Hemoroizii (boala hemoroidală): cauze, simptome, tratament
Hemoroizii reprezintă o afecțiune comună a căror apariție are cauze multiple și este neplăcută prin disconfortul creat pacientului. Boala hemoroidală reprezintă dilatația uneia sau mai multor vene hemoroidale aparținând plexului hemoroidal intern, extern sau ambelor. Este o afecțiune extrem de răspândită în rândul populației, una din trei persoane suferind de hemoroizi la un moment dat în viață. Incidența pare să crească odată cu înaintarea în vârstă, de obicei între 40 și 65 de ani. Bărbații sunt mai des afectați decât femeile. De asemenea, există o incidență crescută în sarcină.
Hemoroizii sunt adesea asociați cu sângerarea rectală care apare de obicei în timpul sau imediat după defecare. Boala hemoroidală nu se transmite, nu este contagioasă.
Factorii favorizanți includ predispoziția genetică, constipația cronică, defecația forțată, diareea frecventă, obezitatea, sedentarismul, activitățile fizice care cresc presiunea abdominală, supraalimentația. Riscul de a dezvolta boala hemoroidală este crescut în cazul persoanelor care au presiunea venoasă crescută, al femeilor însărcinate, al celor diagnosticate cu ciroză, al persoanelor care stau foarte mult în picioare sau în poziție ghemuită, dar și în cazul persoanelor sedentare și a celor obeze. Hemoroizii mai apar și în cazul persoanelor care suferă de disfuncții digestive precum diaree sau constipație cronică. Nu numai adulții sunt afectați, ci și copiii, mai ales dacă au un tranzit intestinal leneș și au probleme legate de constipație.
Complicațiile bolii hemoroidale au fost clasificate în complicații dureroase, complicații hemoragice, complicații supurative și complicații diverse (polipi sau pseudopolipi hemoroidali)
Cuprins articol
Factori de risc:
Diverșii factori favorizanți care acționează întâmplător și în cantități variabile determină apariția intermitentă a simptomatologiei obișnuite sau exacerbări acute, ocazionale, de tipul crizelor hemoroidale.
Factorul genetic poate determina constituțional, familial și chiar rasial apariția hemoroizilor prin displazie venoasă, ceea ce explică asocierea cu varicele, varicocelul, piciorul plat, herniile și agregarea bolii hemoroidale în unele familii.
Factori fiziologici ce îngreunează circulația venoasă de retur: ortostatism prelungit, sedentarism, sarcina, absența valvulelor venoase Factori patologici ce determina compresiune în circulația venoasa locală: constipație cronică, tumori pelvine, rectale, prostatice, insuficiență cardiacă globală decompensată, BPOC;
Afecțiuni inflamatorii: criptite, anorectite, inflamații acute perianale și genitale, colopatii microbiene și parazitare vechi
Cauzele hemoroizilor țin adesea și de stilul de viață:
- Alimentație nesănătoasă compusă în mare din alimente procesate
- Abuzul de condimente
- Consumul excesiv de alcool
- Fumatul
- Poziție incorectă în timpul defecatiei
- Efort fizic prelungit și îndelungat sau sedentarism
- Înaintarea în vârstă
Tipuri
În funcție de localizare se disting trei tipuri de hemoroizi:
- Hemoroizi interni –dezvoltaţi în plexul rectal superior (proximal)
- Hemoroizi externi – localizaţi în plexul rectal inferior (distal)
- Hemoroizi micşti – ambele plexuri rectale
În funcție de evoluție și complicațiile pe care le pot dezvolta, hemoroizii sunt clasificați în patru grupe.
- Gradul 1 – sângerează la defecare, sunt limitaţi în canalul anal şi nu pot fi vizibili
- Gradul 2 – apare prolaps în timpul defecării, dar se reduc spontan/ retractează
- Gradul 3 – apare prolaps în timpul defecației, dar se reduc prin manevră manuală
- Gradul 4 – apare prolaps permanent, sunt ireductibili (rămân în afara canalului anal)
Simptome
Evoluția naturală a bolii hemoroidale cuprinde perioade intermitente de liniște și perioade în care simptomatologia caracteristică este prezentă. Nu există o corelație exactă între mărimea hemoroizilor și manifestarea lor clinică. Pacienții reclamă apariția de picături sau pete de sânge de culoare roșie deschisă în vasul de toaletă sau pe hârtia igienică, precum și pe suprafața scaunului. Deseori, prezența simptomelor nu este evidentă până când hemoroizii nu prolabează.
Simptomele hemoroizilor sunt următoarele:
- Edem
- Mâncărimi și dureri acute în zona anusului
- Arsură
- Sângerări
- Prolaps
- Scurgeri seroase
- Prurit
Diagnostic
Diagnosticul de boală hemoroidală este întotdeauna un diagnostic evident și simplu: printr-o anamneză și o examinare fizică. Hemoroizii externi sunt în general evidenți, mai ales dacă s-a format un cheag de sânge. Medicul poate efectua un examen rectal digital pentru a verifica dacă există sânge în scaun. Poate examina și canalul anal cu un anoscop. Dacă există urme de sângerare rectală sau sânge microscopic în scaun, se poate efectua sigmoidoscopie flexibilă sau colonoscopie pentru a exclude alte cauze ale sângerării, cum ar fi polipii colorectali sau cancerul.
Tratament
Tratamentul bolii hemoroidale poate fi medical, chirurgical sau miniinvaziv. Selectarea metodei depinde în mod fundamental de stadiul evolutiv, simptologia dominantă, prezenţa sau lipsa complicaţiilor, patologia asociată. Tratamentul curativ presupune atât eliminarea cauzelor, corectarea factorilor favorizanţi cât şi îndepărtarea pachetelor hemoroidale dilatate. Tratamentul medical reprezintă prima linie de abordare terapeutică şi presupune măsuri igieno-dietetice, tratament simptomatic topic, tratament cu flebotonice. Tratamentul chirurgical este considerat cel mai radical şi mai eficient din multitudinea de opţiuni terapeutice propuse. Cu toate acestea nu este lipsit de complicaţii, durere postoperatorie şi incapacitatea temporară de lucru.
Tratamentul medicamentos
Tratamentul medicamentos este simptomatic, se aplică local și dispune de o gamă largă de medicamente antihemoroidale (anestezice locale, agenți astringenți, antiinflamatoare). Tratamentul medicamentos este cel mai recomandat și eficient în fazele incipiente ale bolii.
Tratament fitoterapeutic
Se folosesc comprese repetate pe bază de decocturi și infuzii, băi de șezut, cataplasme.
Tratamentul curativ al hemoroizilor fără complicații
Acest tip de tratament devine necesar în cazul în care disconfortul cauzat de dureri și sângerări tinde să se repete.
Crioterapia - această metodă are ca scop uscarea hemoroizilor prin închiderea venelor hemoroidale care îi alimentează. Este o metodă ambulatorie și se efectuează sub anestezie locală. Prin această metodă se pot rezolva și fisurile anale.
Scleroterapia - tratamentul recomandat pentru hemoroizii de grad 1 si 2.
Tratamentul bolii hemoroidale prin scleroterapie este sigur și eficient, nu necesită anestezie și poate fi făcut în câteva minute în regim ambulator. Acest tratament menține perna hemoroidală necesară pentru continența anală.
Metoda cu Aburi - este utilizată pentru a trata hemoroizii externi, hemoroizii voluminoși interni și externi. Necesită spitalizare de o noapte. Chirurgia cu aburi înlocuiește intervenția chirurgicală clasică, adică distruge hemoroizii folosind aburul și permite coagularea țesutului fără a-l arde, rezultând o cicatrizare de mai bună calitate. Se prescrie un tratament de fluidificare a scaunului pentru reducerea disconfortului în timpul defecației în primele zile după intervenție.
Tratamentul chirurgical
Se folosește atunci când procedurile non-chirurgicale nu sunt eficiente în ameliorarea pe termen lung a hemoroizilor. Hemoroidectomia este limitată la hemoroizii de gradul III sau IV care nu pot fi tratați în ambulator.
O metodă alternativă la hemoroidectomia tradițională este hemoroidopexia capsată. Această procedură tratează sângerările sau prolapsul hemoroizilor interni.