Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Colesterol total

Colesterol total - metode și materiale folosite

 • Sinonime
  Lipidogramă
 • Metoda
  Fotometrie / Spectrofotometrie
 • Material uzual
  ser
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  8 ore la 20-25 ºC, 2 zile la 2-8 ºC, peste 2 zile la -20 ºC
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
12 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Colesterol total

Generalități

Colesterolul face parte din grupa steroizilor, fiind un alcool policiclic care are la baza nucleul steranic, cu o grupare -OH la C3 şi o catenă ramificată, apolară, la C17. Este componenta de rezistenţă a membranelor celulare şi a substanţei nervoase, respectiv precursorul acizilor biliari, a unor hormoni şi a vitaminei D.

Colesterolul este sintetizat în numeroase ţesuturi, dar mai ales în ficat şi peretele intestinal. Aproximativ 75 % din cantitatea de colesterol este sintetizată de novo, iar 25 % provine din dietă. Aproximativ 50-75 % din cantitatea de colesterol seric este transportată de lipoproteinele cu densitate mica (LDL- low density lipoproteins), iar 15-40 % este transportată de lipoproteinele cu densitate mare (HDL- high density lipoproteins).

Semnificație clinică

Nivelul colesterolului seric este crescut în hiperlipoproteinemiile ereditare şi în alte afecţiuni metabolice.

Valori moderat / marcat crescute sunt observate în afecţiunile hepatice însoţite de colestază. Hipercolesterolemia este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Niveluri scăzute ale colesterolului pot să apară în hipertiroidism, malabsorbţie, deficienţe ale apolipoproteinelor, malnutriţie, afecţiuni hepatice severe.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele