Tiroidita Hashimoto: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Cuprins articol
- Ce este tiroidita Hashimoto?
- Care sunt cauzele și factorii de risc pentru apariția tiroiditei Hashimoto?
- Simptome prezente în tiroidita Hashimoto
- Cum se depistează tiroidita Hashimoto?
- Cum se tratează tiroidita autoimună?
- Ce complicații pot apărea în tiroidita Hashimoto?
- Poate fi prevenită apariția tiroiditei Hashimoto?
Ce este tiroidita Hashimoto?
Tiroidita Hashimoto, cunoscută și sub denumirea de tiroidită cronică limfocitară sau tiroidită autoimună, este o boală autoimună care afectează tiroida, ducând la scăderea cantității de hormoni produși de aceasta.
Tiroida, această glandă în formă de fluture prezentă la baza gâtului, este responsabilă de producerea unor hormoni esențiali pentru reglarea funcțiilor corpului, funcții precum creșterea sau reglarea metabolismului. Atunci când producția acestor hormoni scade apare hipotiroidismul, iar organismul nu mai primește aportul necesar pentru a susține o funcționare normală.
Care sunt cauzele și factorii de risc pentru apariția tiroiditei Hashimoto?
Tiroidita Hashimoto apare atunci când sistemul imunitar începe să atace glanda tiroidă. Până în prezent, nu se cunosc cauzele științifice exacte pentru care sistemul imunitar încetează să mai recunoască tiroida și produce anticorpi meniți să o trateze ca pe un corp străin.
Cele mai valide teorii indică faptul că la baza declanșării afecțiuni stă o combinație de factori de mediu și factori genetici. De asemenea, specialiștii vehiculează stresul ca un element ce înclină balanța către apariția afecțiunii.
În plus, următorii factori au fost asociați cu un risc crescut de dezvoltare al tiroiditei Hashimoto:
Sexul: Statistic, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie afectate de tiroidita autoimună.
Vârsta: Deși tiroidita Hashimoto poate apărea la orice vârstă, s-a observat o preponderență a ocurenței acesteia după vârsta de 30 de ani, în special în jurul vârstei mijlocii.
Genetică și istoricul familiar: Dacă ai în familie persoane cu afecțiuni ale tiroidei, e posibil să fii mai predispus/ă la a dezvolta tiroidită autoimună.
Sarcina: Schimbările ce au loc asupra sistemul imunitar în timpul sarcinii pot declanșa apariția afecțiunii după naștere.
Consumul de iod: Consumul excesiv de iod poate reprezenta un factor declanșator pentru persoanele deja predispuse la această afecțiune.
Alte afecțiuni autoimune: Persoanele ce deja suferă de alte afecțiuni autoimune precum lupus, diabet de tip 1 sau artrita reumatică.
Simptome prezente în tiroidita Hashimoto
Atacul propriului sistem imunitar asupra tiroidei duce la inflamarea și degradarea acesteia. În timp, eroziunea rezultă în incapacitatea glandei tiroide de a mai produce cantitatea necesară de hormoni pentru a regla anumite funcții esențiale ale corpului, funcții precum reglarea temperaturii sau transformarea alimentelor în energie.
În viața de zi cu zi, poți resimți efectele tiroiditei autoimune prin simptome precum stări accentuate de oboseală, creștere în greutate sau piele uscată. Mai specific, insuficiența tiroidiană cauzată de Hashimoto se manifestă prin:
- Extenuare și senzație de oboseală
- Sensibilitate la frig
- Piele uscată
- Slăbiciune generalizată
- Dureri musculare
- Dureri articulare
- Menstruații dureroase, excesive și neregulate
- Stări de depresie
- Unghii casante
- Căderea părului
- Probleme de memorie și concentrare
- Creștere în greutate
- Umflarea glandei tiroide (gușă)
Cum se depistează tiroidita Hashimoto?
Tiroidita Hashimoto este o afecțiune care progresează lent, în ani, fiind uneori dificil de detectat. De cele mai multe ori, diagnosticul este pus atunci când pacienții se adresează medicului specialist din cauza unuia sau mai multora dintre simptomele menționate mai sus. În alte cazuri, când există un precedent de boli autoimune sau afecțiuni ale tiroidei în familie, tiroidita autoimună este detectată în cadrul controalelor medicale de rutină. Pentru confirmarea diagnosticului, cei mai mulți specialiști recomandă atât o ecografie tiroidiană pentru a detecta potențiali noduli tiroidieni, cât și un set de teste specifice.
Analize ce ajută la diagnosticarea tiroiditei Hashimoto
Nivelul TSH-ului
Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este produs de către glanda pituitară. În cazul în care glanda pituitară detectează un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în sânge, se alertează și trimite mai mult TSH către tiroidă pentru a stimula o creștere a producției de hormoni. Prin urmare, un nivel crescut de TSH indică o tiroidă hipoactivă, leneșă. TSH-ul este cel mai uzual test pentru a valida suspiciunea de tiroidită Hashimoto.
Nivelul hormonilor T4
Tiroxina liberă T4 este cel mai important hormon produs de glanda tiroidă. Dacă testele de sânge pentru tiroxina liberă FT4 indică un nivel scăzut de T4, în combinație cu un nivel crescut de TSH, medicul specialist va avea certitudinea că este ceva în neregulă cu glanda tiroidă.
Nivelul anti-tireoperoxidaza (anti-TPO)
Pentru a afla dacă este vorba de un caz de hipotiroidism simplu sau de tiroidită Hashimoto, medicul specialist poate recomanda un test de anticorpi. Practic, testul de anticorpi anti-TPO urmărește să afle dacă există anti-tireoperoxidaza (anti-TPO în sânge (tireoperoxidaza TPO este o enzimă care joacă un rol important în producția de hormoni tiroidieni). Dacă testul detectează anticorpi TPO, se poate concluziona faptul că sistemul imunitar atacă glanda tiroidă și se poate confirma diagnosticul de tiroidită autoimună.
În cazul în care simptomatologia specifică există, însă testele principale de diagnosticare lasă loc pentru interpretări, se recurge la o serie de investigații suplimentare, de profunzime, pentru clarificare. În aceste cazuri, sunt recomandate analizele ce detectează nivelul anti-tiroglobulină, nivelul hormonilor T3 și reverse T3.
Cum se tratează tiroidita autoimună?
În funcție de rezultatele investigațiilor de laborator, dacă nivelul de hormoni secretați de tiroidă indică existența hipotiroidismului, tiroidita Hashimoto se va trata medicamentos. În mod normal, tratamentul include un hormon sintetic denumit levotiroxină ce funcționează asemănător cu hormonul T4.
Scopul medicamentației este să balanseze nivelul de T4 și să neutralizeze efectele hipotiroidismului. Dozajul diferă în funcție de vârstă, greutate, istoricul medical și producția de hormoni tiroidieni, ceea ce înseamnă că poate suferi modificări de-a lungul timpului. O doză prea mare de levotiroxină poate duce la osteoporoză, aritmie, unghii casante și dureri de oase. Prin urmare, asigură-te că iei doza recomandată de medicul tău specialist, dictată de rezultatele analizelor tale de sânge.
Pentru persoanele care suferă de forme mai avansate ale tiroiditei autoimune, poate fi necesară și o medicamentație ce reglează nivelul de T3. De obicei, acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui alt hormon sintetic cunoscut sub denumirea de liotironina. Medicamentația pentru înlocuirea hormonilor T3 poate duce la efecte adverse precum insomnie, anxietate și bătăi accelerate ale inimii, fapt pentru care se recomandă o perioadă de test înainte de tratamentul pe termen lung.
În afară de medicamentația hormonală, numeroase studii indică faptul că unele suplimente de vitamine precum Seleniul și Vitamina D pot reduce nivelurile de anticorpi dăunători pentru glanda tiroidă.
Ce complicații pot apărea în tiroidita Hashimoto?
În cazul în care tiroidita autoimună rămâne nediagnosticată și netratată, pot apărea o serie de complicații și probleme precum:
Gușa. Tiroidita autoimună duce la inflamarea glandei tiroide, fapt care rezultă în apariția unei gușe care, deși nu este inconfortabilă, poate reprezenta o problemă estetică.
Tulburări de sănătate mintală. Afecțiunile mentale sunt des întâlnite și asociate cu tiroidita autoimună, în special depresia. În cazul în care suspectezi că ai putea avea depresie din cauza tiroiditei, îți recomandăm să te adresezi unui psiholog sau psihoterapeut pentru susținere.
Disfuncții sexuale. Tiroidita Hashimoto poate cauza disfuncții sexuale atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În cazul bărbaților, aceasta se poate manifesta printr-un libido scăzut și disfuncții erectile. La femei poate apărea inabilitatea de a ovula, menstruația iregulată sau excesivă și reducerea apetitului sexual.
Infertilitate. Disfuncțiile sexuale la femei vin cu un risc în plus: acela de a nu putea rămâne însărcinate sau de a nu putea duce o sarcină la bun sfârșit. De asemenea, copiii femeilor ce suferă de tiroidită Hashimoto nediagnosticată pot întâmpina o serie de dificultăți precum autism, întârzieri de vorbire, abilități intelectuale reduse și alte probleme de creștere.
Probleme cardiace. Tiroidita autoimună netratată poate duce la creșterea inimii (cardiomegalie) și la aritmii. Pe termen lung, în lipsa unui tratament medicamentos corespunzător, se poate ajunge chiar și la boli cardiovasculare mai grave și insuficiență cardiacă.
Toate aceste complicații pot fi însă combătute printr-o medicamentație corespunzătoare, dozajul fiind stabilit de către medicul specialist. Pentru a urmări și controla evoluția afecțiunii, e nevoie de o supraveghere continuă ce se realizează prin controale medicale periodice, conform indicațiilor medicului tău.
Poate fi prevenită apariția tiroiditei Hashimoto?
Din păcate nu există nicio cale de prevenție atunci când vine vorba de tiroidita autoimună. Vestea bună, în schimb, este că această afecțiune poate fi foarte ușor ținută sub control cu o medicație adecvată. Pentru a putea trata tiroidita Hashimoto, este foarte important să recunoști mai întâi simptomatologia specifică.
În cazul în care suspectezi că ai putea suferi de tiroidită Hashimoto, adresează-te medicului tău de familie sau mergi la un medic endocrinolog. Aceștia te vor îndruma mai departe spre cea mai bună cale de diagnosticare și tratament.