“Screening ADN-HPV genotipuri cu risc crescut în apariția leziunilor precursoare cancerului de col uterin și genotipare 16,18’’ - As. Univ. Dr. Izabella

Perioada de aplicare încheiată

EXPUNERE MOTIVE:

Conform datelor IARC (Internaţional Agency for Research în Cancer) GLOBOCAN 2008, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin. Anual se înregistrează 3.402 cazuri noi şi 2.005 decese din această cauză, cancerul cervical fiind al treilea ca frecvenţă între neoplaziile sferei genitale feminine şi pe primul loc ca frecvenţă la femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani.(1) România se situează pe primul loc din Europa în ceea ce priveşte mortalitatea datorată cancerului de col uterin - 18.3/100.000 de femei, care este de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. HPV a fost recunoscut ca factor etiologic al cancerului de col uterin şi astfel o serie de tehnici au început să fie utilizate pe scară largă în vederea depistării infecţiei cu HPV.

HPV cauzează teoretic 100% dintre cazurile de cancer cervical, iar o supraestimare a prevalenţei HPV în cancerul cervical este dată de limitele metodologiei studiilor. (2) Serotipurile cu risc înalt oncogen sunt detectate în 99% dintre cancerele de col uterin. (3,4) Prevalenţa HPV creşte cu severitatea leziunilor. În lume, infecţia cu HPV 16 şi 18, cele 2 serotipuri ce pot fi prevenite prin vaccinare, contribuie la aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancere cervicale, la 41-67% dintre cazurile de leziuni de grad înalt şi la 16-32% dintre cazurile de leziuni de grad scăzut.

Prin urmare, atât multiplicarea virală cât şi genotipul HPV sunt corelate sensibil şi specific cu determinarea ADN HPV care permite determinarea genotipului HPV cu o acurateţe de 99,99%. Scopul acestui test este de a tria pacientele pozitive pentru HPV 16 sau 18 care trebuie trimise imediat la colposcopie și la care se recomandă repetarea citologiei şi ADN-HPV peste 12 luni după efectuarea tratamentului adecvat.

Descrierea unui protocol de identificare cât mai timpurie a cazurilor cu risc pentru dezvoltarea leziunilor premaligne ar fi importantă pentru reducerea cazurilor datorate acestei afecțiuni și scăderea mortalității.

Pentru a îmbunătăți managementul cazurilor depistate AND HPV 16,18 cu risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin, Bioclinica propune un grant de cercetare în valoare de 5000 ron.

Indicatori urmăriți:

  • identificării ADN HPV 16 şi 18 la prin detectarea femeilor care prezintă risc de a dezvolta leziuni premaligne
  • monitorizarea eficienței tratamentului în cazul leziunilor cervicale asociate cu HPV (conizație, radioterapie sau chimioterapie)
  • creșterea numărului de paciente depistate cât mai precoce cu risc de cancer de col uterin de către medicul specialist
  • identificarea unor asocieri între factori de risc posibili în patologia studiată
  • îmbunătățirea indicatorilor de morbiditate și mortalitate în ceea ce privește cancerul de col uterin

Rezultate

As. Univ. Dr. Izabella