Tulburările pigmentației pielii: hipomelanoza idiopatică gutată – definiție, caracteristici și tratament

Hipomelanoza idiopatică gutată: petele albe care apar pe piele după expunerea la soare

Radiațiile ultraviolete, variațiile bruște de temperatură, căldură, unii alergeni pot determina modificări ale pielii. Pentru a nu întâmpina dificultăți și pentru a ne bucura din plin de vară, este importantă recunoașterea și prevenirea anumitor patologii ce pot fi agravate sau declanșate de expunerea la soare.

Tulburările pigmentaţiei pielii

Tulburările pigmentaţiei pielii sunt împărţite în două grupe:** hipermelanoza şi hipomelanoza**. În cazul hipermelanozei apare o cantitate în exces de melanină la nivelul pielii. Dacă excesul de melanină este la nivelul epidermului, pielea apare mai brună decât normală sau neagră. În hipomelanoză este vorba de o lipsă de pigment, pielea este mai albă sau complet decolorată. Cazurile de hipomelanoză se referă la diminuarea pigmentaţiei melanice normale. Hipomelanoza reprezintă o diminuare anormală, locală sau generalizată, a pigmentării pielii prin diminuarea cantității de melanină pe care o conține. Hipomelanoza idiopatică gutată constă în apariția de pete circulare discrete de culoare albă, mici.

Hipomelanoza Idiopatică Gutată (IGH) - definiție

Hipomelanoza = indică asupra faptului că în regiunile depigmentate ale pielii se conţine o cantitate mai mică de melanină, care asigură culoarea normală a pielii. Idiopatică = înseamnă că etiologia (cauzele apariţiei) acestor pete sau macule nu este cunoscută pentru moment.

Gutată = înseamnă că petele au, de regulă, forme rotunde (cu diametrul de la 2 mm la 16 mm).

Hipomelanozele sunt uneori de origine genetică, ca albinismul și piebaldismul (șuvița de păr frontală de culoare albă). Ele pot fi și dobândite: agresiunea căldurii, a frigului sau a unei substanțe chimice, o boală a pielii (lepră, sifilis, pityriazis versicolor), o boală hormonală (diabet), o carență alimentară. Singurul tratament este cel al cauzei, atunci când este posibil.

Hipomelanoza idiopatică gutată poate să se manifeste prin apariția pe piele a unor pete albe care nu se bronzează și care apar în urma expunerilor solare. În general, astfel de semne apar la persoanele vârstnice și au caracter permanent.

Cauzele exacte ale apariției afecțiunii nu sunt cunoscute, dar se consideră a fi legate de expunerea la ultraviolete.

Semne

Hipomelanoza idiopatică gutată apare pe părțile cele mai expuse ale corpului, cum ar fi picioare, antebrațe, umeri și gât. Tenul nu este afectat. Distribuția petelor albe este strâns legată de expunerea pielii la soare.

Afecțiunea se caracterizează prin apariția de macule discrete, angulare sau circulare cu diametrul de 1-3 mm. Leziunile pot măsură până la 10 mm. Sunt observate prima dată pe suprafața anterioară a membrelor inferioare.

Tratament

Profilactic se vor folosi creme de protecție solară cu SPF 30-50. Trebuie aplicate cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare, cu reaplicare la interval de 2-3 ore și după fiecare imersie în apă. A se evita expunerile solare în intervalul 12.00-16.00. A se evita utilizarea solarului.

Se recomandă folosirea măsurilor fizice de fotoprotecție: pălării cu boruri largi, șepci, îmbrăcăminte adecvată. Se recomandă consult dermatologic periodic.

Terapia medicală include corticosteroizii topici sau intralezionali sau retinoizii topici. Tehnicile chirurgicale de crioterapie și dermabraziune au diferite grade de succes.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 17/08/2020.
Ultima actualizare 17/08/2020.
Articole similare
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Totul despre febră la copii: cauze, limite, cum scade
Cum tratăm febra la copii?

În mod normal, temperatura corporală a unui copil este de 36-37 de grade Celsius măsurată axilar și 36,5-37,5 de grade Celsius măsurată rectal. Febra poate apărea atunc... Citește mai departe
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: cauze, simptome, tratament și control
Diabetul zaharat: ce îl cauzează, ce simptome are și cum îl ții sub control

Diabetul zaharat este cea mai des întâlnită boală a sistemului endocrin și se declanșează atunci când în organism canti... Citește mai departe
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras (steatoza hepatică): cum îl recunoști, cauze, simptome și tratament
Ficatul gras: cum îl recunoști, ce îl cauzează și cum poate fi prevenită boala

Ficatul gras, denumit și steatoză hepatică, reprezintă acumularea excesivă de grăsimi - trigliceride - în celula hep... Citește mai departe
Descoperă toate articolele