Nodulii tiroidieni - tipuri, diagnostic, tratament
Nodulii tiroidieni sunt niște formațiuni de formă și consistență diferite și se află situați la nivelul tiroidei. Sunt foarte des întâlniți și, în general, sunt asimptomatici și benigni, astfel nu cauzează un motiv serios de îngrijorare. Totuși, pentru a exclude posibilitatea ca aceștia să își modifice structura și să devină maligni, este necesar să se urmărească îndeaproape evoluția lor și să se abordeze o schemă potrivită de tratament. Află, în cele ce urmează, de ce apar nodulii tiroidieni, care sunt simptomele, cum se depistează și ce opțiuni terapeutice există.
- Ce sunt nodulii tiroidieni
- Cauze și factori de risc
- Semne și simptome
- Complicații
- Diagnosticul nodulilor tiroidieni
- Tratamentul nodulilor tiroidieni
Cuprins articol
Ce sunt nodulii tiroidieni
Tiroidita nodulară este afecțiunea care apare în urma dezvoltării nodulilor tiroidieni. Aceasta este foarte des întâlnită în rândul populației adulte, cu un risc de aproximativ 5-10% de a o dezvolta de-a lungul vieții. Se consideră că femeile prezintă un risc al apariției mai mare decât bărbații.
Există mai multe tipuri de noduli:
- Nodulul solitar - un singur nodul;
- Nodulii coloizi - benigni, nu se extind, ci rămân la nivelul glandei tiroide;
- Nodulii chistici - conțin fluid sau un amestec de fluid și țesut dens;
- Nodulii inflamatori - apar în urma unei inflamații la nivelul tiroidei și pot fi dureroși;
- Nodulii cu hiperfuncție - produc hormoni în absența unui stimul superior, astfel conducând la hipertiroidie;
- Gușa nodulară (sau multinodulară) - mărirea glandei tiroide ca urmare a contopirii mai multor noduli;
- Gușa retrosternală - există cazuri în care gușa nodulară se extinde în jos, ajungând până în spatele sternului;
- Nodulii maligni (cancerul tiroidian) - este rar întâlnit, cu un procent în jur de 5%.
Cauze și factori de risc
Motivul exact pentru care apar nodulii tiroidieni nu a fost complet elucidat la momentul actual. Se consideră, totuși, că o dietă săracă în iod poate fi o cauză posibilă de apariție a nodulilor.
Factorii de risc sunt legați de prezența tiroiditei autoimune (Hashimoto) în istoricul personal al pacienților și de antecedentele de noduli tiroidieni sau tiroidită în rândul membrilor familiei. De asemenea, vârsta, sexul feminin și o expunere la radiații la nivelul capului și/sau gâtului cresc riscul apariției nodulilor tiroidieni.
Semne și simptome
Cu toate că majoritatea nodulilor nu produc niciun fel de simptomatologie, există anumite manifestări care pot duce cu gândul la o tiroidită nodulară. Câteva exemple de simptome întâlnite sunt:
- Durere la nivelul gâtului (noduli tiroidieni dureroși);
- Schimbări ale tonalității vocii;
- Răgușeală;
- Dificultăți în timpul deglutiției (înghițirii) și în respirație.
În cazul nodulilor cu funcție crescută, care produc în mod excesiv hormoni (hiperfuncție tiroidiană), simptomele sunt cauzate de nivelul hormonal crescut și, astfel, efectele produse de aceștia pot fi:
- Palpitații;
- Iritabilitate;
- Scădere în greutate;
- Modificări ale menstruatiei;
- Subțierea părului.
Există, de asemenea, simptome specifice hipotiroidiei (producției deficitare de hormoni tiroidieni), care pot fi asociate cu nodulii tiroidieni. Astfel, putem întâlni:
- Oboseală excesivă și inexplicabilă;
- Creștere în greutate;
- Piele uscată și păr friabil;
- Constipatie;
- Sensibilitate la temperaturi scăzute;
- Stări emoționale modificate.
Pe lângă simptomatologia resimțită în mod subiectiv de către fiecare persoană în parte, nodulii mai pot fi identificați atât prin inspecție (în cazul în care sunt suficient de mari în volum și devin vizibili cu ochiul liber), cât și prin palpare directă.
Complicații
Complicația principală (și cea mai îngrijorătoare) este reprezentată de cancerul tiroidian. Acesta apare într-un procent foarte mic, însă reprezintă o posibilitate și este întâlnit în practica medicală. Totuși, cancerul tiroidian este printre cele mai ușor de tratat tipuri de neoplazii, astfel încât o intervenție chirurgicală de extirpare a tiroidei înlătură șansele ca celulele maligne să se mai extindă în împrejurimi și la distanță.
Diagnosticul nodulilor tiroidieni
Prima etapă de diagnostic în cazul suspiciunii tiroiditei nodulare este preluarea unui istoric medical complet, cu accent pe antecedentele personale și pe cele heredocolaterale (din familie). Ulterior, se va efectua palparea tiroidei, cu scopul identificării proprietăților nodulilor (localizare, formă, consistență).
În plus, față de suspiciunea diagnostică și de semnele și simptomele clinice, sunt necesare investigații suplimentare, pentru a putea pune un diagnostic pozitiv. Astfel, se vor efectua:
- Teste de sânge - TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), T3 și T4 (hormonii tiroidieni), ATPO și anti TG (anticorpi anti-tireoperoxidază și anti-tiroglobulină, utili în identificarea tiroiditei autoimune);
2. Ecografie - extrem de utilă în identificarea numărului de noduli, precum și a dimensiunilor și formei lor;
3. Biopsia cu ac fin - se folosește pentru extragerea unor probe și analizarea, cu ajutorul microscopului, a celulelor provenite dintr-un nodul suspect, identificat la ecografie;
4. Radiografie - se urmărește extensia tiroidei și relația de vecinătate cu structurile din jur (ex: trahee);
5. Scintigrafie tiroidiană - evaluează dimensiunile și forma tiroidei, prin detectarea zonelor „calde” și „reci”.
Tratamentul nodulilor tiroidieni
Abordarea terapeutică poate să varieze de la un caz la altul. Atunci când nodulii sunt asimptomatici, benigni și nu cauzează niciun fel de disconfort respirator sau la deglutiție, aceștia sunt ținuți sub observație și pot primi sau nu tratament medicamentos (iod radioactiv, antitiroidiene, levotiroxină).
În cazul în care nodulii cauzează un anumit grad de disconfort și/sau au potențial de evoluare către cancer tiroidian, se optează pentru extirparea tiroidei, în urma unei intervenții chirurgicale. În general, acest tip de procedură are riscuri minime de a lăsa o cicatrice vizibilă și neplăcută.
Există, de asemenea, o procedură pentru care se optează în anumite cazuri, cu scopul evitării intervenției chirurgicale. Aceasta se numește ablație prin radiofrecvență și presupune aplicarea unui curent electric asupra nodulului, sub ghidaj ecografic, cu scopul de a-l micșora, până la dispariție.
Astfel, tiroidita nodulară reprezintă o patologie, de obicei, benignă și fără o simptomatologie care să afecteze cursul activităților de zi cu zi și starea de bine per total. Cu toate că, într-un procent mic, nodulii pot degenera și pot ajunge să cauzeze cancer tiroidian, eficiența opțiunilor terapeutice fac această patologie să fie una ușor tratabilă și bine gestionabilă.
Surse foto: Shutterstock, Pixabay
Bibliografie:
- Nodulul tiroidian https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13121-thyroid-nodule
- Noduli tiroidieni https://www.thyroid.org/thyroid-nodules/
- Nodulii tiroidieni - când devin motiv de îngrijorare https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thyroid-nodules-when-to-worry
- Noduli tiroidieni https://www.btf-thyroid.org/thyroid-nodules-and-swellingsleaflet
- Nodulul tiroidian https://emedicine.medscape.com/article/127491-overview#a3