Gripă sau răceală? Care sunt diferențele și cum acționăm pentru fiecare caz în parte

Gripă sau răceală? Care sunt diferențele și cum acționăm pentru fiecare caz în parte

De cele mai multe ori, atunci când ne îmbolnăvim, avem tendința de a confunda unele simptome ale răcelii cu cele ale unei gripe, fie tratând cu superficialitate simptomele de gripă, fie administrând un tratament antigripal în caz de răceală, fără a mai efectua analize de laborator necesare pentru stabilirea corectă a diagnosticului. În laboratoarele Bioclinica aveți acum la dispoziție o nouă analiză medicală de laborator care vă permite testarea rapidă pentru stabilirea unui diagnostic prezumtiv de gripă.

Cu toate că atât răceala cât și gripa ne pot afecta sănătatea și echilibrul activităților zilnice, există diferențe între cele două, tratamentul și felul în care acționăm împotriva lor fiind ușor diferit.

Cea mai importantă diferență între gripă și răceală este faptul că prima este rezultatul acțiunii unor viruși puternici asupra corpului nostru, pe când răceala implică doar prezența unor rinovirușilor. De cele mai multe ori, răceala nu este severă, durează mai puțin și nu este contagioasă, pe când gripa durează mai mult, este mai intensă și poate determina chiar epidemii.

Simptomele sunt și ele diferite în cazul celor două afecțiuni. În cazul celor de răceală, cele mai întâlnite simptome sunt strănutul și iritațiile nasului, laringelui sau urechilor, durerile de cap și stările de oboseală, pe când cele de gripă, cu toate că pot include simptomele răcelii, avansează și spre alte simptome mai grave precum febra, frisoanele, tusea seacă, vărsăturile și diareea.

Răceala este cele mai multe ori o afecțiune care nu ne pune viața în pericol, iar simptomele dispar după maxim o săptămână. Totuși, dacă simptomele persistă, este bine să vă adresați unui medic pentru a elimina varianta unei infecții bacteriene care poate afecta plămânii, laringele, nasul sau urechile.

Bineînțeles, consultul unui medic specialist reprezintă cea mai bună metodă de a vă asigura că ați acționat corespunzător afecțiunii pe care o aveți. În laboratoarele Bioclinica se pot efectua analize de sânge pentru depistarea formelor ușoare de gripă virală dar și a virușilor agresivi care pot duce spre boli grave precum gripa porcină.

Tratamentul adecvat în cazul răcelilor presupune consumul de multe lichide și vitamine, în cazul gripelor fiind implicate și medicamente antiinflamatoare și antipiretice.

Este bine de reținut faptul că nu este indicată tratarea răcelilor și gripelor cu antibiotice. Fiind cauzate de viruși, atât răceala cât și gripa trebuie tratate anti-viral nu antibiotic.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Candidoza - cauze, simptome, tratament
Candidoza - cauze, simptome, tratament
Candidoza - ce trebuie să știi despre ea și cum o poți preveni

a În mod normal, Candida trăiește pe piele sau în interiorul organismului uman, cum ar fi cavitatea bucală, gât, intestine sau vagin,... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ce trebuie să știi la calculi renali: simptome, tratament și prevenire
Ce trebuie să știi la calculi renali: simptome, tratament și prevenire
Tot ce trebuie sa stii despre calculi renali: de ce apar pietrele la rinichi, simptome, tratament și prevenire

În urină se dizolvă în mod normal săruri și minerale, iar în cazul în care acestea s... Citește mai departe