Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Alanin Aminopeptidaza

 • Metoda
  Photometry (PHOT)
 • Material uzual
  urină
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Cantitate minimă
  5 ml
 • Frecvența
  La cerere
71 lei

Despre analiză - Alanin Aminopeptidaza

Alanin aminopeptidaza (Aminopeptidaza N/CD13) este o ectoenzimă transmembranară cu o porţiune citoplasmatică N-terminal scurtă (8 aminoacizi) şi un domeniu extracelular mare care conţine situsul activ. Este exprimată pe mai multe tipuri de ţesuturi şi celule (celelele stem, monocite, macrofage, bazofile, neutrofile, eozinofile, celule dendritice).

Deşi, activitatea sa de peptidaza este cunoscută de mai mulţi ani, dovezi recente au demonstrat că este o proteină multifuncţională cu cel puţin trei tipuri de activităţi (clivaj peptidic, endocitoză şi semnalizare). Datorită acestor activităţi, alanin aminopeptidaza participă la mai multe funcţii cum ar fi angiogeneza, invazia celulelor tumorale, metastazarea, apărarea împotriva agenţilor patogeni, prezentarea antigenului.

În monocitele şi macrofagele umane, alanin aminopeptidaza modulează fagocitoza mediată de receptorii pentru porţiunea Fc a anticorpilor IgG. Fagocitoza este o funcţie importantă a monocitelor, macrofagelor şi a celulelor dendritice, nu numai pentru distrugerea microorganismelor patogene ci şi pentru generarea de peptide care urmează a fi prezentate limfocitelor T şi pentru declanşarea eliberării de citokine care modulează răspunsurile imune adaptative.(1)

De asemenea, alanin aminopeptidaza acţionează ca receptor pentru Coronavirusul uman 229E/HCoV-229E şi este mediator în infecţia cu Citomegalovirus. (2)

Bibliografie:

 • Aminopeptidase N (CD13) Is Involved în Phagocytic Processes în Human Dendritic Cells and Macrophages, Mónica I. Villaseñor-Cardoso, Dulce A. Frausto-Del-Río, and Enrique Orteg, BioMed Research Internaţional, Volume 2013, Article ID 562984

 • https://www.uniprot.org/uniprot/P15144

Blog