Trichomonas vaginalis - generalități, analize medicale

Activitatea sexuală reprezintă un aspect important din viața fiecărui adult. În momentul de față incidența bolilor cu transmitere sexuală (BTS) se menține ridicată, în ciuda progreselor realizate de medicina modernă în diagnosticarea, tratarea și vindecare majorității acestor boli.

Ce este tricomoniaza?

Tricomoniaza este o infectie cu transmitere sexuală care este cauzată de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Tricomoniaza este în primul rând o infecție a tractului urogenital. Cele mai multe persoane infectate cu Trichomonas vaginalis nu prezintă nici un simptom.

Care este prevalența bolii?

Tricomoniaza este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuale, fiind mai comună la femei decât la bărbați iar 70% dintre persoanele infectate nu dezvoltă simptome.

Cum se transmite infecția?

Modul de transmitere este prin contactul sexual. La femei, cel mai frecvent afectat este tractul genital inferior (vulva, vaginul, colul uterin sau uretra). La bărbați, este afectată cel mai frecvent uretra.

Care sunt semnele și simptomele infecției?

Aproximativ 70% dintre persoanele infectate nu prezintă semne sau simptome. Atunci când acestea sunt prezente, pot varia ca și intensitate, de la o simplă iritație la inflamație severă. Simptomele pot deveni manifeste între 5 – 28 de zile de la momentul intrării în contact cu agentul patogen. Uneori, acestea apar mult mai târziu.

Bărbați

  • prurit (mâncărime) sau iritație la nivelul penisului
  • senzație de arsură după urinare sau ejaculare
  • secreție anormale la nivelul penisului

Femei

  • prurit, inflamație, senzație de arsură la nivelul organelor genitale
  • disconfort la urinare
  • secreții vaginale abundente de culoare verde-cenușiu sau gălbui cu miros neobișnuit de „peşte”

Fără administrarea tratamentului corect durata infecției se poate extinde la luni sau chiar ani.

Care sunt complicațiile tricomoniazei?

Infecția cu Trichomonas vaginalis poate crește riscul unei persoane de a se infecta sau de a transmite alte boli cu transmitere sexuală. De exemplu, poate provoca inflamație genitală, care crește posibilitatea infectării cu HIV sau transmiterea virusului HIV unui partener sexual.

Femeile însărcinate infectate cu Trichomonas vaginalis prezintă un risc crescut pentru naștere prematură. De asemenea, copii născuți din mame infectate au șanse mai mari de a da naștere unui nou născut cu greutate corporală mică.

Cum se poate preveni infecția?

Cea mai eficientă metodă de a preveni infecția boliilor cu transmitere sexuală este evitarea contactului sexual (vaginal, anal, oral).

Pentru evitarea infectării cu Trichomonas vaginalis se recomandă

  • Utilizarea prezervativului in cazul contactului sexual
  • Relație monogamă, cu un partener care a fost testat pentru boli cu transmitere sexuală

Analiză medicală recomandată

Examen bacteriologic - lamă

Bibliografie

CDC (Center for Disease Control)

Articole similare

Pentru pacienți


Sus