Trichinella spiralis - generalități, analize medicale recomandate

Trichinella spiralis - generalități, analize medicale recomandate

Trichineloza este o infecție parazitară determinată de nematode din genul Trichinella. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, dar în anumite cazuri poate să apară febră, edem periorbital, diaree și miozită.

Despre parazit

Genul Trichinella cuprinde 8 specii, dintre care 7 pot determina infecții la oameni:

 • Trichinella spiralis (cea mai comună infecție)
 • Trichinella nativa
 • Trichinella nelsoni
 • Trichinella britovi
 • Trichinella pseudospiralis
 • Trichinella murrelli
 • Trichinella papua

Chisturile pătrund în organism prin consumul de carne insuficient preparată termic. Larvele sunt eliberate prin acțiunea sucului gastric. Larvele invadează enterocitele (celule intestinale) unde ajung la forma adultă. Viermele adult pot disemina pe cale hematogenă (sânge) ajungând la nivelul mușchilor scheletali.

Mod de transmitere

Infecția este răspândită la nivel mondial, afectând o varietate de animale: porci, șobolani, cai, porci mistreți, vulpi etc. Cea mai mare prevalența se regăsește în China, Thailanda, Argentina, Bolivia, Mexic și România. Infecția se răspândește prin consumul de carne nepreparată bine termic.

Cum se manifestă boala?

Severitatea infecției se corelează cu numărul de larve ingerate. Perioada de incubație este de 7 – 30 de zile. Infecțiile ușoare pot fi asimptomatice. În cazul infecțiilor severe, pot să apară 2 stadii clinice: stadiul intestinal (2-7 zile după ingerarea larvelor) – asimptomatică sau se poate manifesta prin dureri abdominale, greață, vomă și diaree. Stadiul următor este cel muscular, atunci când larvele diseminează și se închistează în mușchi.

 • Rareori afectare cardiacă (miocardită și aritmii – se asociază cu o rată crescută de mortalitate)
 • Neurologic: meningită, encefalită
 • Pulmonar: datorită migrării larvelor la nivel pulmonar – tuse seacă, miozită respiratorie. Secundar poate apărea pneumonie bacteriană.
 • Renal: rareori, se asociază cu infecții severe

Analize medicale recomandate

Suspiciunea diagnosticului trebuie să fie la orice pacient cu febră, edem periorbital și miozită, în cazul în care a consumat carne insuficient preparată termic.

Analize medicale de rutină

Testele serologice se pot efectua după 3 săptămâni de la debutul infecției.

Cum se poate preveni infecția?

 • Carnea și preparatele din carne trebuie să fie din surse autorizate și controlate sanitar-veterinar
 • În cazul tăierii porcilor în gospodării se recomandă să nu se consume carnea înainte de obținerea rezultatului examenului trichineloscopic.
Publicat la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare

Demodex - informații utile

Ce este DEMODEX?

Demodex este numele dat acarienilor minusculi care trăiesc pe pielea oamenilor. De cele mai multe ori, aceşti acarieni sunt inofensivi şi vor trece neobservaţi. Cu toate acestea,... Citește mai departe

Ascaridoza (limbricii) - Generalități, analize recomandate

Ascaridoza (limbricii) - Generalități, analize recomandate

Ascaris lumbricoides Ascaridoza este cea mai comună infecție cu helminți la oameni. Este determinată de către infecția cu Ascaris lumbric... Citește mai departe

Filarioza - generalități, analize medicale

Filarioza - generalități, analize medicale

Filarioza cutanată este determinată de către 3 specii de nematode, care se regăsesc la nivelul sistemului limfatic și a țesutului subcutanat: Wucheria banc... Citește mai departe
Blog