Analizele medicale recomandate școlarilor

Analizele medicale recomandate școlarilor

Copilăria și adolescența reprezintă o perioadă importantă în viața unui copil, stadiile sale de dezvoltare fizică și mentală fiind în plină desfășurare. Corpul uman are nevoie de mineralele și vitamine esențiale pentru susținerea dezvoltării osoase, a organelor și funcțiilor sistemului nervos, în timp ce sistemul imunitar este pus la încercare prin expunerea la diverși patogeni specifici mediilor publice aglomerate (grădinițe, școli, tabere). Analizele medicale de laborator vin în susținerea dezvoltării școlarilor, anumite deficiențe de vitamine sau minerale, precum și diferiți agenți patogeni, putând fi depistate ușor și eficient.

Pentru creșterea armonioasă a copiilor, calciul și vitamina D sunt esențiale dezvoltării unui sistem osos sănătos. Absența vitaminei D în corp, la vârste fragede, poate indica nu doar o predispoziție spre oase fragile, dar și deformări osoase, întârzieri de creștere, deformarea membrelor inferioare sau chiar rahitism. În laboratoarele Bioclinica, analiza vitaminei D se poate efectua atât la indicațiile medicului de specialitate, cât și la cerere, pentru depistarea unor deficiențe și tratarea lor profilactică. Se recomandă determinarea nivelului vitaminei D3 în special datorită implicațiilor pe care aceasta le are în conexiune cu alte afecțiuni ce pot fi evitate din timp, inclusiv ale sistemului imunitar.

Mediile școlare reprezintă un mediu favorabil înmulțirii și răspândirii bacteriilor și virușilor, școlarii fiind astfel expuși la diverse boli asociate acestora. Afecțiunile faringelui sunt cele mai frecvente îmbolnăviri, streptococcul beta hemolitic de grup A fiind responsabil de cele mai multe cazuri care necesită consult de specialitate, în special la copiii între 5 şi 15 ani. Laboratorul de bacteriologie Bioclinica pune la dispoziția clienților analize medicale precise, în măsură să ofere un diagnostic rapid și nedureros pentru copil. Astfel, exudatul faringian este cea mai recomandată analiză de laborator, fiind atât extrem de eficientă, cât și acceptată de către școlari, neimplicând prelevarea de sânge.

O altă bacterie des răspândită, dobândită în special în timpul copilăriei, este Helicobacter pylori. Aceasta poate afecta mucoasa gastrică și duodenală și se dobândește prin ingestia bacteriei, fiind cea mai frecventă infecție la nivel mondial. Analizele de sânge sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului inițial al infecției, prin identificarea anticorpilor anti Helicobacter pylori IgG. Multe dintre simptomele infecției cu Helicobacter pylori sunt atribuite, mai ales în cazul școlarilor, unei alimentații defectuoase. Greața, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, precum și durerile difuze sau mai puternice de stomac sunt de multe ori asociate enterocolitelor, analizele de sânge pentru depistarea infecției cu helicobacter fiind neglijate. Inflamarea mucoasei poate determina în timp afecțiuni grave, de aceea, dacă aceste simptome persistă pe o perioadă mai lungă de 4 săptămâni, se recomandă consultul medical.

Datorită faptului că transmiterea bacteriilor și a virușilor se poate realiza cu ușurință de la o persoană la alta, este recomandat ca tacâmurile, alimentele și băuturile să rămână la nivel de uz personal. Apelarea la un specialist în cazul suspiciunii unei boli virale, în special în rândul copiilor, este absolut necesară, iar analizele medicale de laborator sunt cele mai recomandate pentru determinarea diagnosticului și a unei eventuale scheme de tratament.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Ce sunt trigliceridele și cum reduci nivelul acestora
Ce sunt trigliceridele și cum reduci nivelul acestora
Ce trebuie să știi despre trigliceride: care este rolul lor și de ce trebuie să le menții la valoarea normală

Trigliceridele sunt, mai exact, lipide, adică grăsimi care se regăsesc în sânge. Aces... Citește mai departe
Analize medicale recomandate pentru femei și bărbați în funcție de vârstă
Analize medicale recomandate pentru femei și bărbați în funcție de vârstă
Testele de screening: ce sunt, cât de des se efectuează și care se recomandă în funcție de categoria de vârsta

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul pentru anumite boli crește. Ca și controalele stom... Citește mai departe
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman

Analizele medicale de laborator reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri prin care se pot depista probleme la nivelul... Citește mai departe
Descoperă toate articolele