Vitamina B6: informații esențiale
Cuprins articol
Ce este Vitamina B6?
Vitamina B6 (piridoxina) este una dintre cele 8 vitamine B esențiale pentru funcționarea normală a celulelor. Aceasta are numeroase roluri importante, susținând buna funcționare a creierului, dar și a sistemului imunitar. Mai mult este implicată în metabolismul proteinelor și joacă un rol important în metabolismul aminoacizilor, carbohidraților și lipidelor.
Aceasta este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu poate fi stocată în corp și este necesar să asigurăm un consum constant de alimente care conțin vitamina B6. Atunci când nevoia nu poate fi acoperită de dietă, poți apela la suplimente.
Care sunt rolurile și beneficiile vitaminei B6?
Rolul vitaminei B6 este unul de bază în buna funcționare a tuturor celulelor corpului. Fiind solubilă în apă, aceasta ajută, de asemenea, la metabolizarea macronutrienților.
Vitamina B6 are numeroase beneficii pentru sănătatea creierului și poate ajuta la menținerea unei stări mentale bune. De asemenea, aceasta poate reduce nivelul de homocisteină, contribuind astfel la scăderea riscului de boli cardiovasculare și chiar boli ale ochilor (spre exemplu poate scădea riscul degenerării vederii cauzată de înaintarea în vârstă).
Unele studii indică faptul că vitamina B6 ar putea ajuta femeile aflate la menopauză să scadă riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, atunci când este combinată cu un stil de viață sănătos.
Pentru cuplurile aflate la vârsta reproductivă, vitamina B6 este un aliat al fertilității. În cazul femeilor, vitamina B6 ajută la echilibrarea nivelului de estrogen și progesteron, hormoni vitali pentru fertilitate. În plus, piridoxina ajută și la producția de mucus cervical, contribuie în faza luteală a ciclurilor menstruale și crește libidoul. Datorită implicării în reglarea nivelului hormonal, vitamina B6 ajută la reglarea ciclurilor menstruale, îmbunătățind șansele de concepție.
În ceea ce privește bărbații, studiile sugerează faptul că vitamina B6 poate contribui la îmbunătățirea calității spermei. Deficitul de vitamina B6 poate altera funcția gonadelor și poate afecta mobilitatea spermei.
În sarcină, vitamina B6 ajută la dezvoltarea creierului copilului prin crearea de neurotransmițători precum serotonina și dopamina și producerea de hemoglobină. În plus, aceasta poate ajuta la minimizarea simptomelor de greață de-a lungul sarcinii.
Care este aportul zilnic necesar?
Aportul zilnic necesar de vitamina B6 diferă în funcție de vârstă, sex și istoric medical. În mod general, pentru adulții sub 50 de ani, doza zilnică recomandată este de 1.3 miligrame. După această vârstă, doza zilnică trebuie crescută puțin, ajungându-se la 1.5 miligrame pentru femei și 1.7 miligrame pentru bărbați.
Când vine vorba de suplimente, dozele de 100mg sunt considerate în general sigure. Înainte de a lua suplimente de orice fel, discută cu doctorul tău. Doar acesta îți poate spune ce doză ți se potrivește în funcție de starea ta de sănătate.
Care sunt sursele alimentare pentru vitamina B6?
Cele mai bune surse de vitamina B6 de găsesc în:
- Năut
- Ficat de vită
- Ton alb
- Piept de pui
- Banane
- Tofu
- Nuci
- Legume (morcovi, spanac, mazăre şi cartofi)
În schimb, e important de ținut minte faptul că aproape toate alimentele conțin puțină vitamina B6, iar cu ajutorul unei diete echilibrate cu toții ne putem lua doza necesară.
În același timp, există și anumite condiții medicale și medicamente care pot duce către o deficiență de vitamina B6 și pot, prin urmare, cauza simptome precum:
- Neuropatie periferică
- Anemie
- Convulsii
- Depresie
- Confuzii
- Sistem imunitar slăbit
Care sunt simptomele deficitului de vitamina B6?
În cazul unui deficit de vitamina B6, simptomele pot varia, dar pot include:
- Iritații ale pielii
- Schimbări de dispoziție (iritabilitate)
- Nivel scăzut de energie
- Anemie (oboseală extremă și senzație de slăbiciune)
- Sistem imunitar slăbit
De asemenea, un nivel scăzut de vitamina B6 poate fi asociat cu depresii, deși este important de menționat că studiile prezente nu au putut demonstra faptul că vitamina B6 are vreun rol în tratamentul anumitor tulburări de dispoziție.
Vitamina B6 este esențială și pentru absorbția și utilizarea magneziului. Un deficit de vitamina B6 poate duce și la un deficit de magneziu, generând simptome precum:
- Inflamarea limbii
- Crăpături în colțurile buzelor
- Dermatită seboreică
- Allte patologii mai grave, în funcție de starea de sănătate a pacientului/ei
În cazurile foarte grave, deficitul de vitamina B6 poate cauza convulsii, mai ales dacă este vorba de un deficit la copii.
Intoxicația cu vitamina B6
Excesul de vitamina B6 se poate manifesta prin simptome la nivelul pielii, mai concret, prin apariția unor leziuni dureroase și inestetice. Simptomatologia intoxicației cu B6 mai poate include:
- Sensitivitate la lumină
- Greață
- Arsuri la stomac
- Slăbiciune musculară
- Crampe musculare
- Pierderea coordonării
- Senzații de furnicături în extremități
- Abilitatea scăzută de a simți durere
- Insensibilitate la temperaturile extreme
- Probleme de coordonare a mișcărilor
În cazurile cele mai severe, intoxicarea cu vitamina B6 poate cauza leziuni ale nervilor, rezultând în durere și senzație de amorțeală la nivelul picioarelor, dificultăți în mers și alte probleme neurologice.
De asemenea, datorită rolului esențial pe care vitamina B6 îl joacă în menținerea nivelului de homocisteină, un amino acid esențial, excesul poate duce la formarea cheagurilor de sânge sau la blocaje arteriale.
Pentru a evita orice fel de exces, nu lua suplimente decât la recomandarea medicului tău și în urma unor analize medicale care să indice nevoia.
Ce analize de laborator măsoară nivelul de vitamina B6?
Pentru a vedea dacă nivelul tău de vitamina B6 se găsește în limite normale, laboratoarele Bioclinica îți pun la dispoziție analiza Vitamina B6 (piridoxal - 5' - fosfat).
Vitamina B6 (piridoxal - 5' - fosfat)Se recomandă să îți măsori nivelul atunci când resimți mai multe simptome dintre cele care ar putea indica un deficit: iritabilitate, depresie, leziuni ale pielii, arsuri musculare, crăpături în colțul gurii, afte bucale, inflamație cronică.
De asemenea, persoanele care suferă de diabet, artrită reumatică, tulburări digestive, hipertiroidism, alcoolism cronic, sunt predispuse unui risc mai mare de a avea dereglări ale nivelului de vitamina B6.
Înainte de a începe suplimentarea, asigură-te că ai toate informațiile medicale necesare. Discută cu medicul tău.
Bibliografie