mg/dl, peste limita optimă > 200 mg/dl.

În plus, trebuie să știi că aceste valori diferă de la adulți la copii, unde nivelul optim este mai mic cu 20-30 mg/dl. De exemplu, dacă în cazul unei persoane de 30 de ani, colesterolul total benefic poate fi de cel mult 200 mg/dl, în cazul unui copil, valoarea ideală trebuie să fie mai mică de 170 mg/dl, iar LDL < 110 mg/dl.

De asemenea, în cazul sarcinii, pentru că pot apărea dereglări în cel de-al doilea trimestru, medicii recomandă ca femeile însărcinate să mențină o valoare LDL < de 100 mg/dl și HDL > 60 mg/dl.

Citește și: De ce este recomandat sa facem un control medical anual?

Echipa Bioclinica Publicat de Echipa Bioclinica
la data de 08/11/2019.
Ultima actualizare 12/11/2019.

Articole similare

Pentru pacienți


Sus