Importanța 25-OH vitaminei D pentru sănătatea organismului uman

Importanța 25-OH vitaminei D pentru sănătatea organismului uman

Printre vitaminele și mineralele vitale funcționării organismului uman, vitamina D joacă un rol important în menținerea sănătății întregului corp, prevenirea unor boli cronice, precum și un rol important în asimilarea altor nutrienți.

Laboratoarele Bioclinica din țară efectuează analiza sângelui în vederea depistării carențelor de vitamina D, analizele de laborator fiind cel mai bun instrument pentru a confirma nivelul acesteia în sânge.

Principala sursă de vitamina D este soarele, o jumătate de oră de expunere solară cu întregul corp fiind suficientă pentru a asimila 20.000 ul vitamina D3. Dintre cele două forme relevante fiziologic, vitamina D2 și vitamina D3, 25 hidroxi vitamina d3 are cea mai mare importanță atunci când ne referim la analiza vitaminei D în general. Aceasta este produsă la nivelul pielii după expunerea la soare și apare natural, în doze mici, în unele alimente. Ajunsă în organism, vitamina D3 acționează precum un hormon, reglementând concentrația de calciu și fosfat în sânge, ajutând la creșterea armonioasă a oaselor și la mineralizarea corecta a întregului organism.

Principalele beneficii ale vitaminei D

Asimilarea calciului în organism are loc doar în prezența vitaminei D, motiv pentru care unele suplimente alimentare cu calciu sunt îmbogățite și cu vitamina D, iar unele alimente precum laptele, făina sau margarina sunt de asemenea imbogățite cu vitamina D. Carențele de calciu pot fi depistate în urma analizelor de laborator, iar suplimentarea acesteia se face în urma unui consult de specialitate și la indicațiile medicului.

Vitamina D are un rol impotant în dezvoltarea armonioasă a oaselor, fiind suplimentată de cele mai multe ori la copii, pentru a preveni rahitismul. De asemenea, atât în bolile autoimune, cât și în bolile cardiovasculare și chiar cancer, vitamina D3 este foarte importantă, lipsa ei fiind asociată cu un risc crescut de diabet, scleroză multiplă sau hipertensiune.

Deficitul de vitamina D

Deficitul de vitamina D este des întâlnit în zonele geografice aflate la nord de ecuator, cu expunere limitată la soare, mai ales pe perioada iernii. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu instalarea în corp a unor afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat de tip I, boala Crohn, lupus eritematos sistemic, leucemia limfatică cronică, artrita reumatoidă și scleroza multiplă.

Analiza medicală de laborator a vitaminei D se poate realiza în oricare dintre laboratoarele Bioclinica, rezultale fiind interpretate în contextul clinic al fiecărui pacient.

Riscurile supradozajului de vitamina D

Cu toate ca suplimentarea cu vitamina D poate avea multe benficii pentru corp, supradozajul poate produce efecte nedorite. Absobția calciului are loc în prezența acestei vitamine, dar luată în exces poate provoca hipercalcemii și blocaje renale, iar acumularea în organism poate deveni toxică peste o anumită limită.

Așadar, este bine să conștientizăm împortanța pe care vitamina D o are la nivelul organismului uman, să prevenim carențele de vitamina D3 și să efectuăm suplimentarea acesteia dacă este cazul, doar sub supraveghere medicală.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Candidoza - cauze, simptome, tratament
Candidoza - cauze, simptome, tratament
Candidoza - ce trebuie să știi despre ea și cum o poți preveni

a În mod normal, Candida trăiește pe piele sau în interiorul organismului uman, cum ar fi cavitatea bucală, gât, intestine sau vagin,... Citește mai departe