Human papilloma virus (HPV)

Human papilloma virus (HPV)

Protecție împotriva cancerului de col uterin (cervix uterin)

Ce este Human Papillomavirus (HPV)?

Infecția cu Human Papillomavirus (HPV) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală. Se estimează că aproximativ 50 % dintre persoanele active sexual au intrat în contact cu HPV; de cele mai multe ori, femeile infectate nu prezintă manifestări clinice. Majoritatea tulpinilor HPV (există peste 100) sunt inofensive, însă unele sunt considerate cu risc crescut și pot determina, în timp, dezvoltarea cancerului de col uterin. Tipurile de HPV cu risc crescut au fost identificate în 99% din cazurile de cancer de col uterin. Alte tipuri de HPV cauzează așa-numitele leziuni verucoase, care nu au legătură cu neoplazia, dar atunci când sunt prezente, vor atrage atenţia medicului asupra existenţei unei infecţii cu HPV la nivelul colului uterin.

Ce rol joacă HPV în dezvoltarea cancerului de col uterin? Aproape orice femeie activă sexual intră în contact cu acest virus cel puţin o dată în viață. De obicei, sistemul imunitar al organismului combate cu succes infecţia. Asemenea multor virusuri (banala răceală sau virusurile gripale), HPV-ul este eliminat din organism în decursul câtorva luni. Persistenţa infecţiei HPV poate determina inserarea unor gene virale în nucleul celulelor colului uterin (de ex. genele E6 şi E7), modificând structura și funcţiile acestora. Dacă aceste celule nu sunt distruse de către sistemul imunitar, pot dezvolta în timp cancer de col uterin. Un studiu a demonstrat că femeile cu infecţie HPV determinată de un genotip cu risc crescut, persistentă în organism timp de 12 – 18 luni, prezintă un risc de 100 de ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin comparativ cu femeile HPV negative. Alţi factori de risc sunt vârsta, statusul imunologic, infecţii multiple cu HPV, modul de viaţă, fumatul, folosirea contraceptivelor, multiparitatea (mai mult de 5 nașteri) etc.

Ce reprezintă testul PAP (Babeș - Papanicolaou)?

Testul este efectuat dintr-o cantitate mică de celule, prelevate din colul uterin. Secreţia de la nivelul colului uterin este examinată la microscop pentru identificarea celulelor patologice. Până acum testul PAP a reprezentat o metodă de rutină pentru profilaxia cancerului de col uterin. Cu toate acestea, testul PAP detectează aproximativ 50% din cazurile care evoluează spre cancer de col uterin. Ce este un test ADN - HPV? Testul ADN-HPV detectează prezenţa tipurilor de virus cu risc crescut chiar înainte de apariția unor modificări vizibile la nivelul colului uterin. Acest lucru permite identificarea cazurilor care pot dezvolta cancer de col uterin.

De ce detectăm ARNm E6, E7?

Detecția ARNm E6/E7 indică activitatea oncogenică a HPV (nu numai prezenţa virusului) și poate fi utilizată ca marker predictiv pentru identificarea riscului de a dezvolta leziuni displazice de grad înalt. În timpul integrării și fragmentării ADN HPV, testele bazate pe detectarea ADN pot furniza rezultate fals negative (4-25% din cazuri). Din acest motiv, putem afirma că determinarea ARNm E6/E7 este o metodă ideală de screening, ţinta fiind detecţia transcripţiei active a proteinelor oncogene ale HPV și expresia lor. Ar trebui să fac un test PAP şi apoi unul ADN-HPV? Cele două teste au fost recunoscute de către Autoritatea Americană de Sănătate Publică ca fiind procedura standard recomandată femeilor de peste 30 de ani pentru prevenirea cancerului de col uterin.

De reţinut!

  • cancerul cervical este determinat de o infecție persistentă HPV cu risc crescut
  • genotipurile HPV 16 și 18 sunt de obicei asociate cu riscul de dezvoltare al cancerului
  • cel mult 30% din cancerele de col uterin se datorează altor genotipuri HPV cu risc crescut decât cele menţionate mai sus.

Analize recomandate:

Bibliografie:

www.merckmanuals.com

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 18/09/2020.
Articole similare
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS)? BTS este denumirea generică pentru o serie de infecții transmisibile prin contacte sex... Citește mai departe
 Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: tipuri, cauze, cum se transmite, simptome și prevenire

Hepatita B reprezintă o afecțiune a ficatului, fiind una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la nivel mondial. Deși î... Citește mai departe
Trichomonas vaginalis - generalități, analize medicale
Trichomonas vaginalis - generalități, analize medicale
Trichomonas vaginalis - generalități, analize medicale

Activitatea sexuală reprezintă un aspect important din viața fiecărui adult. În momentul de față incidența bolilor cu transmitere sexuală (BTS)... Citește mai departe