Conjunctivita, una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale sezonului estival
Conjunctivita este o boala caracterizată printr-o inflamație a membranei transparente care acoperă ochiul atât în față, pe “albul ochilor”, cât și pe interiorul pleoapelor. De obicei această membrană nu se observă, fiind transparentă. Ea este însă brăzdată de vase foarte subțiri și la cea mai mica inflamație, vasele se umflă și devin foarte vizibile, astfel încât membrana se înroșește (ochi roșu). Conjunctivita poate fi acută (apare brusc, se vindecă repede) sau cronică (se vindecă mai greu, durează mult timp).
Conjunctivita constituie cea mai comună infecție a ochiului, ce poate să apară atât la adulți, cât și la copii. Boala poate să apară inițial la un ochi pentru ca apoi, în 2-3 zile să afecteze ambii ochi.
Conjunctivita este foarte des întâlnită și poate fi cauzată de microbi din toate categoriile (virusuri, bacterii, ciuperci). Ochiul cu conjunctivită nu doare. Nu așteptați durerea ca pe un semn care să vă trimită la doctor, pentru că boala se poate agrava.
Conjunctivita poate fi foarte contagioasă. Este nevoie să aveți mare grijă la igiena personală.
Cuprins articol
Simptomele și semnele conjunctivitei
- Cele mai frecvente simptome ale conjunctivitei sunt:
- înroșirea ochiului
- secreții lacrimale galbene purulente
- senzație de nisip în ochi
- lipirea pleoapelor dimineața la trezire, din cauza secrețiilor care se usucă pe gene
- lăcrimare abundentă
- jenă oculară
- senzație de arsură oculară (în conjunctivita produsă de diverși iritanți)
- mâncărime (în formele alergice)
Semnele obiective (cele observate de pacient): ochiul roșu (la nivelul albului ochiului și pe interiorul pleoapelor), secreții oculare abundente (alb-gălbui, verzui etc) ce formează uneori adevărate cruste deasupra genelor (în conjunctivita bacteriană).
De obicei, vederea nu este afectată, decât atunci când boala se complică cu infecții ale corneei (kerato-conjunctivita), apare fotofobia și scăderea acuității vizuale. În conjunctivita copilului pot să apară în același timp și infecții la nivelul urechilor.
Tipuri de conjunctivită
Conjunctivita poate fi produsă de virusuri, bacterii, substanțe iritante (praf, fum, șampoane, clorul din apa de piscină), diverși alergeni (substanțe ce produc alergii). Există și cauze favorizante: igiena defectuoasă, căldura, umezeala. Evoluția conjunctivitei poate fi variabilă: favorabilă la tratament, recidivantă, sau se poate croniciza.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul clinic pozitiv se bazează pe simptomatologia subiectivă și obiectivă, iar diagnosticul etiologic de certitudine se stabilește numai prin examen bacteriologic, virusologic și citologic al secreției conjunctivale.
Diagnosticul de conjunctivită se stabileşte pe baza simptomatologiei descrise de pacient, a examenului clinic efectuat de medicul oftalmolog şi a analizei secreţiei conjunctivale. Pentru acest lucru, la laborator trebuie să fie recoltată secreția înainte de a face vreun tratament sau înainte să vă spălați pe ochi.
Testele alergologice efectuate de medicul alergolog completează gama de investigaţii.
Diagnosticul este stabilit de medicul oftalmolog, tratamentul constă în administrarea de soluţii dezinfectante locale, antialergice şi antibiotice. Complicaţiile care pot apărea sunt keratitele, ulceraţiile corneene, ce pot conduce la scăderea acuităţii vizuale.
Tratamentul profilactic necesită izolarea persoanelor suspecte și contacșilor, cât și o igienă corespunzătoare.
Tratamentul depinde de cauza care a produs conjunctivita! Nu încercați să vă tratați de conjunctivită singuri, cu diverse soluții, pentru că riscați agravarea afecțiunii și chiar apariția complicatiilor. În plus, conjunctivita poate fi confundată cu alte afecțiuni oculare însoțite de ochi roșu, mult mai grave, cum sunt: glaucom, uveita anterioară.
1. Tratamentul conjunctivitei bacteriene
În tratamentul conjunctivitei bacteriene trebuie administrate coliruri (picături) cu antibiotic cu spectru larg, ce se aplică de 3-4 ori pe zi, în funcție de gravitatea formei de boală, în formele acute chiar la interval de 1-2 ore, cu rărirea ulterioară a ritmului de administrare pe măsură ce simptomele și semnele infecției se atenuează. Durata tratamentului este de 7-10 zile și uneori semnele și simptomele se agravează înainte de a se ameliora. Nu sunt indicate unguentele cu antibiotic deoarece produc stagnarea secrețiilor, servind astfel că mediu de cultura pentru germeni.
Cultură secreție conjunctivală2. Tratamentul conjunctivitei virale
Tratamentul în conjunctivita virală se adresează ameliorării simptomatologiei prin metode nespecifice și se bazează nu pe eradicarea agentului viral, ci pe ameliorarea simptomatologiei pacientului până la remisia completă a bolii. Astfel că antiviralele se utilizează cel mai frecvent în cazul în care etiologia este evidentă (Herpes, virusul varicelo-zosterian – cu asocierea de leziuni cutanate). Evoluția normală a unei conjunctivite virale este spre vindecare completă în maxim 15-20 zile. Principala preocupare atât a pacientului, cât și a medicului trebuie să o reprezinte împiedicarea răspândirii în colectivități (fie că este vorba de locul de munca, cabinete oftalmologice sau școli).
3. Tratamentul conjunctivitei alergice
Tratamentul conjunctivitei alergice este de desensibilizare, pentru a elimina reacția inflamatoare de la originea conjunctivitei alergice. În multe cazuri tratamentul este cronic și se face cu antihistaminice, corticosteroizi. Se va căuta identificarea și înlăturarea alergenului în cauză.
Prevenție
Conjunctivitele virale și cele bacteriene sunt extrem de contagioase. Este foarte importantă prevenirea contaminărilor multiple, mai ales în comunități. Purtătorii de lentile de contact sunt expuși unui risc crescut de a face conjunctivite în cazul manipulării defectuoase a lentilelor și a unei igiene deficitare, la aceste persoane există și riscul mai mare de complicații cu keratite. Dacă apar semnele și simptomele de conjunctivită, lentilele trebuie scoase imediat și aruncate împreună cu soluția de păstrare și recipientul special.
Reguli de bază
- nu trebuie atins ochiul afectat
- mâinile se spală des cu apă călduță și săpun, întotdeauna înainte și după administrarea picăturilor
- de evitat strângerea mâinii cu alte persoane
- prosoapele, lenjeria, fața de pernă trebuie dezinfectate și folosite doar personal.
- nu se utilizează produse de machiaj, de asemenea, acestea, nu trebuie împrumutate și trebuie schimbate periodic
- nu se poartă lentile de contact
- acoperirea ochiului cu pansamente ocluzive sau remediile naturiste cu ceaiuri (mai ales mușetel) reprezintă metode complet contraindicate în tratamentul conjunctivitelor, pentru că nu fac decât să stimuleze multiplicarea bacteriilor
- izolarea din comunitate pentru 2-3 zile și respectarea unor reguli stricte de igienă
- îndepărtarea secrețiilor conjunctivale cu ser fiziologic și comprese sterile la bebeluși
Surse foto: Shutterstock