Puncția venoasă

Puncția venoasă

Ce informații trebuie să comunicați personalului medical înaintea recoltării?

Se recomandă să anuntați personalul medical în următoarele cazuri:

 • Ați avut probleme în trecut în timpul recoltării (pierderea cunoștinței, durere persistentă timp de câteva zile, edem sau hematom local)
 • Utilizați medicamente care pot prelungi timpul de sângerare (chimioterapice, anticoagulante – warfarină, heparină sau tratament cu aspirină)
 • Existența unei fistule arterio-venoase

Ce trebuie să urmăriți după puncția venoasă?

În majoritatea cazurilor, în urma puncției venoase, nu rămâne decât un punct discret la locul efectuării acesteia. Complicația locală frecventă este reprezentată de apariția unei vânătăi (hematom), prezența acesteia fiind cauzată de sângerarea vasului puncționat, cu infiltrarea sângelui în țesuturile înconjurătoare, fapt care determină o inflamație (edem) locală.

Principala cauză a apariției hematomului este aplicarea unei presiuni (hemostaze) insuficiente (ca intensitate și timp) asupra locului puncționat!!!

Factorii care favorizează apariția hematomului:

 • Dificultatea prelevării
 • Medicamentele care influențează coagularea sângelui: antiinflamatoare, antivitamina K, etc.
 • Brațul se pliază fără a se menține presiune exact asupra locului puncționat (dacă presiunea este aplicată într-un punct diferit, vena puncționată va continua să sângereze sub piele).
 • Mâneca ridicată, așezarea pe umărul brațului puncționat a unui obiect greu (poșetă, bagaj, etc.) pot avea rol de garou.
 • Exercițiul fizic de intensitate crescută, cu implicarea brațului puncționat în următoarele ore după prelevare
 • Resorbția hematomului este spontană și se realizează în câteva zile.

După oprirea sângerării, a trecut pericolul?

Sângerarea tisulară se oprește într-un minut sau două, dar procesul de coagulare durează mai mult timp.

Ce trebuie să stiți în cazul în care vi se administrează un anticoagulant?

În cazul în care sunteți sub tratament cu warfarină, chimioterapice sau aveți o afecțiune hematologică, trebuie să aplicați presiune (hemostază) un timp mai îndelungat asupra locului puncționat.

Cum puteți evita complicațiile?

 • Tineți apăsat locul puncționat timp de 3-5 minute după recoltare
 • După efectuarea puncției venoase, aplicați suficientă presiune exact asupra locului puncționat, cu evitarea îndoirii brațului
 • Se va evita sprijinirea pe braț, sau ridicarea greutăților cu brațul puncționat timp de câteva ore de la recoltare pentru a nu desprinde cheagul de fibrină format în locul puncției.

Dacă apare un hematom local:

Puneți gheață și evitați utilizarea brațului afectat. Dacă apare durere locală care nu dispare după aplicarea metodelor de prim ajutor, trebuie să vă adresați medicului.

Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Urocultură
Urocultură
Ghid de recoltare pentru urocultură

Modalitate de recoltare Se recomandă ca recoltarea urinii pentru urocultură să se efectueze înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Dacă recoltarea ... Citește mai departe
Cum ne pregătim pentru analizele medicale?
Cum ne pregătim pentru analizele medicale?
Sfaturi utile pentru recoltarea corectă a testelor de laborator

Fie că ne place sau nu, la un moment dat, va fi nevoie să trecem pragul unui laborator de analize medicale. Fie că ajungem aici din pr... Citește mai departe
Ghid de recoltare analize medicale de laborator
Ghid de recoltare analize medicale de laborator
Ghid de recoltare analize medicale de laborator

Urină* Examen sumar de urină se recoltează un eșantion din prima urină de dimineață direct în recipientul de unică folosință este necesară spălar... Citește mai departe
Descoperă toate articolele