“Deficitul de vitamina D și boala tiroidiană autoimună în populația adultă a Banatului‘’ - Dr. Stoian Dana

Perioada de aplicare încheiată

Expunere de motive

Deficitul de vitamină D (<20 ng/ml) devine un fenomen global, o problemă de sănătate publică, datorită prevalenței crescute în populaţia generală adultă, independent de gen, de până la 77%. Vitamina D, privită ca un factor de mediu, este implicată în multe procese biologice cum ar fi percepţia durerii cronice sau răspunsul la infecţii.

În ultimii ani, s-a demonstrat contribuția vitaminei D în dezvoltarea bolilor autoimmune, respectiv deficitul sever de vitamină D (<10 ng/ml) fiind demonstrat la pacienţii cu boală tiroidiană autoimună. Valori scăzute ale vitaminei D au fost asociate cu expresia anticorpilor antitiroidieni, cu disfuncţie tiroidiană, volum tiroidian modificat, valori crescute ale TSH, respectiv risc de evenimente obstetricale la gravidele cu boală tiroidiană autoimună. Vitamina D îşi exercită efectele prin legarea de receptorul vitaminei D (VDR), receptor prezent pe marea majoritate a celulelor imune umane, influenţând activitatea acestora, alterând răspunsurile adaptative imune. Legătura între vitamina D şi boala tiroidiană autoimună este generate de polimorfismul VDR. Suplimentarea vitaminei D poate ameliora sau stagna evoluţia bolii tiroidiene autoimune.

Zona Banatului este o zonă cu aport corespunzător de iod. Ca urmare, patologia tiroidiană autoimuna este foarte frecventă. La fel şi deficitul vitaminei D. Studiul de față îşi doreşte evaluarea prevalenței deficitului de vitamina D la cazurile cu boala tiroidiană autoimuna comparative cu populaţia aparent sănătoasă. Nu există studii similare în România, cu atât mai puţin în Banat. De asemenea dorim să evaluăm impactul suplimentării corecte cu vitamina D în evoluţia bolii tiroidiene autoimune, comparative cu dozele standard de intervenţie şi lot de control fără intervenţie.

Având în vedere că discutăm de două patologii extreme de frecvente în populaţia generală adultă, concluziile studiului vor ameliora managementul general al afecţiunii tiroidiene autoimune.

Rezultate

Dr. Stoian Dana

Blog