Semnificația și importanța repausului alimentar
Cuprins articol
Ce înseamnă repausul alimentar (à jeun)?
Repausul alimentar reprezintă restricția de a consuma orice fel de alimente și băuturi (cu excepția apei), într-o perioadă de timp indicată. Acesta permite efectuarea analizelor de laborator în condiții optime și interpretarea rezultatelor cu o acuratețe cât mai mare. Absența repausului alimentar poate fi o cauză de eroare, fie prin influență directă, fie prin artefactul analitic indus de lipemie.
Ce analize de laborator necesită repaus alimentar?
O perioadă de repaus alimentar strict (de cel puțin 12 ore) este indispensabilă pentru determinarea: bilanțului lipidic, fosforului și glucozei.
Numeroase alte dozări necesită un repaus alimentar de cel puțin 4 ore (de exemplu: albumina, acid uric, fier, transaminaze, amilaza, creatinina, uree etc.).
În cazul altor dozări, care nu necesită repaus alimentar, se recomandă efectuarea prelevării probei (dacă este posibil) la minimum 2 ore după o masă săracă în grăsimi.
Medicul vă poate sfătui atunci când este nevoie de recoltare à jeun și vă poate furniza informații referitoare la perioada necesară de repaus alimentar (în medie 8-12 ore).
În timpul repausului alimentar:
- nu consumați nici un fel de aliment
- nu consumați nici un fel de băuturi (cu excepția apei - se recomandă consumul a 1-2 pahare de apă în timpul perioadei de repaus, recoltarea fiind mai dificilă dacă sunteți deshidratat)
- nu mestecați gumă
- nu efectați exerciții fizice
- nu fumați
Tratamentul medicamentos nu se întrerupe decât la recomandarea medicului!
Întrebări frecvente
Pot să consum cafea neagră fără zahăr în timpul repausului alimentar?
Nu, deoarece cofeina poate crește temporar nivelul glucozei din sânge.
De ce este interzis exercițiul fizic?
Exercițiul fizic poate modifica valorile colesterolului și ale glucozei în sânge.
De ce este interzis fumatul?
Fumatul poate crește nivelul colesterolului “rău” (LDL-colesterol) și poate crește nivelul de insulină, fapt care determină modificarea valorilor glucozei în sânge.
Gumă de mestecat fără zahăr?
Repausul alimentar presupune interdicția consumului de calorii, iar guma de mestecat poate să conțina calorii. Guma de mestecat stimulează, de asemenea, sistemul digestiv, fapt care poate influența rezultatele. Același lucru se aplică și în cazul băuturilor fără zahăr.