Examen sumar de urină

Examen sumar de urină

Ce este examenul sumar de urină?

Urina este un produs biologic care joacă un rol important în diagnosticul clinic, fiind obținută prin procedee neinvazive. Examenul de urină poate oferi informații importante pentru diagnosticarea unor afecțiuni metabolice sau renale.

Cum se recoltează urina?

Obținerea unor rezultate de laborator de calitate presupune recoltarea corectă a produselor biologice și transportul adecvat al acestora. Examenul sumar de urină necesită recoltarea primei urini de dimineață (jetul mijlociu), deoarece aceasta este mai concentrată decât urina emisă în timpul zilei, ceea ce permite dezvoltarea unor eventuali germeni în vezica urinară.

Jetul mijlociu de urină reprezintă porțiunea medie a specimenului de urină emis. Primul jet de urină nu se recoltează, pentru că, de obicei, este contaminat cu flora microbiană comensală (flora normală) de pe uretră.

Pacientul trebuie să înțeleagă necesitatea examinărilor efectuate și va primi instrucțiuni privind modul de recoltare a urinei de la personalul medical.

Când este indicat examenul sumar de urină?

Examenul de urină poate fi efectuat ca și analiză de rutină sau în cazul prezenței simptomelor unei afecțiuni reno-urinare:

  • dureri abdominale
  • dureri lombare
  • micțiune dificilă (disurie)
  • micțiuni frecvente (polachiurie)
  • hematurie (prezența hematiilor în urină)

Ce parametrii se determină în cadrul examenului sumar de urină?

Culoare și aspect

Fiziologic urina este de culoare galben pal, transparentă și limpede. Urina expusă mai mult timp la aer poate deveni tulbure datorită precipitării cristalelor sau sărurilor amorfe.

Parametrii biochimici

  • pH-ul: constantă fizică a urinii care permite evaluarea capacității rinichiului de intervenție în menținerea homeostazei acido-bazice; în mod fiziologic pH-ul trebuie să se încadreze în intervalul 4.8 – 7.4.
  • Densitatea: variază în condiții fiziologice în limite largi, în funcție de starea de hidratare a organismului, de regimul alimentar etc. ; intervalul de referință este 1016 – 1022.
  • Proteine : dacă se identifică urme de proteine, este necesară determinarea cantitativă a excreției urinare a acestora (urina/24 ore).
  • Glucoză: Prezența glucozei în urină se numește glicozurie și poate fi cauzată de condiții prerenale (glicemie crescută) și condiții renale (afectarea reabsorbției tubulare a glucozei).
  • Corpi cetonici: sunt prezenți în urină când metabolismul carbohidraților se alterează.
  • Nitriți: prezența nitriților sunt un test screening pentru identificarea infecților urinare, fiind importantă în evidențierea pacienților cu bacteriurie (prezența bacteriilor în urină).
  • Urobilinogen și pigmenți biliari: la indivizii sănătoși sunt excretate doar în cantități mici, care nu sunt detectabile cu metode uzuale, de aceea orice cantitate evidențiată necesită analize medicale de laborator suplimentare.

Sediment urinar

Principalele elemente de sediment urinar pot fi:

  • Leucocite: prezența leucocitelor în urină (> 28/µL) este un indicator pentru afecțiuni inflamatorii ale tractului urinar: infecții bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita), infecții virale, glomerulopatii etc.
  • Hematii: prezența eritrocitelor în urină > 17/µL necesită investigații suplimentare.
  • Celule epiteliale: prezența urinară a unui număr crescut de celule epiteliale poate indica fie o recoltare incorectă, fie o stare patologică.
  • Cilindrii (hialini, granuloși, celulari, ceroși, micști): reflectă statusul tubilor renali, numărul cilindrilor din sedimentul urinar și tipul lor având valoarea diagnostică.
  • Cristale (oxalat de calciu, acid uric, fosfat de calciu, fosfat amoniaco-magnezian, urați amorfi, fosfați amorfi, urat de amoniu etc.): nu sunt prezente în mod normal în urina proaspătă, dar se pot forma în timpul stocării la temperatura camerei sau în timpul refrigerării.
  • Floră microbiană: prezența bacteriilor trebuie interpretată în contextul clinic, înainte de stabilirea diagnosticului de infecție urinară. În cazul suspiciunii de infecție urinară se recomandă efectuarea uroculturii.
  • Levuri: cea mai frecventă este Candida albicans.

În cadrul laboratoarelor de analize medicale Bioclinica examenul sumar de urină se efectuează pe analizor automat, care reprezintă una dintre cele mai moderne metode de analiză.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Trombofilia: cauze, simptome, analize necesare, tratament
Trombofilia: cauze, simptome, analize necesare, tratament
Trombofilia: ce este și de ce apare, care sunt simptomele, analize necesare și riscuri în sarcină

Trombofilia reprezintă o afecțiune care duce la o deficiență a coagulării sângelui. În general, c... Citește mai departe
Seleniul (Se): surse, doză recomandată, carență și exces
Seleniul (Se): surse, doză recomandată, carență și exces
Importanța seleniului pentru organism

Seleniul este un nutrient esențial pentru sănătatea umană. Acest oligoelement stimulează producția de anticorpi proprii organismului consecutiv imunizărilor și ... Citește mai departe
Stres oxidativ: definiție, factori responsabili și antioxidanți
Stres oxidativ: definiție, factori responsabili și antioxidanți
Stresul oxidativ: tot ce trebuie să știi

Ce este stresul oxidativ? Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afecţiunile produse de speciile reactive de oxigen numite radicali liberi. Stresul ... Citește mai departe
Descoperă toate articolele