Stresul oxidativ: tot ce trebuie să știi
Cuprins articol
Ce este stresul oxidativ?
Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afecţiunile produse de speciile reactive de oxigen numite radicali liberi. Stresul oxidativ se definește ca fiind dezechilibrul dintre oxidanţi și antioxidanţi, în favoarea oxidanţilor, cu potenţial distructiv și patogenetic.
În funcţie de intensitate, stresul oxidativ se poate desfășura intra- sau extracelular. Stresul oxidativ intracelular poate determina necroză celulară sau dezorganizarea mai mult sau mai puţin marcată a celulei, cu efecte catastrofale în cazul unei celule care nu se poate reproduce. Stresul oxidativ extracelular este de asemenea citotoxic.
Ce sunt radicalii liberi?
Radicalii liberi sunt substanţe care derivă din compuși oxidaţi incomplet, care au trecut prin arderi parţiale, având în structura lor grupări de oxigen capabile să iniţieze la suprafaţa membranelor celulare sau chiar în interiorul celulelor, reacţii agresive de oxidare. Radicalii liberi provin din procesele care se petrec în organism (fagocitoză, catabolism incomplet, producere de energie, detoxifiere hepatică) și din mediul extern (fum de ţigară, aer poluat, anumite alimente și medicamente, apă de fântână sau de robinet).
Factori responsabili pentru dezvoltarea stresului oxidativ
Endogeni (radicali liberi care se formează în organism în cadrul proceselor metabolice sau fiziologice)
- Deficienţă nutriţională
- Stresul (fizic și psihic)
- Intervenţii chirurgicale
- Diabet zaharat
- Disfuncţia metabolismului lipidic
- Nivel ridicat de homocisteină
- Disfuncţii cronice renale
- Boli asociate cu reacţii inflamatorii
Exogeni (radicali liberi care pătrund în organism din mediul extern)
- Radiaţia ionizantă și UV
- Poluarea stratului de ozon, oxizii de azot
- Consumul de alcool și nicotină
- Anumite medicamente (citostatice)
Ce sunt antioxidanții?
Substanţele care neutralizează efectul potenţial negativ al radicalilor liberi formează sistemul de apărare antioxidantă din care fac parte:
Vitamine
Vitamina C (acid ascorbic) în plasmă Vitamina C (acid ascorbic) în urinăVitamina C (acid ascorbic) a fost descoperită de către savantul maghiar Szent-Gyorgy Albert. El a fost primul care a reușit să extragă din ardei vitamina C, pentru această descoperire fiind distins cu premiul Nobel. Este una dintre cele mai eficiente substanţe antioxidante solubile în apă. În același timp, are rol de regenerare a vitaminei E. Deficitul de vitamina C provoacă boala numită scorbut.
Surse: fructe (cantalup, citrice, kiwi, mango, papaya, ananas, căpșuni), legume (broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, ardei roșu și verde, spanac, roșii, cartofi etc.)
Vitamina E (tocoferol)Vitamina E (tocoferol), un antioxidant lipofil, protejează organismul de acţiunea LDL colesterolului. Colesterolul oxidat constituie un factor de risc semnificativ în progresia aterosclerozei.
Vitamina E protejează acizii grași polinesaturaţi de radicalii liberi. SURSE: uleiul de seminţe de floarea soarelui sau uleiul de in Vitaminele nu sunt produse în organism, ele provin strict prin aport exogen.
Oligoelemente
Seleniu în ser Seleniu în urinăSeleniul poate fi regăsit, în mod special, în hematii împreună cu vitamina E, cu rol protector asupra membranei acestora precum și asupra altor membrane lipidice.
Seleniul este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare si imunostimulatoare, prezenţa sa în organism fiind necesară pentru o bună funcţionare a glutation peroxidazei.
Surse: nuci de Brazilia, cereale, pește de apă sărată (ton, pește Lutjanus, halibut, hering, sardine), fructe de mare, carne de vită și pui etc.
Zinc în ser Zinc în urinăZincul reprezintă un oligoelement important pentru corpul uman, care îndeplinește mai multe funcţii, captează activ radicalii liberi din organism, fiind, de asemenea, indispensabil în funcționarea glutation peroxidazei si îndeplinește un rol important în procesul de detoxifiere a superoxid dismutazei.
Surse: carne de vită, porc, miel, cereale integrale, legume și drojdie
Afecțiuni care se pot dezvolta ca urmare a stresului oxidativ
- Ateroscleroza
- Inducerea carcinogenezei
- Boli reumatice inflamatorii
- Artrită reumatoidă
- Disfuncţii ale glandei tiroide
- Boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson)
- Diabetul zaharat
- Cataractă, degenerescenţă maculară
Cum să ții sub control stresul oxidativ
Corpul nostru are nevoie de substanţe vitale (vitamine și oligoelemente) pentru a-și menține funcționarea corespun- zătoare a capacităţii antioxidante. Unele dintre aceste substanțe nu pot fi produse de către organism, de aceea, este necesar un aport exogen.
În anumite situații speciale (creștere, sarcină, boli inflamatorii severe, abuz de alcool și nicotină, chimioterapie, radioterapie, nivel de stres crescut) organismul are nevoie de o cantitate suplimentară de substanțe vitale datorită degradării crescute a acestora sau a afectării sistemului de protecție.
Un deficit poate să apară și în afara acestor situații speciale, caz în care, un aport suplimentar de vitamine și oligoelemente este necesar pentru a întări sistemul imunitar.
Analize de laborator
Laboratorul nostru oferă un profil antioxidant, disponibil în scop diagnostic, care oferă o imagine de ansamblu a funcționării întregului sistem. Se pot verifica, de asemenea, rezervele existente ale celor mai importante oligoelemente și vitamine antioxidante din organism.
Beta caroten Coenzima Q10 Glutation liber Glutation disulfit (GSSG) Raport glutation liber/glutation disulfit (GSH/GSSG) Malondialdehida Vitamina C (acid ascorbic) în plasmă Vitamina E (tocoferol) Seleniu în ser Zinc în ser