Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Grup sanguin (AB0)

 • Metoda
  Aglutinare în coloană de gel / Hemaglutinare
 • Material uzual
  sânge integral EDTA
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Analiza poate fi decontată CAS la femeile însărcinate cu bilet de trimitere și de la medicul de familie.

43 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Grup sanguin (AB0)

Generalităţi

Pe suprafața elementelor figurate ale sângelui există numeroase sisteme antigenice (excepţie fac trombocitele care sunt lipsite de antigene membranare specifice). În practica medicală curentă prezintă importanţă sistemele ABO şi Rh. Restul sistemelor antigenice sunt utilizate în medicină legală pentru stabilirea paternităţii.

Termenul de grupă sanguină sau grup sanguin este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcţie de prezenţa sau absenţa unui antigen pe suprafaţa eritrocitelor acestuia.

Datorită faptului că reacţia antigen-anticorp la care participă antigenele de grup sanguin şi anticorpii lor specifici este una de aglutinare, antigenele se mai numesc şi aglutinogene, iar anticorpii aglutinine.

Sistemul ABO se bazează pe existenţa a două aglutinogene notate A şi B şi două aglutinine specifice notate alfa (anti A) şi beta (anti B).

Indivizii care prezintă pe eritrocite un aglutinogen nu au niciodată în plasmă aglutinină omoloagă. Un individ poate avea un aglutinogen, ambele aglutinogene sau nici unul din aglutinogene, existând întotdeauna aglutinine corespunzatoare aglutinogenului care lipseşte, iar când sunt prezente ambele aglutinogene, nu există aglutinine.

Există astfel în sistemul ABO 4 grupe principale: OI, AII, BIII, ABIV.

Semnificație clinică

Importanţa grupelor sanguine rezidă în indicarea compatibilităţii sau incompatibilităţii dintre donator şi primitor în cazul transfuziilor.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru