Rinita vasomotorie: definiție, simptome, diagnostic și tratament
Strănut, nas înfundat și secreții din abundență — toate aceste simptome sunt, de cele mai multe ori, cauzate de alergii. Ce se întâmplă însă dacă după îndelungi investigații și analize medicale concluzionezi că nu ai nicio alergie? Dacă simptomatologia continuă, atunci e posibil să suferi de rinită vasomotorie, cunoscută și sub denumirea de rinită non-alergică.
Cuprins articol
- Ce este rinita non-alergică și cum se manifestă?
- Care sunt cauzele și factorii de risc care conduc la rinită vasomotorie?
- Alte tipuri de rinită non-alergică
- Cum se diagnostichează și rinita non-alergică?
- Tratamentul și gestionarea rinitei non-alergice
- Rinita non-alergică în timpul sarcinii
- Ce complicații pot apărea la rinita non-alergică?
- Bibliografie
Ce este rinita non-alergică și cum se manifestă?
Rinita vasomotorie reprezintă inflamarea și iritarea țesutului nazal, fapt ce cauzează secreții, congestii și strănuturi. Dacă în cazul rinitei alergice cauzele se datorează sensibilității la un alergen specific, precum polen, insecte, fân, mucegai etc., în cazul rinitei vasomotorii acestea sunt mai greu de detectat.
Care sunt cauzele și factorii de risc care conduc la rinită vasomotorie?
La baza rinitei vasomotorii stau anumiți factori iritanți precum: praf, fum, schimbări de temperatură, medicamente, alimente picante, sau probleme de sănătate cronice. Mai concret, factorii de risc sunt:
- Expunerea îndelungată la aer poluat, la gazele de eșapament sau la fumul de țigară;
- Folosirea pe termen lung a unor spray-uri nazale decongestionante;
- Expunerea la substanțe chimice la locul de muncă.
De asemenea, risc crescut prezintă și persoanele care se încadrează în categoria de vârstă 20+ sau femeile aflate la menstruație sau cele însărcinate. Schimbările hormonale presupuse de aceste situații pot agrava congestiile nazale.Rinita non-alergică se manifestă mai frecvent la femei, rata de apariție fiind de 2:1 la femei față de 3:1 la bărbați.
Rinitele vasomotorii sunt cronice, fie că au caracter peren, intermitent sau sezonier, odată cu schimbările de temperatură.
Alte tipuri de rinită non-alergică
În afară de rinita vasomotorie, mai există și numeroase alte tipuri de rinite non-alergice precum:
Rinita medicamentoasă poate apărea în urma utilizării în mod abuziv al decongestionantelor nazale.
Rinita hormonală, asociată exclusiv cu hormonii feminini, apare în timpul sarcinii. Simptomele dispar treptat după naștere.
Rinita atrofică este o variantă non-inflamatorie care se caracterizează prin uscarea musoasei nazale și dezvoltarea crustelor. Datorită acestor simptome, acest sub-tip poate fi detectat printr-o simplă examinare fizică.
Rinita senilă, denumită și rinită geriatrică, apare la vârste mai înaintate și se caracterizează prin secreții apoase care se agravează la expunerea factorilor iritanți declanșatori.
Rinita gustatorie este un răspuns direct la consumul de alimente specifice precum alimentele picante sau a unor tipuri de lichide precum alcoolul.
Rinita ocupațională apare la persoanele care lucrează în medii ce presupun contactul cu substanțe iritante precum substanțe chimice, latex, făină etc.
Cum se diagnostichează și rinita non-alergică?
Rinita vasomotorie poate fi dificil de diagnosticat, tocmai datorită faptului că nu există o simptomatologie specifică. De obicei, diagnosticul de rinită vasomotorie este pus atunci când sunt eliminate, prin testare, celelalte afecțiuni posibile. Spre exemplu, dacă un pacient care era suspectat de rinită alergică, după efectuarea testelor alergice pe piele și a testului IgE total era negativ. De asemenea, rinita vasomotorie se mai poate diagnostica ca răspuns la anumiți iritanți.
IgE total ALEX2 - MADx (IgE specific - 295 alergeni)Tratamentul este dictat de simptome, iar pacienții sunt îndemnați să evite, pe cât posibile, factorii de risc care le pot înrăutăți afecțiunea. În unele cazuri, atât rinita alergică, cât și rinita non-alergică se tratează cu corticosteroizi intranazali, nefiind neapărat necesară evidențierea unui diagnostic concret. Cu toate acestea, un diagnostic specific va fi mai util pentru a putea prescrie un tratament cât mai eficient, mai ales pentru pacienții care s-ar putea să aibă reacții adverse la antihistamine. Trebuie însă menționat și faptul că numeroase studii indică spre faptul că aproximativ 34% din pacienții care suferă de rinită cronică pot avea rinită mixtă (alergică și vasomotorie).
Tratamentul și gestionarea rinitei non-alergice
Dacă în urma consultului medical și/sau analizelor se identifică în mod concret factorul iritant al rinitei vasomotorii, indicația este simplă: evitarea acestui factor. Cu toate acestea, există cazuri în care evitarea factorului este imposibilă, iar atunci medicul îți va recomanda anumite medicamente și strategii ajutătoare care te pot ajuta să gestionezi rinita non-alergică.
De cele mai multe ori, medicamentele recomandate se referă la unul dintre următoarele tipuri de spray-uri nazale:
- decongestionante care să te ajute la desfundarea căilor nazale
- cu antihistamine pentru a reduce inflamația
- cu corticosteroizi, tot pentru a reduce inflamația
- anticolinergice
Pacienții cu rinită vasomotorie pot recurge și la alte tipuri de tratamente naturiste sau strategii care să-i ajute să gestioneze simptomatologia.
În aceste cazuri, utilizarea unui umidificator poate ajuta la ameliorarea simptomelor. În plus, inhalațiile cu aburi sau irigațiile cu apă sărata a cavităților nazale pot fi benefice. Se recomandă, de asemenea, și urmarea unui program de exerciții fizice moderate care să ajute la temperarea congestiei.
În timpul somnului, pentru a ușura respirația, poți încerca să-ți ridici capul cu ajutorul unei perne mai înalte.
Rinita non-alergică în timpul sarcinii
Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de a dezvolta rinită vasomotorie, în special în trimestrul II și III. Acest lucru se datorează faptul că în sarcină există un surplus de circulație sangvină în țesutul nazal și o dilatare a vaselor sangvine.
Rinita vasomotorie din timpul sarcinii nu poate fi tratată cu spray-uri nazale, deoarece s-a demonstrat că nu răspunde acestui tip de medicație. Mai mult, spray-urile nazale utilizate în acest caz pot înrăutăți simptomele. De aceea, pentru femeile însărcinate se recomandă tratamentele naturiste precum irigațiile nazale cu apă sărată, dar și utilizarea umidificatoarelor și introducerea exercițiilor moderate în rutina zilnică.
Ce complicații pot apărea la rinita non-alergică?
În lipsa unui tratament adecvat, rinita vasomotorie poate cauza blocaje și secreții nazale permanente. Acestea pot conduce, la rândul lor, la complicații precum infecții ale urechii mijlocii, polipi nazali, sinuzite și altele.
Pe lângă facilitarea altor afecțiuni, rinita non-alergică poate afecta în mod negativ și desfășurarea activităților zilnice. Persoanele care suferă de rinită vasomotorie pot avea dificultăți în timpul somnului, ceea ce conduce spre oboseală și un randament scăzut. Din toate acestea rezultă și dificultăți de concentrare, precum și stări de iritabilitate.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonallergic-rhinitis/symptoms-causes/syc-20351229
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17950-nonallergic-rhinitis
https://www.webmd.com/allergies/nonallergic-rhinitis