Resveratrolul: ce este, unde se găsește și ce efecte are
Dacă ar fi să numim un compus care apare adesea în dezbaterile despre antioxidanții cu rol în menținerea sănătății organismului, resveratrolul s-ar număra printre primele opțiuni. Este asociat, de cele mai multe ori, cu vinul roșu (grație conținutului ridicat de resveratrol din struguri), fiind recunoscut pentru efectele sale complexe asupra corpului.
Prin urmare, în materialul de mai jos am adunat cele mai interesante date despre resveratrol: ce este această substanță, cum acționează ea și care sunt alimentele ce o conțin.
Cuprins articol
Ce este resveratrolul
Pe scurt, resveratrolul este un compus ce aparține clasei de stilbenoide, un polifenol produs de diferite plante, în special de fructele în culori închise (struguri negri, afine, mure, zmeură etc.). De-a lungul timpului, studiile („Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits“) au demonstrat rolul antioxidant al resveratrolului și efectele pe care le poate produce în organism, de la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii la protejarea sănătății inimii, a creierului și a funcțiilor cognitive.
La începutul anilor ‘80, în Franța, resveratrolul a devenit subiect principal într-un studiu - cunoscut generic drept „paradoxul francez“ - realizat de către un profesor și om de știință, Serge Renaud, la Universitatea din Bordeaux. Premisa de la care a pornit a fost că francezii, în ciuda alimentației lor bogate în grăsimi, aveau o rată de deces cauzat de afecțiuni cardiovasculare mult mai scăzută decât alte popoare care, la rândul lor, urmau o dietă bogată în grăsimi și colesterol. În cazul altor nații, însă, rata de deces provocat de bolile cardiovasculare era mai mare.
Așadar, ce făceau francezii diferit pentru a-și apăra sănătatea, chiar dacă și ei, ca multe alte popoare, consumau alimente grase? Ei bine, în urma studiului, a fost găsită o legătură între consumul de vin roșu, ce conține resveratrol, și protejarea sistemului cardiovascular. Însă efectele acestei substanțe, evidențiate în cercetările ulterioare, sunt mult mai complexe de-atât, motiv pentru care, în cele ce urmează, vom vedea care sunt cele mai importante dintre ele.
Care sunt beneficiile resveratrolului
Resveratrolul a devenit tot mai cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antiaging, dar și pentru contribuția adusă la combaterea mai multor afecțiuni. Important de precizat este faptul că, deși experții au confirmat potențialul acestui antioxidant asupra sănătății, încă nu există un studiu infailibil, care să garanteze eficiența administrării resveratrolului în tratarea sigură a unor probleme.
Chiar și așa, beneficiile sale sunt semnificative, compusul jucând un rol important în:
- Reducerea tensiunii arteriale - pentru că este un puternic antioxidant, resveratrolul scade presiunea exercitată la nivelul arterelor prin stimularea producției de oxid nitric, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației;
- Scăderea nivelului colesterolului „rău“ (LDL) - pentru că nivelul crescut al LDL-ului poate provoca apariția unor probleme cardiovasculare, resveratrolul reduce efectul enzimei care controlează producția colesterolului, limitând acțiunea lui dăunătoare;
- Protejarea creierului și a funcțiilor cognitive - grație proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, resveratrolul poate încetini procesul de degenerare a celulelor cerebrale;
- Combaterea bolii Alzheimer - grație efectului antioxidant, resveratrolul inhibă producția de beta-amiloide, proteine ce contribuie la declanșarea bolii Alzheimer;
- Reglarea nivelului insulinei în organism - resveratrolul are beneficii semnificative pentru persoanele care suferă de diabet, datorită faptului că oprește acțiunea unei enzime care transformă glucoza în sorbitol (zahăr-alcool, obținut prin hidrogenarea glucozei). Atunci când există o cantitate mare de sorbitol în organism, cresc nivelul stresului oxidativ și riscul de apariție a diabetului, deoarece se produc dezechilibre în procesul de asimilare a glucozei;
- Ameliorarea durerilor musculare și osoase - resveratrolul contribuie inclusiv la protejarea cartilajelor datorită acțiunii antioxidante și antiinflamatoare, prevenind, astfel, deteriorarea lor și apariția unor dureri sau umflături;
- Combaterea formării celulelor canceroase - resveratrolul nu este un remediu împotriva cancerului, însă există studii („Resveratrol: A potential challenger against gastric cancer“) care arată faptul că acest antioxidant poate juca un rol important în suprimarea celulelor canceroase;
- Încetinirea procesului de îmbătrânire - principala funcție a antioxidanților este aceea de a neutraliza acțiunea radicalilor liberi, care distrug celulele sănătoase și provoacă dezechilibre la nivelul organismului. Printre dezechilibrele cauzate de radicalii liberi se numără și îmbătrânirea accelerată a pielii, ceea ce reprezintă motivul pentru care acest compus, resveratrolul, este un aliat de nădejde al tinereții corpului.
Care sunt principalele surse de resveratrol
Resveratrolul este o substanță produsă de plante, un polifenol cu rol antioxidant. Printre cele mai bogate surse de resveratrol („Plant foods and herbal sources of resveratrol“) se numără:
- Strugurii, în special cei negri și roșii, care conțin, pe lângă resveratrol (găsit în semințele și coaja fructelor), și mai multe vitamine și minerale (vitamina C, vitamina K, potasiu, zinc, mangan). Acesta este și motivul pentru care se recomandă, ocazional, câte un pahar de vin roșu: în timpul fermentării strugurilor, începe să fie eliberat și resveratrolul din ei;
- Fructele de pădure (afine, mure, zmeură, coacăze etc.), o altă sursă importantă de antioxidanți, cu o valoare nutritivă foarte mare, dar și un conținut caloric redus;
- Prunele, fructe gustoase, bogate în vitamine, minerale și antioxidanți;
- Arahidele (alune, caju, fistic etc.), care conțin atât resveratrol, cât și proteine, fibre și minerale (magneziu, fier);
- Ciocolata neagră, una dintre cele mai importante surse de antioxidanți, polifenolii aflându-se într-o cantitate semnificativă în boabele de cacao;
- Rădăcina de Polygonum cuspidatum (trestie japoneză), care conține cea mai mare cantitate de resveratrol, dar care nu poate fi consumată ca atare. Din ea se obține ceaiul Itadori, un remediu natural folosit în zona asiatică pentru combaterea problemelor cardiovasculare și a atacurilor de cord.
Nu în ultimul rând, resveratrolul poate fi găsit în nenumărate suplimente alimentare care au la bază extract din struguri, fructe de pădure sau Polygonum cuspidatum și care, la rândul lor, au un puternic efect antioxidant, oferind protecție și suport organismului.
Ce efecte secundare poate avea resveratrolul
Până acum, studiile nu au arătat efecte secundare semnificative ale resveratrolului, nici măcar atunci când este luat într-o doză mare. Totuși, acest compus poate interfera cu medicamentele anticoagulante sau antiinflamatoare, crescând riscul de sângerare (hemoragie).
De asemenea, ca urmare a lipsei de studii concludente și a efectelor clare ale substanței, femeile insarcinate și cele care alăptează nu ar trebui să ia suplimente sau să consume alimente cu un conținut ridicat de resveratrol, cel puțin nu înainte de a discuta cu medicul lor.
Nu în ultimul rând, dacă urmează o intervenție chirurgicală pentru pacient sau dacă este prescris un tratament pentru o anumită afecțiune, medicul specialist ar trebui consultat în privința administrării de resveratrol.
Acestea fiind spuse, resveratrolul se numără printre antioxidanții de bază în protejarea organismului, un compus esențial, care poate interveni în nenumărate procese interne ale corpului.
Sursa foto: Shutterstock.com