Edemul pulmonar: cauze, simptome, diagnostic, tratament

Edemul pulmonar

Edemul pulmonar este o afecțiune ce se manifestă prin prezența exsudatului alveolar și prin creșterea presiunii venoase pulmonare. Edemul pulmonar apare ca urmare a insuficienței acute și severe a ventriculului stâng. Este o patologie cu un grad mare de mortalitate. De aceea, consultul medical este necesar de la apariția primelor simptome. Dintre acestea, principalul simptom este reprezentat de dispnee (dificultatea de a respira).

cauzele edemului pulmonar

 • Cauzele edemului pulmonar
 • Simptomele edemului pulmonar
 • Diagnosticul edemului pulmonar
 • Tratamentul în edemul pulmonar
 • Prognosticul în edemul pulmonar

Cauzele edemului pulmonar

Edemul pulmonar este determinat de creșterea presiunii și de acumularea unei cantități crescute de sânge la nivelul cavităților stângi ale inimii. Ca urmare a presiunii crescute în partea stângă a inimii, crește și presiunea arterei venoase pulmonare, care se transmite până la capilarele pulmonare. Drept consecință, fluidul pulmonar din capilare traversează peretele capilar și se acumulează la nivelul spațiilor interstițiale și alveolar.

Această succesiune de evenimente fiziopatologice apare când la nivelul cordului se instalează anumite afecțiuni:

 • ischemie coronariană acută;
 • decompensarea unei insuficiente cardiace existente;
 • disfuncții valvulare;
 • aritmii;
 • cardiomiopatie;
 • șunt dreapta-stânga;
 • supraîncărcare de volum (secundară administrării intravenoase a fluidelor).

Astfel de afecțiuni apar drept complicații ale unei patologii de fond, dar pot fi cauzate și de un tratament inadecvat sau o complianță scăzută la acesta. De asemenea, respectarea regimului alimentar indicat este foarte importantă. Schimbări ale dietei, cum ar fi consumul excesiv de sare, favorizează apariția edemului pulmonar.

Simptomele edemului pulmonar

Cel mai important simptom este dispneea. Aceasta se accentuează la efort sau în decubit dorsal. Poate avea debut brusc sau poate apărea gradual și într-o perioadă mai lungă de timp, de la câteva ore la câteva zile.

Edemul pulmonar acut

Dispneea este însoțită și de alte simptome, cum ar fi:

 • senzația de sufocare;
 • agitație;
 • anxietate;
 • tuse cu expectorație;
 • spută sanguinolentă;
 • cianoză;
 • diaforeză accentuată;
 • wheezing (expir șuierat).

Edemul pulmonar cronic

Edemul pulmonar cronic prezintă următoarele simptome:

 • ortopnee (dispnee ce apare în decubit dorsal);
 • dispnee paroxistică nocturnă;
 • wheezing;
 • edeme periferice;
 • creștere în greutate (ca urmare a acumulării lichidului din edeme);
 • fatigabilitate.

Examenul clinic

Frecvența cardiacă este rapidă, iar pulsul este slab. Pacientul prezintă hipertensiune. În unele cazuri, poate apărea și hipotensiunea. Aceasta reprezintă un factor de prognostic negativ. La auscultația cardiacă se constată prezența zgomotelor cardiace puternice. Uneori, poate apărea fuziunea zgomotelor cardiace III și IV. În cazuri severe, se dezvoltă insuficiența ventriculară dreaptă. Semnele caracteristice sunt:

 • edemele periferice (creștere în volum, ca urmare a acumulării excesive de lichide);
 • distensia venelor jugulare.

Auscultația pulmonară relevă raluri inspiratorii de intensitate scăzută. Acestea sunt prezente bilateral, atât anterior, cât și posterior. Inițial, pot fi auscultate la nivelul bazal al plămânilor. Pe măsură ce edemul pulmonar evoluează, ralurile urcă spre vârf.

diagnostic edem pulmonar

Diagnosticul edemului pulmonar

Stabilirea diagnosticului de edem pulmonar necesită mai multe etape și implică o serie de investigații. Edemul pulmonar este o afecțiune care apare, de cele mai multe ori, asociată cu alte patologii. De aceea, sunt recomandate mai multe investigații medicale, pornind de la cele de bază până la cele specifice.

Analize de sânge

Cel mai des indicate sunt următoarele analize de sânge:

EKG

Electrocardiograma se efectuează pentru a depista eventuale modificări ischemice sau patologii cardiace. A cunoaște particularitățile cardiovasculare ale fiecărui pacient este important, pentru a preveni și a gestiona mai bine

Radiografia

Una dintre investigațiile importante este radiografia. Aceasta evidențiază prezența edemului pulmonar. Are avantajul că poate preciza și stadiul de evoluție al acestei afecțiuni. Cunoașterea stadiului în care se află edemul pulmonar permite alegerea tratamentului optim.

Ecocardiografia

Ecocardiografia permite observarea funcționalității cordului și determină eventuale patologii. În acest mod, este stabilită cauza cardiacă ce a condus la dezvoltarea edemului pulmonar.

Cateterismul arterei pulmonare

Această investigație este o tehnică invazivă. Permite evaluarea presiunii pulmonare capilare.

Tratamentul în edemul pulmonar

Tratamentul edemului pulmonar este stabilit de către medic în funcție de caracteristicile medicale ale fiecărui pacient. Prima etapă constă în administrarea oxigenului pe mască. În cazul pacienților cu o saturație mai mică de 90%, este necesar suportul ventilator. Este recomandată și medicația bronhodilatatoare. Aceasta permite reducerea bronhospasmului și asigură o mai bună ventilație.

Pacienților le sunt administrate medicamente diuretice și/sau medicamente vasodilatatoare (nitroglicerină). Acestea ajută la reducerea tensiunii arteriale. Pentru ameliorarea respirației, este recomandat a adopta o poziție în decubit dorsal, în care trunchiul și capul se află la un unghi de 40-90°.

Pentru pacienții ce prezintă edem pulmonar ca urmare a unui infarct miocardic, este indicată tromboliza sau angioplastia coronariană percutanată. În cazul celor care au tulburări de ritm, se aleg metode de cardioversie cu curent continuu sau se administrează beta-blocante.

Este important de menționat că pacienților care au avut un episod de edem pulmonar le sunt indicate unele recomandări. Acestea au scopul de a preveni recidiva. Astfel, este esențial:

 • a avea o greutate optimă;
 • a menține valorile tensiunii arteriale în limite normale;
 • a controla valorile colesterolului;
 • a păstra un nivel în limite normal al glicemiei.

De aceea, reevaluarea medicală este important a se realiza la intervale regulate. Respectarea indicațiilor medicului și urmarea unui tratament corect contribuie la o evoluție favorabilă a stării de sănătate.

Prognosticul în edemul pulmonar

Edemul pulmonar este o afecțiune medicală complexă, care necesită îngrijiri speciale. Cel mai important aspect constă în depistarea cauzei care determină apariția acestei patologii. Astfel, este posibil a se alege tratamentul corespunzător și a evita complicațiile. Rata de supraviețuire la 6 se estimează a fi de aproximativ 85%. Pentru menținerea unei stări de sănătate cât mai bună, este indicat consultul medical de la apariția primelor simptome și urmarea recomandărilor.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 28/03/2022.
Ultima actualizare 31/03/2022.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele