Piciorul diabetic: cum îl recunoști, îngrijire, prevenție, tratament

Îngrijirea şi tratamentul piciorului diabetic

Piciorul diabetic este o complicație a diabetului care poate să apară la orice pacient ca rezultat direct al diabetului zaharat. Această denumire include: ulcerație, infecție și osteoartropatie, cunoscută sub numele de piciorul Charcot.

Cele două probleme principale cu care se confruntă pacientul diabetic sunt circulația proastă și afectarea terminațiilor nervoase. Acestea pot conduce la apariția fictenelor și a leziunilor pielii care, netratate, se pot infecta și pot duce la probleme serioase mergând în cazurile extreme până la amputații ale degetelor sau picioarelor.

De aceea, prevenția și îngrijirea corespunzătoare a picioarelor sunt esențiale pentru identificarea timpurie a problemelor și diminuarea consecințelor.

Piciorul diabetic: cum îl recunoști

Piciorul diabetic: cum îl recunoști

Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică, fiind caracterizată prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge.

Complicaţiile diabetului pe termen lung sunt de ordin vascular şi neurologic, iar dintre acestea, sindromul piciorului diabetic reprezintă una dintre cele mai grave consecinţe din punctul de vedere al complicaţiilor de sănătate pe care le generează şi al impactului asupra calităţii vieţii.

Piciorul diabetic se referă la totalitatea modificărilor produse de diabetul zaharat la nivelul piciorului. În fazele cele mai avansate se poate ajunge la cangrenă diabetică, cel mai frecvent localizată la nivelul unuia sau mai multor degete şi care se poate extinde la întregul picior.

Regulile de igienă şi îngrijire în vederea prevenţiei trebuie respectate cu stricteţe, iar diagnosticarea în faza incipientă a eventualelor leziuni şi instituirea unui tratament adecvat încă de la primele semne ale apariţiei ulcerului pot evita amputarea, totală sau parţială, a membrului afectat.

Ulcerația piciorului diabetic

Ulcerul piciorului diabetic este una dintre complicațiile majore ale diabetului, apare la 10-15% dintre pacienții cu diabet și precede 80% dintre amputațiile distale ale piciorului.

Vindecarea plăgilor este un fenomen natural al țesuturilor distruse. Pacienții diabetici însă, au tulburări de metabolism, care împiedică anumite etape în acest proces de vindecare, prin persistența unei faze inflamatorii la nivelul plăgilor, culminând cu întârzierea vindecării.

Cea mai frecventă componentă a piciorului diabetic este ulcerația. Ulcerația este o rană dureroasă, care nu se vindecă: pielea nu mai acoperă zona respectivă și sunt expuse țesuturile din profunzime. Ulcerațiile apar în mod frecvent ca rezultat al unor mici tăieturi, flictene sau arsuri.

Pacienții diabetici sunt de asemenea predispuși la neuropatii, care apar ca un rezultat al nivelurilor mari ale glicemiei pe o perioadă lungă de timp.

Neuropatia cronică poate cauza uscarea pielii, care duce mai departe la apariția crăpăturilor și a calus-ului (bătăturilor). Când pielea este lezată, bariera naturală în calea bacteriilor dispare și acestea pot ajunge la țesutul subcutanat și pot cauza infecții.

Neuropatia duce de asemenea la pierderea sensibilității piciorului și ca urmare, nu mai simțim durere atunci când apare o băsică sau calus, fiindcă zona este amorțită. Pentru că nu simțim nimic, continuăm să mergem, să agravăm problemele și să favorizăm apariția complicațiilor, infectarea leziunilor fiind cea mai frecventă dintre ele.

Autoexaminarea piciorului diabetic

Autoexaminarea piciorului

Autoexaminarea zilnică a piciorului este vitală, ca parte din rutina de îngrijire, dacă ai diabet zaharat. Diversele afecțiuni, o slabă circulație la nivelul picioarelor, încălțămintea nepotrivită precum și tăierea greșită a unghiilor, sunt factori care pot conduce la apariția diferitelor probleme ale picioarelor, care, netratate la timp și corect, pot conduce, în unele cazuri, la amputație.

Iată la ce ar trebui să fii atent când îți autoexaminezi piciorul

 • Inspectează și observă orice modificare apărută la nivelul degetelor. Verifică inclusiv zona dintre degete, atunci când faci autoexaminarea, precum și colțurile unghiilor. Asigură-te că nu există crăpături sau leziuni.
 • Verifică talpa piciorului, folosindu-te, la nevoie, de o oglindă, astfel încât să te asiguri că nu ai răni, înțepături sau leziuni care ar putea trece neobservate. Poți cere și ajutorul cuiva apropiat.
 • Examinează-ți zona gleznei și a călcâiului, după aceleași principii.
 • Este necesar să acorzi atenție deosebită oricărui semn, inclusiv bătăturilor și bășicilor apărute la nivelul piciorului.
 • Schimbarea temperaturii piciorului, sau a culorii, înroșirea lui, precum și umflarea piciorului: acestea sunt simptome pe care nu trebuie să le ignori.
 • Pentru orice infecție este necesar consult medical!

Osteoartropatia neuropatică

O altă complicație a diabetului este osteoartropatia neuropatică care apare din cauza afectării terminațiilor nervoase ale picioarelor. Aceasta se mai numește piciorul Charcot, după neurologul francez Jean-Martin Charcot. La pacienții cu afectare neurologică severă evoluția poate fi gravă, către slăbirea oaselor picioarelor, microfracturi și chiar cedarea articulațiilor. În consecință piciorul se poate deforma.

Tratament osteoartropatie neuropatică

În stadiile incipiente, atunci când oasele sunt mai slabe, dar nu fracturate, piciorul dumneavoastră poate fi pus în ghips pentru a limita leziunile și pentru a preveni deformarea. În cazurile mai avansate, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru realinierea oaselor fracturate sau deformate.

Primele semne ale piciorului diabetic

Iată care sunt semnele la nivelul picioarelor care ar trebui să determine o persoană cu diabet să meargă urgent la medi c- de familie sau diabetolog:

 1. Există senzația de amorțeală şi/sau de furnicături în picioare. Acestea se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau în repaus. Este un semn care poate indica o neuropatie deja avansată!
 2. Există senzația de arsură
 3. Există o durere accentuată/înţepătoare la nivelul picioarelor
 4. Există durere sau slăbiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus.
 5. Există o rană deschisă
 6. Există o tumefiere la nivelul piciorului
 7. La atingere, picioarele sunt reci

Afecțiuni ale pielii

Foarte importantă este şi identificarea unor posibile afecțiuni ale pielii la nivelul piciorului:

 • calozități (hiperkeratoza sau bătături)
 • ulceraţii (leziuni deschise)
 • răni infectate
 • înroșire, umflare, durere sau miros neobişnuit
 • fisuri (crăpături) în pielea piciorului
 • pielea uscată
 • au apărut puncte fierbinți care indică zone de presiune ridicată fie pe suprafața plantei, fie pe fața laterala sau dorsală din cauza purtării unei încălţăminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos

Îngrijirea piciorului diabeticului

Din cauza diminuării sau absenței sensibilității, de multe ori pacienții întârzie să solicite consultul medical, ceea ce duce la complicarea unei leziuni aparent banale. De aceea este imperios necesar ca o persoană cu diabet să acorde timp zilnic pentru îngrijirea adecvată a picioarelor, pentru a evita complicaţii care, în anumite situaţii, pot fi grave.

 • Observarea stării picioarelor trebuie să se facă zilnic pentru a identifica, în fază incipientă, orice modificare. De verificat cu atenţie zonele mai greu accesibile şi cele dintre degete (se poate folosi o oglindă sau ajutorul unui membru al familiei);

 • Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă caldă şi săpun și șterse atent (mai ales în spațiile interdigitale);

 • Nu introduceți piciorul umed în ciorapi, deoarece umezeala predispune la micoze;

 • Unghiile se taie drept. Colțurile se rotunjesc cu o pilă de carton pentru a evita producerea unor eventuale răniri accidentale.;

 • Pe pielea piciorului bine uscată se aplică o cremă hidratantă pentru a evita uscarea piciorului, care poate conduce la crăpături şi acestea, mai departe, la apariţia de infecţii bacteriene (crema nu se aplică în spațiile interdigitale!);

 • Încălţămintea trebuie să fie comodă, să nu strângă

 • O persoană cu diabet nu trebuie să umble desculţă. De asemenea, nu se recomandă punerea piciorului gol în pantof.

 • Trebuie folosiți ciorapi din 100% bumbac, deoarece aceştia nu menţin umezeala. Ciorapii trebuie schimbaţi de câteva ori pe zi, în cazul în care piciorul transpiră;

 • Persoanele cu diabet, pot avea o sensibilitate diminuată (sau chiar absentă), trebuie sa fie atente la frig sau la apa foarte caldă deoarece este posibil ca ei să nu simtă corect temperatura şi se pot răni.

Orice simptom sau semn al unei modificări a pielii la nivelul piciorului (durere, lipsa sau diminuarea sensibilităţii, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor) poate fi un semnal de alarmă, deci pacientul cu diabet trebuie să meargă la medic!

Orice simptom sau semn al unei modificări a pielii la nivelul piciorului (durere, lipsa sau diminuarea sensibilităţii, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor) poate fi un semnal de alarmă, deci pacientul cu diabet trebuie să meargă la medic!

Tratament

Prevenția reprezintă cea mai bună metodă de tratament pentru piciorul diabetic. Strategiile preventive combină educarea pacientului, îngrijirea profilactică a pielii și unghiilor și încălțămintea adecvată.

Îngrijirea piciorului diabetic

Tratamentul ulcerelor

Controlul medicamentos al diabetului sistemic, al infecțiilor cronice asociate, al bolii renale cronice, stimularea imunității reprezintă primul pas în tratarea pacientului.

Surse foto: Shutterstock

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 13/06/2020.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele