Ai carență de vitamina P (rutinul)?
Termenul de vitamină este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu îl poate produce singur. În principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reacţii din corpul nostru. Dacă aceşti catalizatori lipsesc, cum este în cazul carenţelor vitaminice, funcţiile normale ale organismului nu mai funcţionează corect şi astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.
Vitamina P face parte din grupa bioflavonoidelor. Flavonoidele sunt substanţe care determină culoarea galbenă sau portocalie a citricelor. Se mai numeşte şi factor de permeabilitate capilară („P" provine de la „permeabilitate"). Rolul de bază al bioflavonoidelor este acela de a mări rezistenţa vaselor capilare, a regla absorbţia la acel nivel. Contribuie alături de vitamina C la menţinerea stării de sănătate a ţesutului conjunctiv.
Vitamina P sau bioflavonoidele reprezintă un complex de substanţe precum: quercetină, rutină, miricetină, apigenină, hesperidină, luteolină şi altele. S-au descoperit nu mai puţin de 4000 de flavonoide, iar fiecare dintre ele are diverse efecte asupra sănătăţii. Vitamina P a fost descoperită în anul 1936, de către Albert Szent-Gyorgyi, câştigător al Premiului Nobel pentru descoperirile sale în legătură cu vitamina C şi oxidarea biologică, iar asocierea celor două nu este întâmplătoare. Studii au arătat că flavonoidele au o relație sinergică cu vitamina C în acţiunea antioxidantă. Vitamina P hidrosolubilă acţionează concomitent şi strâns legat de vitamina C, asigurându-i acesteia o perfectă absorbţie şi utilizare şi împiedicându-i distrugerea prin oxidare.
Cuprins articol
Substanțe flavonoide
Flavonoidele reprezintă o clasă de substanțe fenolice care conferă culoarea caracteristică la numeroase specii de flori şi fructe. În mod frecvent, aceşti pigmenți se găsesc în plante sub formă glicozidică, în care una sau mai multe grupări hidroxilice ale fenolilor sunt combinate cu glucide reducătoare. Flavonoidele participă la procese de oxido-reducere cu rol de vitamina P. Pratt (1992) a constatat că flavonoidele (flavonele, flavonolii, izoflavonele, şi flavanonele) sunt cele mai importante substanțe antioxidante.
Doză recomandată
O cantitate aproximativă de 10-20 de miligrame pe zi. Pentru o cantitate de 500 de miligrame de vitamina C ar fi nevoie de un minimum de 100 de miligrame de bioflavonoide.
Rol fiziologic
Vitamina P are un rol substanţial în prevenirea hemoragiilor, contribuind la reducerea apariţiei echimozelor şi a sângerării gingivale.
Are efect antiinflamator şi intervine în procesele energetice ale ţesuturilor şi în menţinerea permeabilităţii vaselor capilare. În tandem cu vitamina C, vitamina P are un puternic efect antiinfecţios, reuşind să mărească rezistenţa organismului la infecţii. Această combinaţie poate fi folosită preventiv şi împotriva gripei.
Vitamina P protejează organismul de efectele secundare ale razelor X, influenţează într-un mod pozitiv creşterea cantităţii de calciu din sânge şi ajută în tratamentul ameţelilor cauzate de afecţiunile urechii interne.
- îmbunătățește sistemul circulator
- mărește rezistența la infecții
- influenţează hematopoeza şi coagulabilitatea sângelui
- favorizează absorbţia vitaminei C din tubul digestiv
- favorizează acţiunea metabolică a vitaminei C
- menţine integritatea peretelui capilar, permeabilitatea şi elasticitatea acestuia.
- inhibă formarea plăcii de aterom şi apariţia semnelor şi simptomelor aterosclerozei;
- scade colesterolemia;
- scade tensiunea arterială
- este hepatoprotectoare;
- stimulează eliminarea bilei din colecist în duoden;
- este antiinflamatoare,antispastică, antitumorală.
Surse
Importanţa unei diete bogate în legume şi fructe este crucială.
- citrice (lămâi, portocale, grepfrut)
- prune
- coacăze negre
- măceşe,
- afine
- zmeură
- paducel
- vişine,
- cireşe,
- caise,
- mere
- struguri
- hrișcă
- leuştean,
- pătrunjel,
- salată,
- papaya,
- piper verde,
- broccoli,
- roşii,
- ceai verde,
- cacao
- ciocolată neagră
- gingko biloba
- nuci
- semințe
- cereale
Carență
Corectarea carenței de vitamină P se poate realiza prin adoptarea unei alimentații bogate în vitamina P și pe cale medicamentoasă, prin administrarea suplimentelor alimentare și a preparatelor pe bază de vitamină P, pe cale orală sau injectabilă.
Evoluția carenței de vitamina P poate fi progresivă dacă alimentația este deficitară. Complicațiile grave sunt hemoragiile retiniene sau cele cerebrale.
Carența acestei vitamine duce la slăbiciune generală, dureri în membrele inferioare la mers și hemoragii cutanate purpura. Tulburările de permeabilitate capilară sunt cauzate de scăderea tonusului vaselor capilare.
În cazul tulburărilor de aport apar următoarele:
- fragilitate capilară care poate duce la hemoragii
- durere în membrele inferioare
- varice
- hemoragii postpartum
- sângerări gingivale
- menstruații abundente