PSA (Prostate specific antigen)

PSA (antigenul prostatic specific) este o glicoproteină cu o greutate moleculară de 30.000 daltoni. PSA se produce în cea mai mare parte în epiteliul prostatic, dar a fost identificat şi în tumorile mamare, în neoplasmele glandelor salivare, în glandele periuretrale şi anale, în celulele uretrei masculine, în laptele matern, în sânge şi urina. PSA produs în prostata este secretat în concentraţie mare în lichidul seminal. Rolul său cel mai important este acela de a favoriza lichefierierea spermei cu creşterea consecutivă a motilităţii spermatozoizilor. Nivele reduse de PSA ajung în sânge datorită scurgerilor de la nivelul prostatei. Creşterea nivelurilor de PSA sanguin se asociază cu patologia prostatică, inclusiv prostatite, hiperplazia benignă de prostată şi cancerul de prostată.

PSA este prezent sub trei forme majore în circulaţie:

PSA legat de alfa 1-antichimotripsina (PSA-ACT), detectabilă prin metode specifice PSA liber (Free PSA), detectabilă prin metode specifice PSA legat de alfa 2-macroglobulina, este o formă nedetectabilă cu metodele curente

PSA ŞI CANCERUL:

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la bărbaţi şi a doua cauză de deces prin cancer la bărbaţi. Diagnosticul precoce al cancerului prostatic este îngreunat de faptul că nu există simptomatologie în cazul tumorilor localizate. De aceea, depistarea precoce necesită un test rapid, simplu şi sigur. Se pare că asocierea examinării digitale rectale cu determinarea PSA favorizează depistarea precoce a cancerului prostatic. Determinarea PSA poate avea semnificaţie deosebită în depistarea tumorilor şi a metastazelor cancerului prostatic. Persistenta valorilor crescute ale PSA după tratament sau creşterea PSA după tratament indică prezenţa unei recidive sau recurente. Este unanim acceptat faptul ca PSA este un adjuvant în urmărirea cancerului de prostată. Valorile PSA pot fi crescute câteva zile după tuşeu rectal.

Valori crescute ale Free PSA sunt întâlnite în cazuri de adenom benign de prostată, cancer de prostată; aceste valori însă trebuie corelate cu date clinice şi alte explorări medicale pentru un diagnostic corect.

Raportul dintre concentraţia de Free PSA şi Total PSA poate orienta asupra diagnosticului de hipertrofie benignă de prostată şi cancer de prostată, mai ales la pacienţii cu valori aflate în zona gri (neconcludentă).

ANALIZE RECOMANDATE:

Determinarea concentraţiei sanguine de Total PSA, Free PSA.

Bibliografie:

  1. Referintele metodei de lucru Total PSA - 2010, Free PSA – 2010, - 2010 Abbott Laboratories

  2. Jacobs D. ,Oxley D., DeMott W. Laboratory Test Handbook, 3-rd edition, Hudson 2004

3.Guide des Analyses Specialisees, 4 eme Edition, Pasteur Cerba Laboratoire, 2003


Sus