Balanita: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament, recomandări
Balanita reprezinta inflamația glandului penian și prepuțului. La bărbații necircumciși este prezent prepuțul, "teaca" de piele moale care acoperă parțial glandul penian. În balanită, glandul penian și prepuțul devin eritematoase și inflamate.
La bărbății circumciși care nu prezintă prepuț, aceste simptome afectează doar vârful penisului. Balanita este adesea cauzată de o infecție fungică Candida albicans, însă afecțiunea poate fi determinată de o varietate bogată de infecții bacteriene sau fungice, sau poate apărea din cauza unei reacții de hipersensibilitate la diverși agenți chimici.
Postita este o inflamare a prepuţului. Este adesea asociată cu balanita, inflamația glandului și prezența simultană a două afecțiuni se numește balanopostită. Balanopostita este definită ca inflamaţia glandului penian şi/sau a prepuţiului. Afecţiunea glandului penian este o componentă a unei serii de afecţiuni cutanate: psoriazisul, lichenul ruber plan, dermatita seboreică, pemfigusul şi dermatita artefacta.
Etiologie:
- Infecții bacteriene nespecifice
- Infecții cu transmitere sexuală (trichomonas, ghonorrheae, treponema palidum, HPV)
- Candida albicans
Cuprins articol
Tipuri balanită / balanopostită
Balanopostita candidozică – prezintă leziuni eritematoase, cu senzaţii dureroase şi/sau prurit, eritem pestriţ cu mici papule ce pot fi erodate sau arii de culoare roşu-închisă cu un aspect lucios.
Balanopostita provocată de agenți anaerobi - secreţii cu miros fetid, glandul penisului inflamat şi edemat. Aparenţa clinică: edem al prepuţiului, eroziuni superficiale, limfadenita inghinală. Este numit şi balanită erozivă bacteriană.
Balanopostita provocată de agenți aerobi - semnele clinice vor varia în dependenţă de particularităţile agentului microbian, de la eritem minimal la fisurare şi edem.
Balanopostita provocată de Papilomavirusul uman (HPV) Lichen sclerosus - manifestările tipice: plăci albe pe glandul penian, deseori cu implicarea prepuţiului. Pot fi vezicule cu conţinut hemoragic, mai rar bule şi ulceraţie. Prepuţiul poate deveni fimotic şi meatul uretral poate fi îngroşat şi stenozat.
Balanita Zoon (cu celule plasmatice) - manifestările tipice: arii roşii-oranj, lucioase, net circumscrise pe glandul penian cu multiple macule roşietice cât gămălia de ac cu aspectul de “seminţe de piper roşu”.
Eritroplazia Queyrat - manifestările tipice: arii roşii cu ten violaceu, neregulate, net circumscrise pe glandul penian. Suprafaţă poate avea zone albicioase elevate, care, în caz că sunt indurate la bază, sugerează un carcinom spinocelular.
Balanita circinată - manifestările tipice: suprafeţe alb-gri pe glandul penian, care confluează formând arii “geografice” cu periferia albă. Pot fi asociate cu alte semne clinice caracteristice sindromului Reiter, dar pot apărea şi solitar.
Eritemul fix medicamentos - manifestările tipice: variabil, dar leziunile sunt de obicei net circumscrise şi eritematoase, însă pot fi şi buloase cu o ulcerare ulterioară. Factorii declanşatori de obicei includ tetraciclinele, salicilaţii, fenacetina, fenolftaleina şi unele hipnotice.
Balanitele de contact iritative/alergice - leziunile variază de la un eritem discret până la edemul difuz al penisului. Simptomele sunt asociate cu un istoric de atopie sau, mai frecvent, cu folosirea săpunului pentru igiena organelor genitale.
Semne și simptome
Glandul se prezintă iritat, mucoasa este roşie, acoperită cu o secreţie purulentă. Bolnavul acuză la început mâncărimi apoi dureri şi usturimi la urinare. Infecţia se observă mai ales în sezonul călduros la copiii şi tinerii cu igiena corporală defectuoasă sau cu prepuţul mai strâmt (fimoză). Afecţiunea se poate întâlni şi la bărbaţii mai vârstnici, ca urmare a unor boli (diabet, herpes etc).
Simptomatologie:
- gland penian/prepuțiul dureros
- modificări papilomatoase
- eliminări uretrale
- roșeață și umflături
- miros neplăcut, mâncărime
- dureri la urinare
- leziuni la nivelul glandului
- fimoză - prepuț strâns care nu se retrage
Cauze
Balanita este o inflamație cauzată, de obicei, de infecții sau afecțiuni cronice ale pielii. Balanita poate afecta bărbații de toate vârstele. Balanita apare și din cauza alergiei cutanate la anumite produse folosite în igiena locală sau substanțe conținute de latexul din prezervative. Poate fi evitată prin menținerea unei igiene optime a penisului și în cazuri recurente, rezolvarea poate fi oferită de circumcizie. Unele laxative, somnifere, analgezice și antibiotice pot provoca balanită ca efect secundar.
Factori de risc:
- igiena personală deficitară
- iritanții chimici (săpunuri, geluri de duș)
- afecțiunile edematoase cum este insuficiența cardiacă, ciroza, afecțiunile renale
- alergiile la medicamente (tetraciclina, sulfonamide)
- obezitatea
- diabetul este cea mai frecventă condiție asociata cu balanita adultului
- boala Reiter
Diagnostic
Balanita poate fi de obicei diagnosticată în timpul unui examen clinic, deoarece majoritatea simptomelor sunt vizibile.
- inspecție: gland penian/prepuțiul hiperemiat, eroziuni, uneori fimoză
- paraclinic: AGU – leucociturie, bacteriurie
Tratament
- tratament antibacterian local
- igiena intimă
- preparate antimicotice
- în cazul inflamației fimozei se recurge la circumcizie
Tratament chirurgical
Circumcizia - procedura implică îndepărtarea completă a prepuţului şi se efectuează în general din unul sau mai multe motive cum ar fi:
-Prepuţ strâns, neretractil– cunoscut sub denumirea de fimoză;
- Infecţii recurente sub prepuţ– cunoscute sub denumirea de balanită;
- Boli de piele ale prepuţului sau ale glandului, cum ar fi inflamaţia cronică (balanita xerotică obliterantă, BXO, lichen scleros);
- Leziuni cutanate cu negi – negi de origine virală, tumori Buschke-Lowenstein
- Leziuni canceroase sau precanceroase ale prepuţului.
Recomandări
- Luați legătura cu medicul dumneavoastră
- Dacă aveți balanită, penisul trebuie curățat zilnic cu apă călduță și uscat ușor.
- Nu folosiți săpun, baie cu bule, șampon sau orice alt potențial iritant.
- Uscați ușor sub prepuț după urinare.
- Încercați un înlocuitor de săpun, cum ar fi un emolient, disponibil la farmacie.