Excesele alimentare și afecțiunile asociate

Excesele alimentare și afecțiunile asociate

În prag de sărbători sau cu diferite ocazii festive avem tendința de a exagera atunci când vine vorba de mâncare și băutură, fără a lua în calcul efectele negative pe care acest lucru le poate avea asupra corpului nostru. De la creșteri bruște ale nivelului de insulină în sânge și până la declanșarea și activarea unor afecțiuni deja instalate în organism, excesele alimentare pot avea repercursiuni atât pe termen scurt cât și pe termen lung.

Analizele medicale de laborator pot identifica nivelurile anormale de zahăr în sânge atunci când consumăm în mod exagerat carbohidrați simpli sau alcool, dar sunt necesare analize de sânge mai amănunțite pentru expunerea unor probleme mai grave cum sunt diabetul zaharat sau afecțiunile cardiace. Ambele afecțiuni, de cele mai multe ori determinate de un stil de viață sedentar și de excese alimentare repetate, se instalează în timp, iar efectele sunt de cele mai multe ori permanente. În laboratoarele Bioclinica se pot efectua o gamă largă de analize medicale pentru depistarea diabetului zaharat dar și a problemelor cardiace, analize ce trebuie efectuate la îndrumarea medicului specialist și completate de un consult de specialitate.

Astfel, printre cele mai importante analize medicale efectuate în cazul suspiciunii de diabet zaharat, se numără: – analiza glicemiei – analiza fracțiilor de colesterol (HDL colesterol și LDL colesterol) – examenul biochimic al urinei

Pentru depistarea problemelor cardiace este necesară și analiza trigliceridelor și a colesterolului, analize de sânge importante, dar care trebuie corelate cu un consult cardiac de specialitate și alte analize de laborator recomandate de medicul cardiolog.

Excesele alimentare trebuie evitate în special atunci când există deja afecțiuni cronice ale organismului, determinate tocmai de un stil de viață și o alimentație necorespunzătoare. Și chiar dacă excesele alimentare de scurtă durată au efecte mai puțin grave asupra unui corp sănătos, ele totuși pot interfera cu buna funcționare a acestuia. De la diaree, balonare și până la toxiinfecții alimentare, excesele culinare nu sunt niciodată o idee bună. Este bine să cunoaștem sursa alimentelor pe care le consumăm pentru evitarea expunerii la diverși paraziți din alimentație, în special în perioadele când consumul de produse animale este nu doar exagerat ci și mai puțin controlat. În laboratoarele Bioclinica se pot efectua analize de laborator pentru depistarea unei eventuale infestări cu trichinella (carnea de porc fiind principala sursă de infestare umană) sau a altor paraziți cu efecte nedorite.

În plus, excesele alimentare trebuie evitate și datorită faptului că din neatenție se pot consuma alimente care pot determina reacții alergice în organismul nostru. Testul de intoleranță alimentară se poate efectua în oricare dintre centrele Bioclinica din țară, acesta reprezentând o metodă sigură de a ști ce alimente să evităm, chiar și în situațiile de abundență culinară.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 03/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele