“Identificarea și corelarea factorilor de risc cu rol în diagnosticarea timpurie a preeclampsiei“ - Conf. Dr. Marius Craina

Perioada de aplicare încheiată

Expunere de motive

Preeclampsia reprezintă o patologie apărută în cursul sarcinii, caracterizată prin creşteri anormale ale valorilor tensiunii arteriale alături de afectarea unor organe şi sisteme. Care cel mai adesea evoluează fără o simptomatologie caracteristică. Cauzele preeclampsiei nu sunt cunoscute, fiind considerată o boală a teoriilor. S-au evidenţiat şi descris anumiţi factori de risc care ar concura la apariţia acestei patologii. Complicaţiile care apar pot afecta atât mama cât şi fătul, preeclampsia fiind cea mai importantă cauza de morbiditate şi mortalitate materno-fetala din lume.

Studiile din domeniu efectuate până în prezent descriu teste de predicţie a preeclampsiei. Aceste teste efectuate la diferite vârste gestationale pot încadra pacienta într-o grupă de risc pentru dezvoltarea preeclampsiei până la finalul sarcinii.

Identificarea pacientelor cu risc ar permite medicului obstetrician şi medicului de familie care urmăresc bună evoluţie a sarcinii să ia măsurile corespunzătoare în vederea finalizării în cele mai bune condiţii a sarcinii.

Măsurile de prevenire a apariţiei acestei patologii au fost şi sunt în continuare un subiect de studiu. Deoarece patogenia bolii nu este pe deplin înţeleasă, prevenţia rămâne în continuare o problemă complexă a specialiştilor.

Descrierea unui protocol de identificare cât mai timpurie a cazurilor cu risc pentru dezvoltarea preeclampsiei ar fi importantă pentru reducerea cazurilor cu complicaţii datorate acestei patologii şi creşterea indicatorilor perinatali.

Pentru a îmbunătăţi managementul gravidelor cu risc pentru dezvoltarea preeclampsiei, Bioclinica propune un grant de cercetare în valoare de 5000 ron.

Indicatori urmăriţi:

  1. creşterea numărului de gravide depistate cât mai precoce cu risc de preeclampsie de către medicii specialişti
  2. identificarea unor asocieri între factori de risc posibili în patologia studiată
  3. îmbunătăţirea indicatorilor de morbiditate şi mortalitate perinatala legate de preeclampsie

Rezultate

Conf. Dr. Marius Craina