Vitamina D

Deficit

  • În viata intrauterină și în copilărie: deficit de creștere, deformări osoase, poate crește riscul de fractură a șoldului la vârsta adultă.
  • La adulți: precipită sau exacerbează osteopenia și osteoporoza, cauzează osteomalacie și slăbiciune musculară, crește riscul de apariție a fracturilor.

Exces

  • Hipercalcemie, hipercalciurie
  • Demineralizare osoasă
  • Constipație
  • Slăbiciune musculară
  • Calculi renali

Unele studii recente au demonstrat faptul că majoritatea celulelor și țesuturilor organismului prezintă receptori pentru vitamina D, precum și echipamentul enzimatic necesar transformării formei primare, circulante, a vitaminei D (25-hidroxivitamina D) în 1,25-dihidroxivitamina D. De asemenea, vitamina D joacă un rol important în scăderea riscului unor boli, cum ar fi diverse afecțiuni maligne, boli autoimune, infecții și boli cardiovasculare.

Vitamina D și reducerea riscului de cancer

O primă ipoteză a fost pronunțată prin corelarea ratei scăzute a bolilor neoplazice la indivizii care trăiesc la latitudine sudică, fată de nordici, datorită expunerii mai scăzute la radiația ultravioletă a celor din urmă. În urma unor cercetări de laborator, s-a evidențiat rolul vitaminei D asupra culturilor de celule canceroase – încetinind rata de creștere a acestora și determinând apoptoza (moartea) celulelor neoplazice. Studii observaționale ulterioare au arătat că indivizii cu o dietă bogată în vitamina D prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer colorectal, mamar, prostatic, pancreatic și alte tipuri rare de neoplazii.

Vitamina D și bolile autoimune

Studii de biologie moleculară, care au utilizat secvențierea ADN-ului pentru a determina locul elementelor receptoare ale vitaminei D fată de unele gene implicate în etiologia bolilor autoimune, au demonstrat asocierea deficitului de vitamina D cu diabetul zaharat de tip I, boala Crohn, lupus eritematos sistemic, leucemie limfatică cronică, artrită reumatoidă și scleroză multiplă.

Vitamina D și reducerea riscului cardiovascular

Datorită faptului că receptorii pentru vitamina D au o largă distribuție tisulară, inclusiv la nivelul structurilor cardiovasculare, numeroase studii clinice au arătat o corelație între nivele scăzute de vitamina D și hipertensiune, calcificări ale coronarelor, hipertrofie ventriculară stânga, în combinație cu alți factori de risc cardiovascular.

Analize recomandate

Din cei peste 35 de metaboliți ai vitaminei D3 si D2, doar 25-hidroxivitamina D și 1,25-dihidroxivitamina D au relevanță clinică. Dintre cei doi, pe baza timpului de înjumătățire, 25-hidroxivitamina D se consideră ca fiind un indicator mult mai bun pentru evaluarea nivelului de vitamina D (25-hidroxivitamina D are timp de înjumătățire de 2-3 săptămâni, spre deosebire de 5 - 8 ore al 1,25-dihidroxivitaminei D). Nivelul de 25-hidroxivitamina D este influențat de expunerea la soare, latitudine, pigmentul pielii, utilizarea loțiunilor de protecție solară și funcția hepatică. Poate varia, de asemenea, în functie de anotimp: iarna, valorile pot fi cu până la 40 - 50% mai scăzute decât vara, datorită reducerii expunerii la radiația ultravioletă. Concentrațiile metaboliților vitaminei D pot varia cu vârsta și pot fi crescute în sarcină.


Sus