Cum ne pregătim pentru analizele medicale?

Sfaturi utile pentru recoltarea corectă a testelor de laborator

Fie că ne place sau nu, la un moment dat, va fi nevoie să trecem pragul unui laborator de analize medicale. Fie că ajungem aici din proprie inițiativă sau la recomandarea unui medic, e bine să știm că există o conduită specifică analizelor medicale care reunește recomandări și responsabilități pentru pacient, medic și laborator.

Prin intermediul analizelor medicale identificăm informații de bază privind buna funcționare a organelor, dar și evoluția anumitor afecțiuni, de aceea e important să cunoaștem pașii de urmat specifici fiecărui tip de analize. În primul rând, în etapa preanalitică, e bine să respecți restricțiile alimentare și să întrerupi – la recomandarea medicului, administrarea anumitor medicamente, iar în cazul probelor de urină și scaun să respecți instrucțiunile de recoltare furnizate de laborator sau de medicul tău curant.

Așadar….

Dacă faci test de sânge, recoltarea se face dimineața, după un repaus alimentar de 12 ore. Este indicat să se evite efortul fizic intens care duce la creșterea concentrației de celule sangvine și a enzimelor musculare. Încercați să evitați stresul, alimentele grase, dulciurile concentrate și alcoolul.

Dacă faci test de urină, atunci e important de reținut că:

 • urina păstrată pentru mult timp se deteriorează.
 • există un risc crescut de contaminare bacteriană. Dacă creșterea bacteriană persistă are loc o distrucție a proteinelor și a altor analiți.
 • este recomandată adăugarea și refrigerarea pentru a opri aceste procese.
 • recipientele de prelevare se etichetează cu nume, prenume, data și ora prelevării și se duc în cel mai scurt timp posibil la laborator.
 • pentru femei, se recomandă efectuarea examenului sumar de urină în absența fluxului menstrual, iar daca acest lucru nu este posibil se impune folosirea unui tampon intravaginal.

Modalitățile de recoltare sunt diferite și depind de recomandarea medicului curant.

 1. Pentru examenul sumar de urină
 • se recoltează numai în recipiente de unică folosință.
 • se recomandă prelevarea unui eșantion din urina de dimineață.
 • în prealabil este necesară curățirea mâinilor și a organelor genitale externe, prin spălare cu apă și săpun.
 • urina se colectează direct în recipientul de unică folosință.
 1. Pentru Sediment Addis – Hamburger (prezența leucocitelor și a hematiilor în urină, în cazul unor afecțiuni.)
 • se recoltează într-un recipient curat, bine spălat și uscat.
 • dimineața, pacientul își golește vezica urinară la toaletă, după care va ingera exact 250 ml de apă plată.
 • se colectează urina timp de exact 3 ore, în recipientul pe care îl va aduce la laborator.
 • se recomandă repaus total în timpul efectuării acestui test.
 1. Urocultura
 1. Urina/24h
 • se recoltează în recipiente curate, bine spălate și uscate.
 • în prima zi, la trezire, pacientul urinează la toaletă, notează ora.
 • în continuare, timp de 24 de ore (pe parcursul întregii zile și nopți, până a doua zi la aceeași oră), va colecta urina în recipient.
 • în tot acest timp, se recomandă evitarea efortului fizic, consumul de diuretice, expunerea la temperaturi ridicate.
 • se recomandă ingerarea a cel puțin 2 l de lichide, se va evita consumul exagerat de lichide
 • recipientul în care se recoltează urina se ține la rece 2-8°C, într-un loc întunecos.

Pentru coprocultură, recoltarea se poate face la orice oră, în funcție de recomandările medicului (dacă există, de exemplu, modificări ale aspectului… la nivelul scaunului, se vor recolta acestea). Probele trebuie introduse în recipient cu spatula ajutătoare lipită de capacul coprorecoltorului și trimise cât mai repede la laborator. Recipientul se etichetează cu nume, prenume, vârstă.

Pentru analizele parazitologice, recoltarea nu necesită nici o pregătire prealabilă. Se prelevează mici cantităţi de materii fecale din diferite porţiuni ale scaunului într-un coprorecoltor fără mediu de transport sau alţi aditivi. Recipientul trebuie să fie închis etanş, pentru a nu se varsă conţinutul şi pentru a păstra umiditatea probei. Se evită contaminarea cu apă, care conţine protozoare libere care pot creea confuzii sau cu urină, care poate distruge formele vegetative ale protozoarelor. Examenul coproparazitologic poate fi negativ dacă recoltarea a fost făcută în cursul unei faze coprologice în care nu a avut loc eliminarea diferitelor forme de paraziţi, de aceea, în cazul în care există un tablou clinic sugestiv, se recomandă repetarea analizelor săptămânal, timp de 3 săptămâni.

Pentru analiza sputei – rezultatul expectorației, recoltarea se face dimineața, după periajul dentar. Colectarea se face în recipientul de unică folosință furnizat de laborator. Este foarte important să colectăm secreția și nu saliva.

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 18/09/2019.
Ultima actualizare 04/08/2020.
Articole similare
Când v-aţi făcut ultima dată analizele de sânge?
Când v-aţi făcut ultima dată analizele de sânge?
Importanța analizelor medicale

Prævenire melius est quam curare. A preveni e mai ușor decât a trata. Dictonul latin rămâne, după sute de ani, baza conduitei și a vieții sănătoase. În spiritul său, î... Citește mai departe