Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator

Sângele – compoziție, rol, analize medicale de laborator

Din ce este alcătuit sângele?

Sângele se găseşte în organism circulând prin vasele sanguine, iar componentele sale principale sunt: apă, celule, proteine şi lipide (grăsimi).

Celule sanguine se împart în:

 1. Eritrocite (hematii, globule roşii)
 2. Leucocite (globule albe)
 3. Trombocite (plachete)

Celula este alcătuită din următoarele componente:

 1. Citoplasmă (mediul din interiorul celulei, situat între membrană şi nucleu)
 2. Membrana (învelişul care delimitează celula)
 3. Nucleu (“miezul” celular)

Fiecare tip de celulă are anumite caractere morfologice, după care poate fi identificată, se găseşte în sânge într-un anumit număr, se produce şi se distruge în anumite locuri din organism şi îndeplineşte anumite funcţii. Aceste funcţii pot fi îndeplinite doar de celulele mature, nu şi de cele tinere (precursoare).

În circulaţia sanguină celulele supravieţuiesc, o anumită perioadă de timp (perioada diferă în funcţie de tipul celular), după care se distrug în ţesturi, în principal la nivelul splinei. Aceste proces de moarte fiziologică se numeşte apopotoză. Celulele sunt programate să se autodistrugă în momentul în care nu îşi mai pot îndeplini funcţiile. Procesul de producţie a celulelor sanguine se numeşte hematopoieză şi se realizează în: măduva anumitor oase sau în ganglionii limfatici.

Care sunt celulele care se regăsesc în sânge?

Eritrocite

Sunt lipsite de nucleu şi reprezintă cea mai numeroasă populaţie de celule din sânge (4 – 5 milioane/milimetru cub de sânge). La evaluarea cu microscopul optic, acestea se descriu pe frotiul de sânge: celule rotund-ovalare de culoarea roz (datorită coloraţiei folosite în mod uzual în hematologie). Acestea conţin un pigment numit hemoglobină (Hb), care determină culoarea roşie a sângelui. Hb este formată din hem (colorant roşu, care conţine fier şi care are rolul de a fixa oxigenul) şi globina (proteină din grupa albuminelor) . Rolul eritrocitelor este de a transporta oxigen de la plămâni la ţesuturi şi dioxid de carbon de la ţesuturi la plămâni unde este eliminat.

Anumite eritrocite mai tinere şi mai mari decât cele adulte, prezintă în citoplasmă, la coloraţii speciale granulaţii şi care se numesc reticulocite. Aceastea sunt anucleate (fără nucleu), spre deosebire de eritroblaşti (hematii tinere) care lipsesc în mod normal din sângele unei persoane adulte.

Perioada de viaţă a eritrocitelor este de 120 de zile.

Fiziologic, un număr de eritrocite se pierd prin tubul digestiv, în materiile fecale, iar la femei se adaugă şi pierderile din cadrului ciclului menstrual.

Leucocite

Celule nucleate, care se mai numesc și globule albe, datorită absenţei coloraţiei acestora pe frotiul de sânge. Valorea normală este de 4000 – 8000 pe milimetru cub de sânge. Rolul leucocitelor este de a apăra organismul împotriva infecţiilor, inflamaţiilor, neoplaziilor sau alergiilor.

În funcţie morfologie, dimensiuni, aspectul nucleului şi prezenţa granulaţiilor din citoplasmă, se deosebesc mai multe tipuri de leucocite.

Granulocitele – leucocite cu granulații în citoplasmă, după culoarea şi afinitatea pentru anumiţi coloranţi a granulaţiilor acestea se pot clasifica în:

 1. Neutrofile - cele mai numeroase (42 – 77%) - rol principal în apărarea împotriva infecţiilor bacteriene

 2. Eozinofile (0,5 – 5,5 %) dintre leucocite – rol în reacţiile alergice şi în infecţiile parazitare

 3. Bazofile (0 – 1%)

Leucocitele fără granulaţii în citoplasmă şi cu nucleul nesegmentat au fost denumite mononucleate şi sunt de mai multe feluri.

Limfocitele – sunt cele mai numeroase mononucleate, au rol în apărarea împotriva infecţiilor virale, tuberculoase şi a neoplaziilor. Se pot clasifica în:

 1. Limfocite B – rol în producerea de anticorpi (imunitate umorală)
 2. Limfocite T, din acestea categorie fac parte şi limfocitele NK (natural killer) – rol în apărarea antitumorală

Plasmocitele reprezintă o populaţie mai evoluată de limfocite care se regăsesc în măduva și au rol în producerea anticorpilor. ** Monocitele** sunt mononucleate mai puţin numeroase. O parte dintre acestea migrează în ţesuturi unde se numesc macrofage (rol de eliminare a unor resturi, apărare antivirală şi antiparazitară).

Trombocite

Valorea normală a trombocitelor este: 150000 – 370000/milimetru cub de sânge

Cele mai mici celule sanguine, anucleate şi sunt dispuse în grămezi sau grupe. Rolul acestora este de a iniţia procesul de oprire a unei sângerări (hemostază). Durata lor de viaţă nu depăşeşte câteva zile, ca şi în cazul majorităţii globulelor albe, fiind distruse la nivelul splinei.

Hemoleucograma (hemograma)

Hemograma este o analiză medicală de laborator de bază, fiind unul dintre cele mai frecvent cerut test, oferind informații importante despre diverse afecțiuni hematologice și nehematologice.

Hemoleucograma constă în măsurarea automată a următorilor parametri:

 1. Număr eritrocite
 2. Hemoglobina (Hb)
 3. Hematocrit (Ht) - masa de hematii dintr-un anumit volum de sange
 4. Număr trombocite
 5. Număr leucocite
 6. Formula leucocitară (neutrofile, limfocite, monocite, eozinofile, bazofile)
 7. Indici eritrocitari
 • volumul mediu eritrocitar (corpuscular) (MCV) - concentratia medie a hemoglobinei dintr-un anumit volum de eritrocite)
 • hemoglobina eritrocitară (corpusculară) medie (MCH) - numărul hemoglobinei dintr-un eritrocit mediu
 • concentraţia de hemoglobină eritrocitară (corpusculară) medie (MCHC) - concentrația de hemoglobină dintr-un eritrocit mediu
 • lărgimea distribuţiei eritrocitare (RDW) - coeficientul de variație a dimensiunii eritrocitelor

Valorile acestor parametri variază în funcţie de vârstă şi sex.

Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/04/2023.
Articole similare
Hemoglobina - Ce este, funcție, valori, boli asociate
Hemoglobina - Ce este, funcție, valori, boli asociate
Hemoglobina: ce este, funcție, valori normale

Hemoglobina este o proteină esențială, care conține fier și care se găsește în celulele roșii (globule roșii), numite hematii. Funcția ei este aceea ... Citește mai departe
Anemia feriprivă - simptome, tratament și prevenire
Anemia feriprivă - simptome, tratament și prevenire
Anemia feriprivă - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Fiecare organ sau țesut al organismului tău are nevoie de oxigen pentru a putea funcționa normal. Celulele roșii (eritrocitele) sunt ce... Citește mai departe
Ce este talasemia: cauze, tipologie, simptome, diagnostic, tratament și dietă
Ce este talasemia: cauze, tipologie, simptome, diagnostic, tratament și dietă
Talasemia, boala rară a sângelui

Numim talasemie un grup de boli moștenite ale sângelui care afectează capacitatea unei persoane de a produce hemoglobină, cauzând anemie. Hemoglobina este o proteină... Citește mai departe
Descoperă toate articolele