Principalele riscuri ocupaționale din punct de vedere medical

Principalele riscuri ocupaționale din punct de vedere medical

În vederea angajării, persoana selectată pentru poziția respectivă trebuie, pe lângă cerințele care îi atestă cunoștințele și pregătirea necesară, să treacă și printr-o examinare medicală. Aceasta include anumite teste și analize medicale pe care viitorul angajat trebuie să le treacă cu bine pentru a fi încadrat în muncă. Analizele medicale de laborator și testele efectuate în unitățile de medicina muncii constituie o condiție obligatorie în vederea angajării. Examenul medical propriu-zis constă în anamneza profesională și personală, precum și examenul clinic general, iar rezultatele determină dacă viitorul angajat este sau nu apt de muncă.

Analizele medicale trebuie reînnoite în fiecare an, iar în funcție de domeniul de activitate, acestea pot include analize medicale de laborator pentru a depista niveluri toxice de anumite substanțe sau investigații medicale specifice, în funcție de profesia angajatului sau de existența unui factor de risc la locul de muncă.

Industriile grele, de extragere și prelucrare a metalelor, a vopselelor sau maselor plastice, sunt printre domeniile cu risc ocupațional ridicat, intoxicațiile cu mercur și vanadiu fiind frecvent întâlnite, astfel, în cazul în care există suspiciune de toxicitate se recomandă efectuarea analizei mercurului și vanadiului în sânge.

Persoanele angajate în domeniul alimentației publice, în cadrul controlului periodic de medicina muncii, trebuie sa efectueze examen coprobacteriologic (coprocultură) și coproparazitologic.

Angajatorul trebuie să se asigure că a întreprins toate acțiunile necesare pentru a preveni îmbolnăvirea angajaților cu boli profesionale cauzate de agenți nocivi fizico-chimici sau biologici, specifici locului de muncă. Totuși, situații neprevăzute pot apărea chiar și în condiții controlate, astfel încât analizele de laborator trebuie efectuate periodic.

În laboratoarele Bioclinica se pot realiza și analize de sânge pentru depistarea nivelului toxicității metalelor grele sau a substanțelor toxice, cum ar fi bismutul și plumbul, întâlnit în industria sticlei sau în domeniul farmaceutic și cosmetic.

Securitatea și sănătatea în muncă reprezintă atât responsabilitatea angajatorului, cât și a angajatului, preocuparea pentru sănătate fiind însă mai ridicată în rândul persoanelor direct expuse pericolelor.

Chiar dacă anumite analize medicale sunt refăcute de către anagajator cu regularitate, dacă aveți suspiciunea de toxicitate datorată domeniului profesional, vă recomandăm repetarea analizelor de sânge elocvente pentru a preîntâmpina eventualele complicații.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele