Endometrioza, una dintre principalele cauze de infertilitate feminine

Endometrioza

Ce este endometrioza? Diagnosticul și tratamentul endometriozei

Endometrioza este o boală cronică, benignă, de care suferă circa 10% - 15% din femeile aflate la vârsta de reproducere. Pentru foarte multe femei această boală reprezintă un factor major de stres psihic și fizic.

În cazul acestei afecțiuni, mucoasa care acoperă cavitatea uterină și care este eliminată o dată pe lună prin menstruație se extinde și în afara uterului. Aceste celule endometriale apar cel mai frecvent pe ovare și la nivelul pelvisului, însă se pot manifesta și în alte părți ale corpului. Din moment ce aceste celule reacționează, la fel ca mucoasa din interiorul uterului, în perioada menstruației, pot apărea diferite simptome clinice.

Durere endometrioza

Simptomele cele mai frecvente, în cazul endometriozei, sunt dureri în abdomenul inferior sub formă de crampe, atât înainte cât și în timpul menstuației, însă aceste simptome pot apărea și independent de menstruație.

Endometrioza este cea mai frecventă cauză a infertilității, deoarece poate cauza chisturi ovariene, precum și aderența sau obturația trompelor uterine.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente și, în același timp, una dintre cele mai frecvent nediagnosticate afecțiuni feminine, instaurate la vârsta reproductivă. După apariția primelor simptome trec, de regulă, mai mulți ani până când se pune un diagnostic corect pentru această afecțiune și până se se inițiează o terapie adecvată, personalizată pentru fiecare caz în parte.

Endometrioza este o patologie benignă, capabilă să inducă un dezechilibriu al calității vieții cu răsunet asupra vieții profesionale și mai ales asupra planificării familiale.

Principalele simptome ale endometriozei sunt:

 • Dureri menstruale intense
 • Durere în timpul contactului sexual
 • Dureri în timpul urinării și a scaunului
 • Dureri cronice la nivelul abdomenului inferior – independent de ciclul menstrual
 • Sângerarea menstruală devine din ce în ce mai lungă și mai dureroasă

Simptomatologia dată de endometrioză se caracterizează preponderent prin două mari acuze: durerea pelvină (dismenoree, durere pelvină ciclică sau dispareunia) și infertilitatea.

Cauza endometriozei nu este cunoscută cu certitudine.

Clasificare

În funcție de numărul leziunilor de endometrioză și întinderea aderențelor și țesutului cicatricial există mai multe stadii:

 • minimă - stadiul 1
 • ușoară - stadiul 2
 • moderată - stadiul 3
 • severă - stadiul 4

Studii recente au arătat că tratamentul chirurgical al endometriozei, indiferent de stadiu, este mult superior utilizării medicamentelor atunci când comparăm ameliorarea simptomelor de durere și a rezultatelor de fertilitate.

Diagnostic și tratament

De obicei, endometrioza este foarte greu de diagnosticat. De aceea, de la debutul simptomelor și până la emiterea diagnosticului corect, trec, în medie, 7 ani. Un diagnostic precis poate fi emis numai prin examinarea histologică a unei probe de țesut. Investigațiile de imagistică medicală (ecografie, RMN) nu sunt suficiente. Se presupune că o femeie din 10 suferă de endometrioză.

Ovarele sunt doar o localizare a endometriozei. Cu toate acestea, atunci când ovarele sunt afectate, fertilitatea este întotdeauna compromisă. Afectarea ovarelor implică întotdeauna chisturi, care prezintă o imagine ecografică foarte tipică. Scopul oricărei intervenții chirurgicale este de a elimina aceste chisturi în așa fel încât să se mențină funcția ovariană, confirmată de testele hormonale ulterioare.

Astfel, o operație la nivelul ovarelor efectuată corect nu induce o menopauză timpurie. În cadrul laparoscopiei se stabilește diagnosticul și totodată se îndepărtează țesutul afectat.

Investigatii paraclinice

Markerul seric CA 125 – este o glicoproteină cu creștere moderată în endometrioză. Se folosește în special la pacientele diagnosticate și tratate, iar o creștere a acestui marker peste o valoare de 35U/ml sugerează recurența endometriozei.

În prezent nu există nici un tratament medical curativ pentru endometrioză. Medicamentele antiinflamatoare sunt des folosite în tratarea endometriozei pentru a alunga durerea pelvină.

Tratamentul hormonal pentru endometrioză

Deoarece endometrioza se alimentează cu hormonii secretați de ovare, cel mai eficient tratament este suprimarea hormonală a funcției ovariene. Pentru decizia de aplicare a tratamentului hormonal, vârsta pacientei este decisivă.

Terapia hormonală implică administrarea preparatelor hormonale – de la pastila anticoncepțională până la analogi GnHR.

Endometrioza este o boală cronică și, în unele cazuri, poate fi extrem de agresivă și poate provoca, de asemenea, boli maligne prin infiltrarea țesutului endometrial în organele vecine (vezică, rect etc).

Cancerul endometrial

În țările industrializate, cancerul endometrial este a doua cea mai frecventă afecțiune ginecologică malign. Un procent de15-25%, din numărul total de cancere endometriale afectează femeile din perioada premenopauzei, în timp ce 5% din toate cazurile apar la femeile cu vârsta sub 40 de ani.

Posibile cauze:

 • obezitatea
 • diabetul
 • tensiunea arterială crescută
 • utilizarea unilaterală a anumitor hormoni sexuali feminine
 • risc genetic de dezvoltare a unui cancer endometrial

Primul semn de avertizare poate fi o sângerare vaginală spontană. Rar apare o secreție vaginală maronie sau gălbuie. De obicei, se constată că hemoragia postmenopauzală este un simptom precoce al cancerului endometrial. Apariția sângerărilor vaginale intermenstruale sau a sângerărilor vaginale după instalarea menopauzei sunt simptome, în urma cărora este recomandat un examen ginecologic.

Terapia standard a carcinomului endometrial constă într-un tratament chirurgical incluzând histerectomia (îndepărtarea uterului), anexectomia bilaterală (îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine) și eventual limfadenectomia pelviană +/- para-aortică (extirparea ganglionilor limfatici pelvieni si aortici).

Tratamentul chirurgical

Laparoscopia a devenit tratamentul de referință al endometriozei. Există trei mari categorii de tehnici chirugicale laparoscopice în abordarea endometriozei ovariene:

 • Chistectomia
 • Ablația (electrică sau laser) a cămașii chistului
 • Puncția și drenajul

Post-intervenție, cresc șansele de sarcină, iar durerea și celelalte simptome se pot reduce considerabil. La alegerea tratamentului, medicul trebuie să informeze pacienta cu privire la alternativele terapeutice, beneficiile și riscurile fiecărui tratament, riscul reapariției și luarea în considerare a așteptărilor și preferințelor pacientului. Înainte de operație, vor fi furnizate informații suplimentare privind progresul, scopul, dezavantajele și beneficiile așteptate, posibilele complicații, cicatricile, consecințele acesteia, precum și evoluția convalescenței.

Medicul trebuie să umărească pacientele tratate pentru endometrioză pe termen lung. Urmărirea postoperatorie se va face în conformitate cu dorința pacientei de a obține sau nu o sarcină și pentru monitorizarea clinică și ecografică.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 17/07/2020.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
 Infectiile urinare: Factori de risc, diagnostic, prevenție
Infectiile urinare: Factori de risc, diagnostic, prevenție
Infecții urinare: cauze, simptome, tratament

Infecțiile urinare sunt printre cele mai răspândite infecții bacteriene și pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretră la vezica urinară ... Citește mai departe
Ce este, cum se manifestă, cum se tratează
Ce este, cum se manifestă, cum se tratează
Cistita. Ce este, cum se manifestă, cum se tratează

Cistita este termenul medical pentru inflamația vezicii urinare. De cele mai multe ori, afecțiunea este cauzată de o infecție bacteriană, fiind... Citește mai departe
Vaginita bacteriană - generalități, simptome și analize medicale recomandate
Vaginita bacteriană - generalități, simptome și analize medicale recomandate
Vaginita bacteriană - generalități, simptome și analize medicale recomandate

Ce este vaginita bacteriană? Este o afecțiune care apare în momentul în care se creează un dezechilibru microbian la ni... Citește mai departe
Descoperă toate articolele