Seleniu

Seleniu

Seleniu (Se) este un mineral foarte important pentru o viaţă sănătoasă, fiind necesar în cantităţi mici. Organismul utilizează acest mineral pentru a produce selenoproteine, compuși cu un puternic caracter antioxidant.

Caracterul antioxidant al selenoproteinelor ajută organismul să prevină efectele radicalilor liberi, reglează funcţiile tiroidei și influenţează pozitiv activitatea sistemului imunitar

Carența de Se

Carenţa de Se este destul de rară. În general, aceasta este prezentă în ţările slab dezvoltate și în ţările cu o concentraţie scăzută de Se în sol. Lipsa acestui mineral poate determina dezvoltarea bolilor cardiace, hipertiroidismului, retardului psihic și scăderea imunităţii.

Afecţiunile grave ale sistemului digestiv pot să scadă absorbţia de Se pe lângă absorbţia altor nutrienţi, fiind nevoie de monitorizare atentă și de tratament în aceste cazuri.

În cazul carenţei de iod, lipsa Se poate agrava starea pacientului prin afectarea funcţiilor tiroidei. În acest caz, un aport ridicat de Se poate proteja organismul de anumite efecte ale carenţei de iod.

Excesul de Se

Concentraţii mari de Se pot determina boala numită selenoză. Simptomele sunt:

  • tulburări digestive
  • căderea părului
  • oboseală
  • iritabilitate
  • afecţiuni ale sistemului nervos

Intoxicaţia cu Se este foarte rară, fiind produsă, de obicei, în accidente industriale.

Surse de Se

Principalele surse de Se sunt: nuci de Brazilia, cereale, pește de apă sărată (ton, pește Lutjanus, halibut, hering, sardine), fructe de mare, carne de vită și pui etc.

Determinarea concentrației de Se în sânge

Numeroase studii, efectuate în perioada 1980 – 2000 au confirmat faptul că un nivel scăzut de Se este asociat cu un risc crescut de dezvoltare a diferitelor tipuri de cancer:

  • 63% în carcinomul de prostată
  • 58% în cancerul intestinal
  • 46% în carcinomul pulmonar

Bibliografie:

http://www.merckmanuals.com/professional/SearchResults?query=selenium

Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Despre infecția cu Helicobacter Pylori: cauze, test, simptome și tratament
Despre infecția cu Helicobacter Pylori: cauze, test, simptome și tratament
Infecția cu Helicobacter Pylori - cauze și manifestări

Helicobacter Pylori este bacteria care determină apariția uneia dintre cele mai des întâlnite infecții la om și este frecvent corelată cu st... Citește mai departe
Examen sumar de urină
Examen sumar de urină
Examen sumar de urină

Ce este examenul sumar de urină? Urina este un produs biologic care joacă un rol important în diagnosticul clinic, fiind obținută prin procedee neinvazive. Examenul de urină ... Citește mai departe
Trombofilia: cauze, simptome, analize necesare, tratament
Trombofilia: cauze, simptome, analize necesare, tratament
Trombofilia: ce este și de ce apare, care sunt simptomele, analize necesare și riscuri în sarcină

Trombofilia reprezintă o afecțiune care duce la o deficiență a coagulării sângelui. În general, c... Citește mai departe