Test pentru detecția cantitativă a antigenului SARS CoV-2 (COVID-19)

Detecţia cantitativă a antigenului în diagnosticul infecţiei SARS CoV-2 prin metoda chemiluminiscenţă (CLIA)

Informaţii generale

De la începutul pandemiei COVID-19 laboratoarele medicale au utilizat pentru detecţia SARS CoV-2, virusul care produce această boală, testele moleculare de amplificare a acizilor nucleici (NAATs), cum ar fi RT-PCR. Eforturile de a dezvolta metode diagnostice mai rapide şi la costuri mai accesibile s-au concretizat în lansarea pe piaţă a testelor de determinare a antigenului SARS CoV-2 (Ag SARS CoV-2).

Recomandări pentru determinarea antigenului SARS CoV-2 (Ag SARS CoV-2)

Testul imunologic SARS CoV-2 Ag utilizează tehnologia CLIA (chemiluminescence immunoassay) pentru detecţia cantitativă a antigenului proteic din nucleocapsida virusului în probele de exsudat nazal şi nasofaringian, recoltate la pacienţi suspecţi COVID-19, în primele 10 zile de la debutul simptomelor.

Conform recomandărilor OMS din 11 septembrie 2020, determinarea Ag SARS CoV-2 poate fi utilizată pentru diagnosticul infecţiei cu SARS CoV-2 atunci când testele moleculare nu sunt disponibile sau când timpul prelungit de obţinere a rezultatului nu le recomandă. De asemenea, acest test este util în cazul răspândirii comunitare, pentru detectarea timpurie şi izolarea cazurilor pozitive, precum şi pentru a sprijini investigaţia epidemiologică în cazul focarelor de infecţie SARS CoV-2.

Test antigen COVID

Pregătirea pacientului şi etapa pre-analitică de inactivare a virusului SARS CoV-2

Studiul influenţei potenţiale a unor substanţe exogene cu administrare intranazală a demonstrat că sub anumite concentraţii nu există nicio interferenţă sau reactivitate încrucişată. Printre substanţele evaluate se afla: mentolul, singur sau în combinaţie cu benzocaina sau diclonina, fenilefrina, oximetazolina, cromolin, fluticazona propionat, spray-urile intranazale homeopate, tobramicina, oseltamivir fosfat.

De asemenea, nu a fost identificată nicio interferenţă sau reacţie incruscișată ale următoarelor microorganisme: Adenovirus, Coronavirus (229E, NL63, OC43), Enterovirus 68, Metapneumovirus uman, Influenza A (H1 N1, H3 N2), Influenza B, virusurile Parainfluenza tip 1, 2, 3 şi 4b, virusul sincitial respirator, Rinovirus, SARS Coronavirus, Bordetella pertussis, Candida albicans, Chlamydia pneumoniae, Haemophilus influenzae, Legionella penumophila, Mycobacterium tuberculosis, Mycoplasma pneumoniae, Pneumocystis jirovecii (carinii), Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes. Singurul pentru care a fost identificată o reacţie încrucişată este MERS Coronavirus.

Tipurile de probe recomandate pentru testare sunt fie exsudat nazal fie exsudat nazofaringian. Pentru recoltare pot fi utilizate atât recoltoare uscate cât şi recoltoare cu mediu de transport universal (UTM) sau pentru virusuri (VTM). Indiferent de tipul de recoltor folosit, în etapa pre-analitică se realizează inactivarea probelor prin tratarea acestora cu un mediu de inactivare, ceea ce permite pe de o parte manevrarea ulterioară a acestora respectând precauţiile universale de manipulare a probelor cu potenţial infecţios şi pe de altă parte păstrarea probelor inactivate un timp mai îndelungat, atunci când testarea nu poate fi realizată imediat: 3 zile la 2-8º C sau până la 30 zile în cazul depozitării la temperaturi mai joase de -20ºC.

Caracteristicile testului SARS CoV-2 Ag

Testul imunologic SARS CoV-2 Ag efectuat în cadrul laboratoarelor Bioclinica pe un analizor automat, permite un control mai bun al pandemiei COVID-19, prin numărul mare de pacienţi care pot fi testaţi într-un interval de timp redus.

Concentraţia de antigen din probă este exprimată în TCID50 /mL (doză infecţioasă pentru 50% cultura tisulară), ceea ce permite evaluarea încărcăturii infecţioase a probei. TCID50 este o metodă cantitativă de estimare a titrului viral. Concentrațiile calibratorilor (TCID50 /mL) utilizaţi pentru obţinerea curbei de calibrare sunt trasabile la un preparat SARS CoV-2 inactivat furnizat de către BEI (Biodefense and Emerging Infections) Resources şi garantat de către ATCC (American Type Culture Collection).

Interpretarea rezultatelor testului SARS CoV-2 Ag

Testul poate fi utilizat pentru a confirma prezenţa antigenului viral SARS CoV-2 la pacienţii simptomatici.

Un rezultat pozitiv (≥ 200.00 TCID50 /mL) indică prezenţa antigenului viral în probă. Stabilirea statusului infecţios al unui pacient este recomandat să se realizeze în corelaţie cu istoricul pacientului şi cu celelalte informaţii diagnostice disponibile.

Un test negativ (< 200.00 TCID50 /mL) nu exclude infecţia cu SARS CoV-2. Din acest motiv un rezultat negativ va trebui interpretat în contextul istoricului medical al pacientului şi al prezenţei semnelor şi simptomelor clinice sugestive de COVID-19, al celorlalte investigaţii diagnostice disponibile şi al unui contact recent potenţial infecțios.

Performanţele clinice ale testului SARS CoV-2 Ag

În cazul probelor de exsudat nazal sensibilitatea testului este de 97.1% cu o specificitate de 100%, iar pentru probele de exsudat nazofaringian rezultatele furnizate au o sensibilitate de 94.6% şi o specificitate de 99.5%.

Evaluarea testului SARS CoV-2 Ag faţă de metoda RT-PCR, luând în considerare pragul de 33 Ct (cycle threshold), a pus în evidenţă o sensibilitate de 97.1% pentru probele cu Ct < 33 şi de 100% pentru probele cu Ct ≥ 33.

În concluzie, testul SARS CoV-2 Ag furnizează un diagnostic rapid pe o platformă automată, ceea ce permite detectarea şi izolarea pacienţilor infecţioşi şi a contactilor acestora, în primele 10 zile de la debutul simptomelor, având garanţia trasabilităţii rezultatelor la metoda TCID50 de verificare a titrului viral.

Biografie

  1. Referințele metodei de lucru SARS CoV-2 Ag
  2. Antigen-detection in the diagnosis of SARS-CoV-2 infection using rapid immunoassay – WHO Interim guidance – 11 september 2020
  3. https://www.labome.com/method/Virus-Identification-and-Quantification.html
  4. https://www.beiresources.org/Catalog/antigen/NR-52287.aspx
Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 04/12/2020.
Ultima actualizare 16/03/2021.
Articole similare
COVID-19 – transmitere, simptome, prevenție
COVID-19 – transmitere, simptome, prevenție
COVID-19 – mod de transmitere, care sunt simptomele, cum se răspândește

Coronavirușii sunt o familie numeroasă de virusuri care pot infecta atât oamenii cât și animalele. În cazul oamenilor, coro... Citește mai departe
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Analize medicale de sânge – determinare anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)
Teste de sânge pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG/IgM (COVID-19)

Testarea moleculară (RT-PCR) este și va rămâne metoda de screening și detecție în faza acută a infecției COVID-19 ... Citește mai departe
Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer
Coronavirus – cât timp supraviețuiește COVID-19 pe suprafețe și în aer
SARS-CoV-2 (COVID-19) - timp de supraviețuire, temperatură, umiditate, dezinfectanți

COVID-19 este o infecție determinată de un nou coronavirus care a apărut în Wuhan, China în decembrie 2019. S... Citește mai departe