Pregătirea copiilor pentru analizele medicale de laborator

Pregătirea copiilor pentru analizele medicale de laborator

Pregătirea unui copil pentru analizele medicale de laborator poate fi o adevărată provocare. De la metodele de convingere a acestuia să coopereze și până la controlul nutriției copilului cu 24 ore înainte de recoltare, părinții trebuie să fie vigilenți și informați asupra detaliilor de care să țină cont în pregătirea copilului pentru analizele medicale, precum și asupra investigațiilor medicale adecvate pentru aceștia.

La fel ca și în cazul adulților, alimentația copiilor cu 24 ore înainte de recoltarea de sânge este esențială pentru relevarea unor rezultate corecte și precise. Mâncarea prea grasă sau în cantități prea mari, cu o seară înainte, este de evitat, la fel precum este de evitat și consumul de lichide cu mai puțin de 10 ore înainte de recoltare. Copiii sunt, de cele mai multe ori, foarte energici și plini de viață, iar alții chiar practică anumite sporturi. Totuși, este bine de evitat sportul intens cu o zi înainte de ziua recoltării, pentru a nu influența anumite rezultate medicale.

Din lista lungă de analize medicale pe care le putem realiza în laboratoarele noastre, este bine de știut că nu toate sunt indicate copiilor. Printre analize profilactice pentru copii, pe care le recomandăm în laboratoarele Bioclinica, se numară, în primul rând, hemoleucograma, nivelul de hemoglobină, leucocite și trombocite poate oferi medicului informații despre anemii, infecții sau alte afecțiuni. Apoi, exsudatul faringian, precum și analiza ASLO pot da informații utile despre starea de sănătate a copilului, despre posibilele infecții bacteriene, în special infecții streptococice de grup A.

Pentru depistarea anemiilor și carențelor întâlnite la copii, se recomandă analiza sideremiei, precum și nivelurile de calciu, magneziu, vitamina D și feritină. Pentru cazurile de obezitate infantilă, analizele de laborator cele mai relevante sunt analizele de colesterol (total, LDL, HDL) și trigliceridele.

În cadrul laboratoarelor Bioclinica mai puteți efectua și următoarele analize de sânge pentru depistarea eventualelor probleme de sănătate ale copilului dumneavoastră:

Este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră legat de analizele pe care acesta le consideră esențiale și să le efectuați doar la indicațiile și recomandările sale.

În vederea recoltării sângelui sau urinei pentru analizele necesare, cooperarea din partea copilului reprezintă un factor important în derularea cât mai favorabilă a procesului. Încercați să explicați cu calm și înțelegere etapele prin care acesta urmează să treacă, asigurându-l de prezența dumneavoastră, ca părinte, sau a doctorului, ca specialist, lângă el pe durata întregului proces. Pentru recoltarea propriu zisă, dacă prezența dumneavoastră în sala de recoltare este necesară pentru relaxarea copilului, urmăriți indicațiile asistentei care recoltează sânge, încercând să nu încurcați personalul care lucrează în laborator.

Detaliați, pentru copilul dumneavoastră, toți pașii prin care trebuie să treacă, argumentați motivul pentru care va simți o ușoară înțepătură și intensitatea durerii la care trebuie să se aștepte, iar în cazul în care considerați necesar, faceți și o promisiune care să includă o recompensă ulterioară pentru copil. Astfel, acesta va ști la ce să se aștepte, iar gândul la o recompensă sau încurajare îl va determina să dorească sa coopereze în cabinetul medical.

Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele