Sindromul colonului iritabil: Ce este, simptome, tratament

Sindromul colonului iritabil - de ce apare și cum se manifestă un intestin iritabil

Sindrom de colon iritabil

Sindromul colonului iritabil, întâlnit și sub denumirea de sindromul intestinului iritabil, reprezintă o tulburare a tractului gastrointestinal, cu manifestări clinice diverse și de cauză imprecisă. Acest tip de afecțiune este întâlnită în rândul multor persoane, însă numai un mic procent dezvoltă o simptomatologie pronunțată. Află, în cele ce urmează, ce este sindromul colonului iritabil, de ce apare, cine se află la risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni, ce simptome asociază și cum poate fi tratat.

 • Ce este colonul și ce semnifică sindromul colonului iritabil
 • De ce apare sindromul intestinului iritabil și care sunt factorii de risc
 • Ce simptomatologie poate prezenta un intestin iritabil
 • Complicații ale colonului iritabil
 • Diagnosticul sindromului colonului iritabil
 • Opțiuni de tratament pentru intestinul iritabil

Ce este colonul și ce semnifică sindromul colonului iritabil

Colonul reprezintă acea porțiune a intestinului gros care continuă cecul și se întinde până la nivelul rectului, având o lungime totală de aproximativ 150 de cm. Este împărțit în patru mari regiuni anatomice:

 • Colonul ascendent;
 • Colonul transvers;
 • Colonul descendent;
 • Colonul sigmoid.

Funcțiile acestui organ sunt extrem de importante, în special pentru procesul de prelucrare a resturilor alimentare reziduale. Colonul se folosește de contracțiile sale specifice (peristaltism) și împinge materialele rămase nedigerate și nutrienții care nu au fost asimilați, reducând, în același timp, cantitatea de apă din bolul alimentar și formând, astfel, ceea ce se numește, ulterior, scaun.

Sindromul colonului iritabil reprezintă o patologie funcțională (intervine în procesele normale de digestie și absorbție), care poate avea o simptomatologie pronunțată, în cazurile grave, și care se întâlnește la 10-20% din persoane. Acesta este mai mult un diagnostic de excludere, dat fiind faptul că nu poate fi asociat cu o patologie intestinală clară.

De ce apare sindromul intestinului iritabil și care sunt factorii de risc

Cu toate că nu există o cauză precisă pentru care apare sindromul colonului iritabil (dat fiind că nu poate fi asociat unei condiții patologice), au putut fi identificate două elemente „trigger” (declanșatoare) și mai multe cauze posibile, care favorizează dezvoltarea sindromului.

Astfel, cei doi triggeri majori sunt:

 1. Stresul (în special din perioada copilăriei) - cu toate că stresul nu a putut fi stabilit drept cauză exactă, acesta poate să declanșeze simptomatologia, dar și să o înrăutățească, astfel că multe persoane au declarat că perioadele stresante s-au soldat cu manifestări clinice marcate;
 2. Alimentația - atât alergiile, cât și intoleranțele alimentare sunt factori declanșatori și agravanți ai simptomatologiei colonului iritabil.

Pe lângă stresul marcat și obiceiurile alimentare adoptate, se pot menționa alte câteva cauze posibile de apariție a sindromului intestinului iritabil, precum:

 • Modificarea florei intestinale - anumite bacterii, fungi și virusuri colonizează mucoasa intestinală și sunt benefice pentru desfășurarea normală a proceselor fiziologice, precum și pentru protecția împotriva microorganismelor patogene, astfel că o modificare a populației florei intestinale s-a dovedit a fi prezentă în unele cazuri de colon iritabil;
 • Infecțiile majore - în urma unui episod de enterită bacteriană sau virală (cu diaree asociată), mucoasa rămâne cu un grad mai mare de sensibilitate, astfel că favorizează apariția intestinului iritabil;
 • Contracțiile musculare - musculatura peretelui intestinal prezintă o ritmicitate a contracțiilor, cu ajutorul căreia prelucrează resturile alimentare și facilitează aducerea lor la forma finală; în cazul unui colon iritabil, aceste contracții sunt mult mai pronunțate, de durată mai lungă și determină o simptomatologie specifică (numită colon spastic);
 • Tulburările sistemului nervos - în cazul unei funcționări defectuoase a sistemului nervos, răspunsul la stimulii obișnuiți, generați de procesul digestiv, pot fi amplificați, determinând o exagerare a percepției simptomelor.

Anumite persoane se pot încadra în categorii de risc pentru dezvoltarea sindromului intestinului iritabil. Printre ele se află:

 • Persoanele tinere - sindromul intestinului iritabil este o afecțiune care apare în special în rândul persoanelor tinere (sub 50 de ani);
 • Persoanele cu istoric heredocolateral (familial) de colon iritabil - predispoziția genetică și condițiile de mediu similare sunt considerate factori de risc;
 • Persoanele care se confruntă cu anxietate, depresie sau alte stări emoționale care le afectează sănătatea mintală;
 • Persoanele de sex feminin.

Ce simptomatologie poate prezenta un intestin iritabil

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care, deși nu are o cauză certă sau un proces patologic identificabil la nivel intestinal, prezintă o simptomatologie diversă și de intensitate variabilă.

Exemple de manifestări care se pot încadra în tabloul clinic al sindromului colonului iritabil sunt:

 • Durerile abdominale, manifestate în special sub formă de crampe - durerea scade semnificativ în intensitate, în momentul evacuării conținutului (defecație);
 • Tulburările tranzitului intestinal, rezultând în diaree apoasă sau, din contră, în constipație - ambele se diminuează în momentul eliberării conținutului;
 • Balonarea (asociată cu flatulență) - cauzează o senzație de disconfort, care poate ajunge până la durere;
 • Nevoia imperioasă de evacuare a conținutului;
 • Scaunele dese în decursul unei zile.

Anumite simptome pot fi considerate de alarmă, având în vedere gradul lor de severitate și probabilitatea mascării altor afecțiuni ale colonului. Astfel, este necesară prezentarea de urgență într-un ambulator, în cazul apariției unei simptomatologii ce include:

Complicații ale colonului iritabil

Având în vedere varietatea simptomelor care formează tabloul clinic al sindromului intestinului iritabil, precum și intensitatea lor (de la manifestări minore până la un nivel de urgențe medicale, în cazurile severe), pot interveni anumite complicații.

Printre complicațiile posibile, se regăsesc:

 • Hemoroizi - apar ca urmare a constipației prelungite;
 • Alterarea statusului mental - simptomatologia variată și gradul de disconfort pronunțat și prelungit pot contribui la afectarea sănătății mintale;
 • Afectarea calității vieții per total - sindromul colonului iritabil poate avea un impact negativ asupra desfășurării normale a activităților de zi cu zi, prin întreruperea constantă sau chiar abandonarea lor, fapt ce se traduce printr-o afectare globală a calității vieții.
 • O tumefacție dură la nivel abdominal;
 • Durere abdominală persistentă și marcată;
 • Sângerare în scaun sau în lipsa lui (dar de proveniență intestinală);
 • Pierdere semnificativă (deseori, bruscă) în greutate, care nu poate fi asociată niciunui motiv;
 • Vărsături frecvente, fără o cauză clară.

Diagnosticul sindromului colonului iritabil

Din cauza lipsei unei/unor cauze precise, care să se afle în spatele apariției sindromului colonului iritabil, procesul diagnostic poate fi unul complex și îndelungat. Acesta debutează cu preluarea istoricului medical al pacientului (care se completează cu cel familial), etapă care joacă un rol cheie în decelarea unor factori declanșatori și/sau agravanți, precum și a stresului ca factor cu impact major.

Ulterior, se efectuează un examen fizic abdominal (local), precum și unul general, cu scopul identificării unor posibile mase dure, a zonelor dureroase și a altor semne ajutătoare. Deoarece istoricul medical și examenul fizic pot fi insuficiente pentru stabilirea unei certitudini, diagnosticul se completează cu ajutorul examenelor paraclinice.

Investigațiile suplimentare se realizează în mai multe etape, care includ:

Simptome sindrom de colon iritabil

 1. Teste de laborator - pot include teste de intoleranță alimentară (diagnostic diferențial), teste din materii fecale.
 2. Teste imagistice - radiografie, CT, RMN;
 3. Teste exploratorii invazive - endoscopie digestivă (pentru investigarea tubului digestiv superior) și colonoscopie (pentru investigarea colonului).

Opțiuni de tratament pentru intestinul iritabil

Sindromul colonului iritabil reprezintă o afecțiune complexă, care, odată diagnosticată, beneficiază de o schemă terapeutică ce nu include doar tratament medicamentos, ci și adjuvant (suplimente alimentare). În plus, o dietă adaptată nevoilor unei persoane cu un intestin iritabil este la fel de importantă precum tratamentul medical.

Tratamentul medicamentos

Acest tip de tratament pentru colon iritabil se adresează cauzelor declanșatoare, factorilor agravanți și simptomatologiei și include:

 • Medicamente miorelaxante - scad motilitatea intestinală, prin relaxarea mișcărilor exagerate ale colonului, de unde rezultă reducerea frecvenței scaunelor diareice și a severității durerilor abdominale;
 • Tratament antibiotic (conform antibiogramei) - folosit împotriva bacteriilor intestinale în exces sau care nu colonizează în mod normal mucoasa colonului;
 • Medicamente secretorii - cresc secreția de fluide la nivelul colonului, împiedicând constipația și, astfel, apariția unei complicații precum hemoroizii;
 • Medicamente antisecretorii - fac opusul unui medicament secretor, astfel că reduc secreția de fluide și împiedică apariția diareei;
 • Medicamente antidiareice - utilizate pentru reducerea scaunelor diareice și favorizarea formării unor scaune normale;
 • Anticolinergice - administrate în cazul crampelor dureroase, cu scopul reducerii frecvenței lor și a intensității durerii.

Tratamentul adjuvant

Anumite suplimente pot fi utilizate cu scopul potențării efectului tratamentului medicamentos sau pot fi prescrise ca atare, ca unică schemă terapeutică.

Astfel, tratamentul adjuvant poate consta în administrarea:

 • Suplimentelor pe bază de fibre - utilizate cu scopul reducerii sau prevenției constipației;
 • Laxativelor - folosite atunci când constipația deja s-a instalat și nu răspunde la administrarea suplimentelor pe bază de fibre;
 • Analgezicelor - utilizate în special împotriva crampelor abdominale și senzației de durere de colon;
 • Antidepresivelor - utile în gestionarea stărilor emoționale negative, create de către disconfortul constant, cu scopul îmbunătățirii sănătății mintale și a calității vieții per total.

Schimbarea obiceiurilor alimentare

Dat fiind faptul că sindromul colonului iritabil afectează o porțiune așa de importantă a tubului digestiv, procesul normal de prelucrare a bolului alimentar suferă modificări. Astfel, adaptarea dietei la situația dată este esențială pentru reducerea efortului pe care îl depune un colon deja afectat.

Astfel, în cazul unei persoane care suferă de sindromul intestinului iritabil și/sau de alte probleme de colon, dieta curentă poate suferi modificări precum:

 • Eliminarea, pe cât posibil, a produselor care determină intoleranță alimentară și/sau alergie;
 • Evitarea, pe cât posibil, a produselor ce conțin gluten;
 • Consumarea unei cantități mai mari de fibre (pentru persoanele care suferă de constipație);
 • Creșterea consumului de lichide;
 • Evitarea alimentelor care pot determina balonare.

Pentru rezultate optime, este necesar ca schema terapeutică (medicamentoasă, adjuvantă, o dietă specială sau o combinație a lor) să fie asociată cu un program de exerciții fizice bine pus la punct și un somn odihnitor.

Astfel, sindromul colonului iritabil reprezintă o afecțiune destul de des întâlnită, mai ales în rândul populației tinere, care poate fi insidioasă la debut și poate impune dificultăți în stabilirea unui diagnostic de certitudine. De asemenea, simptomatologia asociată poate cauza un nivel ridicat de disconfort și frustrare, astfel că acordarea atenției necesare sănătății mintale este la fel de importantă precum în cazul sănătății fizice.

Sursa foto: Shutterstock

Echipa Bioclinica
Publicat de Echipa Bioclinica la data de 12/09/2021.
Ultima actualizare 17/09/2023.
Articole similare
Despre infecția cu Helicobacter Pylori: cauze, test, simptome și tratament
Despre infecția cu Helicobacter Pylori: cauze, test, simptome și tratament
Infecția cu Helicobacter Pylori - cauze și manifestări

Helicobacter Pylori este bacteria care determină apariția uneia dintre cele mai des întâlnite infecții la om și este frecvent corelată cu st... Citește mai departe
Oxiuroza: cauze, transmitere, simptome, diagnostic, prevenție și tratament
Oxiuroza: cauze, transmitere, simptome, diagnostic, prevenție și tratament
Infecția parazitară cu oxiuri (oxiuroză sau oxiuriază)

Paraziții intestinali Generalități Corpul nostru este în permanent contact cu organisme străine: bacterii, viruşi, paraziţi: unele sunt... Citește mai departe
Diaree: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament, prevenție
Diaree: tipuri, cauze, simptome, diagnostic, tratament, prevenție
De ce apare diareea?

Diareea reprezintă creşterea frecvenţei actelor de defecaţie şi/sau a fluidităţii materiilor fecale. Episoadele diareice pot apărea la orice vârstă. Pacienții cu diaree pot p... Citește mai departe
Descoperă toate articolele