Ascaridoza (limbricii) - Generalități, analize recomandate

Ascaris lumbricoides

Ascaridoza este cea mai comună infecție cu helminți la oameni. Este determinată de către infecția cu Ascaris lumbricoides și se regăsește la nivel mondial.

Despre parazit

Viermele adult (de culoare alb-gălbui, lungime 15 – 35 cm, perioada de viață 10-24 luni) trăiește la nivelul intestinului subțire. Femela depune zilnic până la 200.000 de ouă, care se elimină în materiile fecale. Ingerat odată cu alimentele (fructe, legume sau apă contaminată), ouăle ajung în intestinul subțire, unde datorită sucului gastric, își pierd învelișul eliberând astfel larva. Aceasta nefiind adaptată condițiilor din cavitatea intestinală, străbate peretele intestinal și prin vena portă, ajunge la nivel hepatic unde rămâne 4 zile. Prin venele suprahepatice larva trece în vena cavă și apoi prin mică circulație ajunge la nivelul capilarelor alveolelor pulmonare unde rămâne pentru 5-7 zile. Aici continuă să crească. Larva perforează peretele alveolei și ajunge în arborele respirator și apoi în cavitatea bucală. Unele sunt eliminate cu spută, iar altele, înghițite, ajung din nou în intestine.

Mod de transmitere

Ascaridoza este frecventă la copii, dar poate să apară la orice vârstă. Modul de transmitere este fecal-oral și este intensificat de capacitatea ouălor de a supraviețui în condiții de mediu nefavorabile.

Cum se manifestă boala?

Majoritatea pacienților sunt asimptomatici, însă pot exista și manifestări:

  • manifestări pulmonare – în timpul migrării larvelor la nivelul plămânilor (sindrom Löffler: simptome pulmonare, infiltrare pulmonară, eozinofilie periferică)
  • manifestări la nivelul tractului gastrointestinal: scădere ponderală, malabsorbție, steatoree și obstrucție intestinală
  • obstrucție biliară – dureri abdominale, colangită, pancreatită, icter obstructiv

Cum se poate diagnostica infecția?

  • Examen coproparazitologic – poate fi negativ până la 40 de zile de la infecție. Microscopic se pot observa ouă, uneori și viermele adult.
  • Hemoleucograma – eozinofilie (creșterea numărului de eozinofile)
  • Serologia nu este folosită în scop diagnostic
Echipa Bioclinica Publicat de Echipa Bioclinica
la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 25/01/2020.

Articole similare

Pentru pacienți


Sus