Colicile abdominale ale sugarului: simptome, cauze, remedii
În primele luni de viață, când sistemul digestiv al bebelușilor este în formare, pot apărea diferite probleme digestive pe care va trebui să le recunoști pentru a te putea adresa medicului pediatru.
Colicile infantile au fost descrise ca un sindrom comportamental la sugarii cu vârste cuprinse între 1 şi 4 luni care implică perioade lungi de timp cu plâns şi comportament greu de calmat.
Cuprins articol
Ce sunt colicile?
Colica (colicos – dureri în colon) este o durere abdominală sub formă de crampe crampe cauzată de obstrucţie şi dereglări de pasaj (pe uretere, căile biliare sau pe intestin).
Colicile apar frecvent sub forma unor dureri colicative intestinale de intensitate și durată variată.
Mulți dintre bebeluşi suferă de colici. Timp de câteva ore, copilul ţipă, se zvârcolește, îndoaie genunchii spre piept, îşi strânge pumnii. Cauza exactă a colicilor nu este cunoscută, iar specialiştii au în discuţii mai multe teorii, menționând între factorii declanşatori: alimentaţia excesivă sau insuficientă, alergiile, organizarea neadecvată a mediului (de exemplu, supraîncălzirea), comunicarea insuficientă dintre mamă şi bebeluş. De obicei colicile se conformează “Regulii celor 3″: 3 ore de plâns – de cel puțin 3 ori pe săptămână – care durează de cel puțin 3 săptămâni – la un copil altfel sănătos.
Simptome
Sugarul prezintă hiperexcitaţie şi plâns timp de 3 sau mai multe ore pe zi şi nu mai puţin de 3 zile pe săptămână, pe parcursul a cel puțin 3 săptămâni. Vârsta apariției colicilor sugarului: de la 6 săptămâni până la 3-4 luni. Creșterea ponderală este bună, apetitul și scaunul sunt nemodificate. Starea generală de sănătate a sugarului nu are de suferit.
Din cauza colicilor intestinale infantile în timpul alimentaţiei sau postprandial își fac apariția următoarele simptome:
- Ţipăt puternic, pătrunzător
- Hiperemia feţei, paliditatea triunghiului nazo-labial
- Meteorism, picioarele lipite de abdomen, labele picioarelor reci
- Mâinile lipite de corp
Există studii care au raportat că plânsul inconsolabil şi colicile sugarului în primele trei luni de viaţă sunt frecvent asociate cu lipsa de somn şi oboseală la mame sau chiar simptome depresive postpartum. De asemenea, s-a observat o interacţiune insuficientă mamă-copil, ataşamentul mamă copil nesigur, concomitent cu probleme de hrănire şi schimbări dese de formule asociate cu crizele de plâns inconsolabil.
Este un cerc vicios evident în care suferinţa continuă a copilului determină sentimente contradictorii sau înstrăinare faţă de copil din partea părintelui care îl îngrijeşte. Dar poate fi, la fel de bine, o tulburare maternă iniţială, ce are drept consecinţă o problemă digestivă funcţională la sugar.
Una dintre teoriile legate de agitaţia dată de colici se referă la dezorganizarea bioritmurilor. În timpul sarcinii, corpul mamei reglează automat sistemele copilului, organizare care se rupe în momentul naşterii. Cu cât mai repede copilul primeşte ajutor pentru reoganizarea acestor bioritmuri, cu atât mai curând se va adapta la viaţa din afară.
Cauze colici
Aproape toţi copiii au colici abdominale, dar acestea se manifestă diferit de la un copil la altul. Încă nu se știe exact ce determină colicile, dar medicii au identificat câţiva posibili factori favorizanţi: tehnici incorecte de alimentaţie, dezechilibre hormonale ale sugarului, colonizarea intestinală cu bacterii bune (dezvoltarea florei intestinale), fumatul mamei în timpul şi după sarcină, relaţia inadecvată între mamă şi copil sau suprasolicitarea copilului, care astfel devine nervos și iritabil, ceea ce poate afecta şi funcţia digestivă.
Deși colicile par nişte manifestări benigne, plânsul copilului, neputinţa părintelui şi stresul că sugarul poate avea vreo afecţiune, duc adesea la vizite frecvente la camera de gardă. De cele mai multe ori, crizele de colici apar în aceeaşi perioadă a zilei – de regulă seara, putând fi explicate prin oboseala sugarului.
Colicile apar atât la copii alimentaţi natural, cât şi la cei care mănâncă lapte praf, deci cauzele alimentare nu pot fi determinate cu exactitate. Însă anumite alimente consumate în exces de mamă, cum ar fi mai mult de 500 ml de lapte de vacă pe zi, pot cauza dureri abdominale colicative. Acestea, însă, se asociază de regulă şi cu un scaun schimbat (mai acid, mai exploziv, eventual cu firişoare de sânge – suspect de intoleranţă la proteinele din laptele de vacă).
Colicile pot apărea în cazul sugarilor care mănâncă mult la o masă, și pot fi însoţite și de regurgitaţii, datorită distensiei abdominale. O altă cauză destul de frecventă e înghiţirea aerului din cauza tehnicii greşite de alimentaţie, care apare şi la sân şi la biberon.
Deși colicile nu reprezintă o afecțiune gravă, acestea provoacă dureri și disconfort bebelușilor și afectează starea de spirit a părinților. Tratarea colicilor presupune nu doar respectarea unei alimentații corecte, ci și câteva modalități utile care ajută la ameliorarea durerilor.
Există diferite preparate sub formă de picături, siropuri și ceaiuri cu efect anticolicativ. Administrarea lor se face doar la recomandarea medicilor şi doar în dozele recomandate. În cazul în care, pe lângă semnele de colici, copilul prezintă şi alte manifestări, cum ar fi febră, vărsături sau scaune modificate, copilul trebuie obligatoriu consultat de un medic, pentru a stabili cauza respectivelor manifestări.
Primul ajutor împotriva colicilor și a gazelor
- Fiţi calm(ă), pentru a transmite această stare şi copilului.
- Plasați-l pe pieptul Dvs cu urechea pe inimă, mângâiați-l sau legănați-l și aveți răbdare până se calmează.
- Asigurați-vă că bebelușul se poate mișca regulat, deoarece rostogolirea și mișcarea sprijină digestia.
- Gimnastica pentru bebeluși ar putea de asemenea să ajute.
- Poziționați copilul cu fața în jos pe abdomenul dumneavoastră (contact cu corpul, calmare).
- Încercați să hrăniți copilul într-o poziție comodă și nu uitați să scoateți aerul imediat după ce a terminat de mâncat.
- Cu o mână, masați abdomenul (cu ulei încălzit în mână) în direcția acelor de ceasornic, urmând cercuri mici și crescătoare în jurul buricului.
- Pentru a sprijini bunăstarea copilului, oferiți-i cantități mici de ceai, în funcție de vârstă.
- Distrageţi-i atenţia cu diverse manipulări (legănatul în cărucior, înfăşatul temporar, un masaj uşor, purtarea sugarului în brațe, babywearing)
- Băi de plante cu mușețel și/sau levănțică sau un prosop îmbibat în ceai cald (nu fierbinte) din aceleași plante.
- Zgomotul alb – aspirator, uscător de păr, mașină de spălat, hota de bucătărie
- Consultanţii în alăptare sfătuiesc mamele ca pe perioada episoadelor de colici să consume mai puţine băuturi care conţin cofeină sau alcool, dar şi alimente picante, mai ales că acestea pot face rău bebeluşului
- O discuţie cu medicul pediatru este necesară pentru a exclude un alt motiv de ordin medical al plânsului copilului.
Produse orale standardizate pentru colici:
- produse pe bază de plante
- produse farmacologice: absorbante de gaze sau lactază
- probiotice
Formule de lapte praf cu compoziție specială
Se adresează unor categorii de nou-născuți, sugari şi copii cu manifestări sau stări patologice speciale. Sunt un grup neomogen de formule cu compoziție şi structură particulară a compoziției pentru a asigura o digestie şi absorbție optimă o principiilor nutritive.
Formule anti-colici (pentru confortul digestiv)
Sunt recomandate la sugari alimentați artificial care prezintă colici frecvente.
Caracteristicile sunt:
- actoza reprezintă 30% din carbohidrați
- galacto-oligozaharide/fructo-oligozaharide duc la scăderea consistenței și creșterea frecvenței scaunelor
Când trebuie să mergi cu bebelușul la doctor
Dacă perioadele de plâns sunt însoțite de următoarele simptome este esențial să faci o vizită la cabinetul medicului pediatru:
• febră ridicată, mai mare de 38 de grade Celsius; • vărsături și diaree; • lipsa poftei de mâncare;