Analizele mele: 0 Apăsați butonul pentru a adăuga analiza dorită în coș.

Rh

Rh - metode și materiale folosite

 • Metoda
  Aglutinare în coloană de gel / Hemaglutinare
 • Material uzual
  sânge integral EDTA
 • Transport (temp. °C)
  2 - 8
 • Stabilitatea probei
  2 zile la 2-8°C
 • Cantitate minimă
  1 ml
 • Frecvența
  zilnic
 • Observații

  Analiza poate fi decontată CAS la femeile însărcinate cu bilet de trimitere și de la medicul de familie.

43 lei

Analiza poate fi decontată CAS / CASAOPSNAJ pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/de specialitate.*

* Valabil doar în județele în care Bioclinica are contract CAS (Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Timiș) / CASAOPSNAJ (Arad, București, Cluj, Mureș).

Despre analiză - Rh

Generalități

Pe suprafaţa elementelor figurate ale sângelui există numeroase sisteme antigenice (excepţie fac trombocitele care sunt lipsite de antigene membranare specifice). În practica medicală curentă prezintă importanţă sistemele ABO şi Rh. Restul sistemelor antigenice sunt utilizate în medicină legală pentru stabilirea paternităţii şi filiaţiei.

Termenul de grupă sanguină sau grup sanguin este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcţie de prezenţa sau absenţa unui antigen pe suprafaţa eritrocitelor acestuia. Importanţa grupelor sanguine rezidă din indicarea compatibilităţii sau incompatibilitătii dintre donator şi primitor în cazul transfuziilor.

Datorită faptului că reacţia antigen-anticorp la care participă antigenele de grup sanguin şi anticorpii lor specifici este una de aglutinare, antigenele se mai numesc şi aglutinogene, iar anticorpii aglutinine.

Sistemul Rh (Rhesus sau CDE) clasifică sângele uman după prezenţa sau absenţa unor proteine specifice pe suprafaţa hematiilor, cea mai frecventă fiind antigenul D sau factorul D.

Persoana ale căror hematii prezintă antigen D pe membrană este considerată Rh pozitiv (+), iar termenul Rh negativ (-) se referă la absența antigenului D.

Spre deosebire de sistemul ABO, în sistemul Rh absenţa antigenului nu presupune existenţa anticorpilor specifici, indivizii Rh negativ nu au în mod normal în ser anticorpi anti D.

Semnificație clinică

Atunci când o femeie cu Rh negativ este însărcinată cu un făt cu Rh pozitiv (de provenienţă paternă) în timpul sarcinii, naşterii sau avortului, eritrocitele copilului trec prin placentă în sângele mamei dând naştere la anticorpi anti-Rh. În timpul celei de-a doua sarcini aceşti anticorpi ai mamei se combină cu eritrocitele fătului pe care le distruge (hemoliza) provocându-i icter şi anemie severă.

În unele situaţii, mama cu Rh negativ însărcinată cu copil Rh pozitiv poate avea anticorpi anti Rh nu numai în sânge, ci şi în lapte. În acest caz este contraindicată alăptarea copilului.

Imunizarea poate să apară şi în urma unei transfuzii cu sânge Rh pozitiv.

Termenul D slab denotă persoanele care au o exprimare mai slabă a antigenului D decât în mod normal.

Termenul D parţial denotă persoanele cărora le lipsesc o parte din epitopii D. Categoria D VI reprezintă o categorie D parţială, căreia îi lipseşte majoritatea epitopilor D.

Indicații

 • înaintea unei transfuzii
 • monitorizarea imunohematologică a mamei şi copilului
 • în cazul donatorilor de sânge
 • înaintea intervențiilor chirurgicale care ar putea necesita transfuzii.

Bibliografie

Referinţele metodei de lucru

Descoperă toate articolele