Importanța analizelor de sânge în menținerea sănătății organismului uman

Analizele medicale de laborator reprezintă unul dintre cele mai eficiente moduri prin care se pot depista probleme la nivelul întregului organism, deficiențe sau anomalii ale corpului și se poate stabili un diagnostic corect. Analizele de sânge ajută la depistarea agenților patogeni sau tumorali din organism, completând consultul medical și confirmând sau infirmând anumite suspiciuni de boală.

Printre cele mai importante analize de sânge care se efectuează la indicațiile medicului de orice specialitate, analize care se pot face în toate laboratoarele Bioclinica din țară, se numără hemograma cu formulă leucocitară, o analiză care furnizează informaţii importante despre sistemul hematologic. Anemiile, afecțiunile și chiar problemele grave ale organelor se pot depista prin analiza sângelui. De la o simplă lipsă de fier și până la infecții bacteriene grave sau chiar limfoame și tumori, hemoglobina, leucocitele și trombocitele pot furniza informații vitale despre starea de sănătate a organismului uman.

În funcție de afecțiunile fiecărui pacient, medicul specialist poate recomanda un set diferit de analize de sânge. De la analize medicale de laborator de rutină și până la analize specifice anumitor afecțiuni, medicul dumneavoastră este cel mai în măsură să vă recomande setul de teste și analize pe care ar trebui să îl faceți. Rezultatele acestor analize trebuie interpretate în contextul clinic specific fiecărui pacient, iar valorile testelor de laborator vor fi corelate între ele.

Anumite analize de sânge se recomandă a se repeta anual, profilactic, pentru a preîntâmpina probleme grave care pot apărea în organism. Ele sunt decontate de casa de asigurări, medicul dumneavoastră de familie poate emite un bilet de trimitere pentru recoltarea sângelui și efectuarea lor.

În laboratoarele Bioclinica se pot realiza toate aceste analize, mai jos putând consulta lista completă a acestora:

De ce este recomandat să facem un control medical anual?

Acestea sunt printre cele mai relevante analize de sânge atunci când în organism există un dezechilibru. Trigliceridele sunt un indicativ important pentru probleme de insuficienţă renală, diabet zaharat, tullburări endocrine sau chiar probleme cardiace, în special atunci când sunt corelate cu valori mari ale colesterolului sau a proteinei C reactivă.

Analiza transaminazelor este, de asemenea, o analiză destul de importantă, valori crescute ale TGP (ALAT) pot fi întâlnite într-o serie de afecțiune hepatice (hepatite, ciroză). O valoarea crescută de TGO (ASAT) poate fi întâlnită în infarctul miocardic acut, angină severă, hepatită, alcoolism etc.

Valorile calciului în sânge, a magneziului pot depista un deficit, analiza sideremiei poate demasca o anemie prin lipsă de fier, iar examenul sumar de urină ajută la depistarea infecțiilor urinare sau a altor afecțiuni renale.

Echipa Bioclinica Publicat de Echipa Bioclinica
la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 05/04/2020.

Articole similare

Pentru pacienți


Sus