Hematuria (urinare cu sânge) - cauze, diagnostic, tratament
Hematuria sau prezența de sânge în urină nu este întotdeauna o urgență medicală, dar necesită, de fiecare dată, consult medical și o evaluare atentă. Ea poate fi determinată de leziuni ale căilor urinare sau de leziuni renale.
- Hematuria - ce înseamnă și cât este de frecventă
- Care sunt cauzele hematuriei?
- Hematuria - simptome
- Care sunt factorii care cresc riscul de hematurie?
- Care este protocolul de diagnostic în cazul hematuriei?
- Cum se tratează hematuria?
- Hematuria - când trebuie să mergi la medic?
- Cum poți preveni hematuria?
- Hematuria la copii
Cuprins articol
Hematuria - ce înseamnă și cât este de frecventă
Hematuria este termenul medical pentru prezența sângelui în urină (hematii în urină). Aceasta este de două feluri: macroscopică, atunci când sângele are o prezență vizibilă în urină, și microscopică, cea care poate fi identificată doar pe baza analizelor.
Hematuria microscopică, la rândul său, poate fi simptomatică (atunci când prezența sângelui este însoțită de durere la urinat, senzație acută de urinare, durere în partea de jos a abdomenului și/sau în zona renală) sau asimptomatică.
Hematuria afectează între 2.4% și 31.1% din populație. Cel mai frecvent sunt afectați bărbații cu vârsta mai mare de 60 de ani, fumători sau foști fumători; în cazul lor, problemele legate de prostată stau, cel mai adesea, la originea urinării cu sânge.
În ceea ce le privește pe femei, cea mai frecventă cauză a hematuriei sunt infecțiile urinare joase (cistitele).
Care sunt cauzele hematuriei?
Din punct de vedere statistic, cele mai frecvente cauze care determină hematurie sunt: infectiile tractului urinar, hiperplazia benignă de prostată, calculii urinari, uretrita, cancerul de prostată.
Cele mai frecvente cauze pentru hematuria microscopică asimptomatică sunt: infecțiile tractului urinar, hiperplazia benignă de prostată și calculii urinari. Totuși, în cazul a 5% dintre pacienții cu hematurie microscopică, se diagnostichează un proces malign la nivelul tractului urinar; așadar, în caz de sânge în urină, diagnosticul de cancer trebuie exclus prin analize.
Hematuria cu cauze infecțioase
Unele infecții pot determina apariția de sânge în urină. De pildă, în cazul unei cistite, inflamația din peretele vezicii și de pe uretră (uretrită) determină fragilizarea vaselor de sânge și leziuni la nivelul mucoasei, ceea ce generează hemoragii mai mici sau mai mari.
În cazul prostatitei, inflamația prostatei și presiunea pe care aceasta o exercită asupra uretrei pot acționa în direcția unei hemoragii locale.
Endocardita infecțioasă este o afecțiune a inimii, determinată de streptococii de grup A. Una dintre complicațiile asociate este reprezentată de nefrita streptococică, o infecție a rinichilor, care le scade capacitatea de filtrare și determină pierderi de sânge la nivelul acestora.
Tuberculoza sau schistosomiaza sunt alte infecții în care hematuria apare destul de frecvent.
Hematuria cu cauze tumorale
Cele mai frecvente boli tumorale care se asociază cu hematurie sunt: carcinomul renal, tumora Wilms, cancerul vezical, cancerul de prostată, cancerul uretral, cancerul de endometru.
Hematuria cu cauze traumatice
Apariția de sânge în urină se poate datora accidentelor sau corpilor străini uretrali, exercițiului fizic intens prelungit sau golirii rapide a unei vezici urinare foarte pline. Un caz particular este cel al cateterizării - introducerea cateterului poate determina mici leziuni pe peretele uretrei sau al vezicii urinare.
Hematuria cu cauze inflamatorii
Hematuria de origine inflamatorie apare în afecțiuni ceva mai rare. Cea mai frecventă dintre ele este glomerulonefrita (inflamația rinichiului); alte diagnostice posibile sunt: purpura Henoch-Schonlein, nefropatia cu IgA, sindromul Goodpasture, poliarterita, inflamația post-iradiere.
Hematuria cu cauze structurale
În această categorie sunt incluse cauze precum calculii (renali, vezicali, ureterici), chisturile simple, boala polichistică renală sau diverse anomalii vasculare congenitale.
Hematuria cu cauze hematologice
Afecțiunile hematologice care se pot asocia cu prezența sângelui în urină sunt: siclemia, tulburările de coagulare, terapia cu anticoagulante.
Hematuria cu cauze medicamentoase
Există medicamente a căror utilizare are, pe lista de efecte secundare, apariția hematuriei: sulfonamidele, ciclofosfamidele, antiinflamatoarele nesteroidiene.
Hematuria cu alte cauze
Apariția sângelui în urină se poate datora, de pildă, unei sângerări genitale, abuzului sexual, menstruației, sindromului Munchausen.
Hematuria - simptome
Hematuria, în sine, este un simptom. În funcție de cauzele care au produs-o, ea poate fi însoțită și de alte semne.
Infectiile tractului urinar sunt suspectate, în primul rând, la femei, deși pot apărea și la bărbați. Ca urmare a proliferării bacteriilor la nivelul tractului urinar, hematuria este însoțită de urinări frecvente, senzație continuă de urinare, durere la urinare. Urina poate fi tulbure, roz, roșie sau maronie și are un miros puternic și neplăcut. Hematuria macroscopică apare la aproximativ o treime dintre pacienții diagnosticați cu infecție urinară. Nu există o corelație directă între gravitatea cistitei și faptul că apare o infecție urinară cu sânge.
Calculii renali produc, cel mai adesea, hematurie microscopică. Mai ales în cazul persoanelor care nu consumă suficiente lichide, sărurile din urina concentrată precipită și cristalizează pe pereții rinichilor sau ai vezicii urinare. Aceștia irită permanent mucoasa și pot determina sângerare capilară ușoară sau se pot agrega, formând calculii renali.
Hiperplazia benignă de prostată reprezintă o creștere în volum a prostatei, frecventă la bărbații cu vârsta mai mare de 50 de ani. Din cauza creșterii în volum, prostata ajunge să comprime primii centimetri ai uretrei, blocând parțial fluxul de urină. Hematuria macro- sau microscopică este, în acest caz, însoțită de dificultăți la urinare și/sau de nevoia imperioasă de a micționa.
Care sunt factorii care cresc riscul de hematurie?
Există o serie de factori care predispun anumite persoane la a dezvolta, la un moment dat în viață, hematurie:
- Vârsta: hematuria apare mai frecvent la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani, la care creșterea în volum a prostatei este considerată parafiziologică. Această creștere în dimensiuni poate afecta fluxul normal de urină, determinând urinare cu sânge, la bărbați.
- Sexul: mai mult de jumătate dintre femei au cel puțin o infecție urinară în viață, ceea ce le expune, automat, riscului de cistită cu hematurie. Pe de altă parte, statisticile demonstrează că bărbații au o predispoziție mai mare spre a dezvolta litiază renală. De asemenea, la bărbați este mai frecvent sindromul Alport, o nefrită ereditară, ce are pe lista de simptome hematuria.
- Antecedentele familiale: în unele familii, există un istoric de hematurie, infecții urinare sau calculi renali, iar persoanele care provin din asemenea ascendenți au o probabilitate mai mare să se confrunte cu aceleași provocări.
- Consumul de antiinflamatoare nesteroidiene: persoanele dependente de AINS au un risc mai mare de a dezvolta hematurie.
- Exercițiile sportive intense: antrenamentele sportive intense reprezintă un factor de risc, dar s-a observat că cei mai expuși sunt alergătorii.
Care este protocolul de diagnostic în cazul hematuriei?
Hematuria este un simptom; uneori, ea este observată cu ochiul liber, alteori, este identificată ca urmare a efectuării unei analize de urină de rutină.
Având în vedere că poate însoți probleme severe, este importantă stabilirea etiologiei precise a diagnosticului de hematii crescute în urină. Protocoalele medicale menționează un set de 3 investigații care trebuie efectuate: examenul citobacteriologic al urinei, urografia intravenoasă și cistoscopia.
- Examenul citobacteriologic al urinei este reprezentat de așa-numitul sumar de urină cu urocultură.
- Urografia intravenoasă este o investigație care presupune injectarea unei substanțe de contrast pe bază de iod și efectuarea unor clișee radiologice. Cu ajutorul acestei tehnici, se poate evalua funcționarea întregului aparat urinar.
- Cistografia este o metodă care presupune introducerea, în vezică, a unui cateter cu o cameră ce permite vizualizarea interiorului vezicii urinare și identificarea unor eventuale leziuni. Investigația presupune anestezie locală și un grad oarecare de disconfort, în funcție de sensibilitatea pacientului. Unii medici o pot efectua în cadrul clinicii private, în timp ce, alteori, se recomandă spitalizare de 1-2 zile. Ce e important să reții e faptul că cistoscopia este considerată analiza de referință pentru stabilirea unui diagnostic, în caz de hematurie.
Cum se tratează hematuria?
Pentru că discutăm despre un simptom al unei boli, nu despre o boală în sine, nu există un tratament pentru hematurie care să i se adreseze direct. În cazul hematuriei microscopice idiopatice (fără o cauză identificată), pierderea de sânge este atât de nesemnificativă, încât nu ridică probleme. Hematuria macroscopică, pe de altă parte, are întotdeauna o cauză care trebuie descoperită și tratată. În caz de eliminare de cheaguri de sânge în urină, tratamentul prompt se impune.
Infecțiile tractului urinar se diagnostichează pe baza simptomelor și a examenului de urină (biochimie, sediment, urocultură, antibiogramă). Ele se tratează conform rezultatului antibiogramei. În cazul infecțiilor simple, remiterea simptomelor durează câteva zile, îmbunătățirea stării generale a pacientului fiind rapidă și evidentă. Nu se administrează antibiotic pentru hematurie, ci pentru infecția care a cauzat hematuria.
Calculii renali de dimensiuni relativ mici se pot elimina spontan, pacientul fiind încurajat să consume cât mai multe lichide și administrându-i-se, dacă e nevoie, un tratament cu analgezice. Uneori, calculii au dimensiuni mari, caz în care este necesară litotriția prealabilă, ureteroscopia sau intervenția chirurgicală.
Hiperplazia benignă a prostatei impune tratament de durată pentru reducerea simptomelor; de multe ori, este vorba despre tratament medicamentos, într-o primă fază, și de administrarea de suplimente alimentare, pe termen lung. Când vorbim despre sânge în urină, la bărbați, un tratament posibil este chiar eliminarea chirurgicală, completă, a prostatei.
Cancerul presupune, mai întâi, excizia chirurgicală a tumorii, apoi chimioterapie sau radioterapie, în funcție de tipul și stadiul identificate.
Există un tratament naturist pentru hematii în urină?
Nu există un tratament naturist recunoscut pentru că poate rezolva această problemă. De altfel, dacă ne amintim care este definiția hematuriei, ea este un simptom care apare în foarte multe afecțiuni. Ce înseamnă când urinezi sânge este atât de variabil, încât și tratamentul diferă foarte mult.
În cazul infecțiilor urinare, însă, infuziile din plante diuretice și unele suplimente pe bază de plante pot ameliora lucrurile și pot face vindecarea mai ușoară.
Hematuria - când trebuie să mergi la medic?
În cazul hematuriei macroscopice, ea impune vizita la medic, preferabil în următoarele 24 de ore. În cazul în care apar cheaguri de sânge în urină, consultul medical devine urgent, căci există riscul de blocare a uretrei.
Hematuria microscopică nu poate fi identificată decât prin examenul de urină; este important să faci, anual, un set de analize, astfel încât orice posibilă problemă să fie identificată cât mai repede și tratată prompt, în stadiu incipient.
Cum poți preveni hematuria?
Consumul regulat al unei cantități mari de lichide este de ajutor, căci contribuie la prevenirea formării calculilor și, de asemenea, a apariției infecțiilor urinare, făcând dificile aderarea bacteriilor la epiteliul vezicii urinare și înmulțirea acestora.
Restul afecțiunilor menționate ca posibile cauze ale hematuriei au o etiologie atât de complexă, încât e dificil de spus ce anume le provoacă. Un stil de viață sănătos și controalele medicale regulate sunt, de asemenea, de ajutor.
Hematuria la copii
Apariția de hematii în urină la copii se investighează în cazul unei hematurii microscopice, identificate la 3 examene de urină, efectuate pe parcursul mai multor luni.
Există peste 100 de posibile cauze ale hematuriei la copii, cele mai multe dintre ele absolut benigne. Totuși, dacă este vizibil sânge în urină, la copii, o vizită urgentă la medic se impune.
Așadar, hematuria poate indica o problemă de sănătate serioasă și trebuie investigată, atunci când apare.
Sursă foto: Shutterstock