Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Rezistența la fluorochinolone și/sau claritromicină a Helicobacter pylori

 • Metoda
  PCR & Hibridizare
 • Material uzual
  biopsie în mediu de transport special H. pylori
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile in portagerm H. pylori la 2-8°C, 1 an la 18-25°C (țesut inclus în bloc de parafină)
 • Frecvența
  La cerere
338 lei

Despre analiză - Rezistența la fluorochinolone și/sau claritromicină a Helicobacter pylori

Generalități

Helicobacter pylori este o bacterie Gram negativă, încurbată sau spiralată, mobilă, care prezintă mai mulţi flageli la un pol.
Are o rezistenţă scăzută în mediul extern, dar rezistă la pH-ul acid al stomacului.

Sursa de infecţie este reprezentată de om, calea de transmitere fiind cea fecal-orală şi oral-orală. Infecţia se dobândeşte prin ingestia orală a bacteriei şi se transmite intrafamilial, în principal în prima copilărie.

Bacteria a fost izolată din fecale, salivă şi placa dentară a pacienţilor infectaţi.

Helicobacter pylori cauzează gastrita cronică activă şi este răspunzătoare de majoritatea ulcerelor gastrice şi duodenale.

Semnificație clinică

Infecţia cu Helicobacter pylori poate fi determinată prin evidenţierea anticorpilor serici sau a antigenului în materiile fecale. Nu există o corelare netă între titrul anticorpilor şi severitatea leziunilor.

Este în general admis că o diminuare cu 50 % a titrului anticorpilor după 6 luni semnifică succesul tratamentului. Din contră, o reascensiune rapidă a titrului de anticorpi presupune un eşec sau o insuficienţă terapeutică.

În această situaţie, endoscopia cu prelevare de ţesut gastric şi testarea rezistenţei la antibiotice reprezintă o variantă posibilă. În acest sens se poate determina rezistenţa la fluorochinolone şi claritromicină a Helicobacter pylori, prin tehnici de biologie moleculară, din biopsia gastrică.

Rezistenţa la fluorochinolone este determinată de prezenţa mutaţiilor la nivelul genei gyrA (codon 87 şi 91), iar cea la claritromicină, de prezenţa mutaţiilor la nivelul genei 23S (poziţiile 2146 şi 2147) a ADN Helicobacter pylori.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru