Depistarea afecțiunilor cardiovasculare

Depistarea afecțiunilor cardiovasculare

Potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, aproximativ 60% din decesele înregistrate în România sunt datorate bolilor cardiovasculare. Acestea reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, România aflându-se pe locul patru în Europa privind incidența bolilor de inimă. În aceste condiții, analizele medicale de laborator reprezintă un instrument important la îndemâna pacienților preocupați de sănătatea lor cardiacă, gama de analize medicale specifice, disponibile în laboratoarele Bioclinica, fiind de o varietate și complexitate ridicată.

Obezitatea este considerată un factor major de risc pentru bolile cardiace, grăsimea viscerală fiind în special cea mai periculoasă atunci când vine vorba de afectarea vaselor de sânge. Cel mai adesea, atunci când aceasta este asociată cu un nivel al colesterolului ridicat, persoana în cauză prezintă un risc destul de mare pentru un infarct miocardic. În laboratoarele Bioclinica, zilnic sunt efectuate analize de sânge de o acuratețe ridicată, analize ce pot urmări atât valoarea totală a colesterolului, cât și analize mai specifice. Analizele de laborator pot furniza informații esențiale despre LDL direct, și mai important, LDL oxidat, forma aterogenă de LDL, o proteină specifică cu rol important în boala aterosclerotică.

Cele mai frecvente cauze ale creșterii colestrolului sunt: sedentarismul, alimentația bogată în grăsimi (în special saturate), vârsta, fumatul, dar și predispoziția genetică (ereditatea). Scăderea colesterolului se poate realiza prin dietă, schimbare stilului de viață, dar și prin administrarea de statine sau a unui alt tratament medicamentos, la indicația medicului de specialitate. Analizele medicale vin în sprijinul punerii unui diagnostic corect, de aceea este importantă efectuarea acestora în laboratoare de specialitate.

În timp ce obezitatea și colesterolul sunt două semne uzuale ale unor probleme cardiace, anumite analize de laborator pot evidenția o problemă chiar și în absența acestora. Spre exemplu, Proteina C reactivă ultrasensibilă este unul dintre indicatorii unei inflamații la nivel cardiac, nivelul acesteia putând fi ridicat și în cazul persoanelor fără probleme cu greutatea. Fumatul, sedentarismul sau alți factori ce țin de stilul de viață, pot influența negativ evoluția unei persoane către astfel de afecțiuni. În plus, cercetările recente în domeniul medicinei evidențiază noi factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare. Dintre aceștia, indexul Omega 3 este un indicator de interes pentru cei preocupați de sănătatea cardiacă, valori scăzute ale acestuia fiind asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare. Analiza indexului omega 3 este una dintre cele mai recente analize disponibile în laboratoarele de recolatare a sângelului, fiind recomandată celor cu o dietă săracă în acizi omega 3 (găsiți în special în pește).

Atunci cândd există un cumul de mai mulți factori de risc pentru o boală cardiovasculară, se recomandă efectuarea testului PLAC®, test ce determină nivelul de Lp-PLA2 (fosfolipaza asociată cu lipoproteine A2) în sânge, enzimă implicată direct în procesele pro-inflamatorii. Lp-PLA2 este un marker inflamator specific vascular, independent de factorii de risc cardiovasculari convenționali.

Prevenirea unei probleme cardiace este mai eficientă decât tratarea acesteia, motiv pentru care adoptarea unui stil de viață sănătos este esențial.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Ce sunt trigliceridele și cum reduci nivelul acestora
Ce sunt trigliceridele și cum reduci nivelul acestora
Ce trebuie să știi despre trigliceride: care este rolul lor și de ce trebuie să le menții la valoarea normală

Trigliceridele sunt, mai exact, lipide, adică grăsimi care se regăsesc în sânge. Aces... Citește mai departe
Analize medicale recomandate pentru femei și bărbați în funcție de vârstă
Analize medicale recomandate pentru femei și bărbați în funcție de vârstă
Testele de screening: ce sunt, cât de des se efectuează și care se recomandă în funcție de categoria de vârsta

Pe măsură ce îmbătrânești, riscul pentru anumite boli crește. Ca și controalele stom... Citește mai departe
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman
Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman

Analizele medicale de laborator reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri prin care se pot depista probleme la nivelul... Citește mai departe
Descoperă toate articolele