Colesterol total
Generalități
Colesterolul face parte din grupa steroizilor, fiind un alcool policiclic care are la baza nucleul steranic, cu o grupare -OH la C3 şi o catenă ramificată, apolară, la C17. Este componenta de rezistenţă a membranelor celulare şi a substanţei nervoase, respectiv precursorul acizilor biliari, a unor hormoni şi a vitaminei D.
Colesterolul este sintetizat în numeroase ţesuturi, dar mai ales în ficat şi peretele intestinal. Aproximativ 75 % din cantitatea de colesterol este sintetizată de novo, iar 25 % provine din dietă. Aproximativ 50-75 % din cantitatea de colesterol seric este transportată de lipoproteinele cu densitate mica (LDL- low density lipoproteins), iar 15-40 % este transportată de lipoproteinele cu densitate mare (HDL- high density lipoproteins).
Semnificație clinică
Nivelul colesterolului seric este crescut în hiperlipoproteinemiile ereditare şi în alte afecţiuni metabolice.
Valori moderat / marcat crescute sunt observate în afecţiunile hepatice însoţite de colestază. Hipercolesterolemia este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Niveluri scăzute ale colesterolului pot să apară în hipertiroidism, malabsorbţie, deficienţe ale apolipoproteinelor, malnutriţie, afecţiuni hepatice severe.
Bibliografie
Referinţele metodei de lucru
Metode și materiale folosite
- SinonimeLipidogramă
- MetodaFotometrie / Spectrofotometrie
- Material uzualser
- Transport (temp. °C)2 - 8
- Stabilitatea probei8 ore la 20-25 ºC, 2 zile la 2-8 ºC, peste 2 zile la -20 ºC
- Cantitate minimă1 ml
- Frecvențazilnic