Herpesul genital: Transmitere, diagnostic, prevenire

Virusul herpetic

Herpes genital: simptome, cauze, tratament

Herpesul genital este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală și, de multe ori, simptomele sunt absente sau trec neobservate. Doctorii cred că aproximativ 417 milioane de persoane din întreaga lume cu vârsta cuprinsă între 14 și 49 de ani sunt infectate cu virusul care cauzează herpesul genital. Acest lucru este important mai ales în contextul în care, odată dobândit, acest virus rămâne în corp, într-o formă mai ușoară sau mai gravă, întreaga viață.

 • Cum se transmite
 • Simptome
 • Diagnostic
 • Tratament
 • Herpesul genital în timpul sarcinii
 • Complicații
 • Cum poți preveni infectarea
 • Cum este afectată viața sexuală a persoanei infectate

Cum se transmite

În cele mai multe cazuri, herpesul genital se transmite prin contact sexual, vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată. Virusul este transmis prin contact cu:

 • O leziune hepatică;
 • Salivă sau piele din zona bucală a unei persoane infectate;
 • Secreții sau piele din zona genitală a unei persoanei infectate;
 • Sângele unei persoane infectate;
 • Ace sau seringi folosite la comun cu o persoană infectată.

De asemenea, riscul de transmitere este de două ori mai mare de la bărbat la femeie decât de la femeie la bărbat, iar virusul poate fi transmis inclusiv dacă persoana infectată este asimptomatică.

Pe de altă parte, virusul nu se transmite dacă folosești așternuturi comune, mergi la piscină sau folosești același prosop cu o persoană infectată.

Simptome

Perioada de incubare pentru virusul care cauzează herpesul genital, herpes simplex II, este de 2-12 zile, persoana infectată putând avea simptomele timp de aproximativ două săptămâni de la infecție. Primele simptome includ:

 • Scăderea apetitului;
 • Oboseală;
 • Dureri de cap;
 • Febră;
 • O stare generală proastă;
 • Dureri musculare în zona inferioară a spatelui, pe coapse și genunchi;
 • Umflarea dureroasă sau nu a ganglionilor inghinali;
 • Durere la urinare.

În prima fază a herpesului genital, femeile pot avea secreții vaginale anormale, dureri în timpul sexului sau dureri vulvare.

Ulterior, pot apărea vezicule dureroase la nivelul zonei genitale. Imediat înainte de apariția lor, apare o senzație de arsură, mâncărime și durere. După spargerea veziculelor, rămân leziuni ulcerative dureroase la atingere. Acestea se acoperă cu o crustă care poate apărea după 7-14 zile.

Aceste leziuni specifice herpesului genital se localizează la femei pe labii, la nivelul vaginului, în zona anusului, pe fese sau pe interiorul coapselor. În cazul bărbaților, pot apărea pe scrot, în jurul penisului sau al anusului, în zona coapselor sau a feselor. Aceste simptome pot dura până la patru săptămâni.

Herpesul genital este recurent, astfel că simptomele vor reapărea, însă vor avea o intensitate și o durată mai scurtă. În general, afectează aceeași zonă, iar unele perioade de recurență sunt asimptomatice.

Probabilitatea de recurență a herpesului genital crește dacă:

 • Ai un sistem imunitar slăbit;
 • Suferi de oboseală cronică;
 • Ai avut o intervenție chirurgicală;
 • Ai o viață sexuală bogată și schimbi partenerii des;
 • Ești expus la stres emoțional sau ai trecut printr-o traumă.

Diagnostic

Herpesul genital este diagnosticat în urma unui control medical. Doctorul analizează simptomele și leziunile apărute pe fondul herpesului (dacă există). Este posibil să fie nevoie de analize de sânge, pentru a depista nivelul de anticorpi din organism. Acestea vor indica prezența sau absența virusului, însă nu vor oferi indicii referitoare la persoana de la care ai luat infecția sau de cât timp se află virusul în corp.

Tratament Herpes genital

Tratament

Herpesul genital nu este vindecabil. Totuși, administrarea unor medicamente precum antiviralele orale pot reduce din severitatea și durata simptomelor. În cazul durerilor puternice, se pot lua analgezice. De asemenea, tratarea simptomelor ajută la evitarea apariției complicațiilor și poate contribui la reducerea, într-o oarecare măsură, a riscului de transmitere. Menținerea sistemului imunitar sănătos, precum și igiena zonei genitale ajută și ele la micșorarea intensității simptomelor.

Mai jos sunt alte câteva recomandări pentru tratarea herpesului genital:

 • Aplică gheață învelită în pansament steril pentru a calma durerea;
 • Folosește o cremă cu vaselină sau lidocaină, pentru a reduce durerea la urinare. Spală-te pe mâini înainte și după aplicarea cremei;
 • Evită să porți haine strâmte, care ar putea irita veziculele;
 • Evită să faci sex vaginal, anal sau oral până la trecerea iritației.

Unele persoane apelează și la tratamente naturiste, pentru a reduce din simptomele herpesului genital. Este recomandat să folosești lizină, zinc, miere manuka sau aloe vera doar după ce ai vorbit cu medicul.

Herpesul genital în timpul sarcinii

Herpesul genital poate fi periculos în sarcină, motiv pentru care este esențial să mergi la medic, dacă observi simptomele. Există studii care sugerează că infecția cu virusul herpes simplex II crește riscul de avort și de naștere prematură.

De asemenea, există o probabilitate ca virusul să fie transmis la făt înainte sau în timpul nașterii. Pentru a evita acest lucru, medicul îți va recomanda un tratament cu antivirale pe toată durata sarcinii și este foarte probabil să fie nevoie să naști prin cezariană.

Complicații

În lipsa tratamentului, herpesul genital poate duce la complicații precum:

 • Infecții cu alte boli cu transmitere sexuală - herpesul duce la apariția unor leziuni în zona intimă și, astfel, creează noi posibilități pentru ca alte tipuri de virusuri să pătrundă în organism, inclusiv virusul HIV;
 • Herpes neonatal - apare în cazul gravidelor. Dacă virusul este transmis bebelușului în timpul nașterii, viața sa poate fi pusă în pericol;
 • Răspândirea infecției în alte zone ale corpului - dacă sistemul imunitar este slăbit și atingi, de exemplu, zona ochilor, infecția se poate răspândi și în zona oculară.

Cum poți preveni infectarea

Cea mai la îndemână modalitate de a evita infecția cu virusul herpes simplex II este să folosești prezervativul la fiecare contact sexual. De asemenea, este recomandat ca partenerii să se testeze pentru acest virus înainte de începerea unei relații sexuale monogame. În plus, dacă ai o relație cu o persoană infectată, este recomandat ca aceasta să ia zilnic medicația anti-herpes.

Cum este afectată viața sexuală a persoanei infectate

Dacă ai herpes genital, te poți bucura în continuare de o viață sexuală activă, însă este indicat să îți informezi partenerul sau partenera. În lipsa unui antidot, pentru a evita apariția complicațiilor și pentru a limita riscul de transmitere, este bine să se evite sexul în perioadele de recurență. Cum simptomele nu sunt prezente întotdeauna, sexul protejat este cea mai simplă modalitate de a evita transmiterea virusului.

Herpesul genital nu reprezintă o afecțiune gravă, mai ales dacă îți dai seama din timp dacă ești infectat. Odată ce ai observat simptomele, este indicat să te adresezi medicului, pentru a urma tratamentul necesar. Acesta te va ajuta să eviți complicațiile asociate herpesului genital și îți va permite să te bucuri de o viață sexuală activă.

Sursa foto: Shutterstock

Cosmin Giurgiu
Publicat de Cosmin Giurgiu la data de 16/07/2019.
Ultima actualizare 12/10/2020.
Articole similare
Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: cauze, transmitere, simptome, prevenire
Hepatita B: tipuri, cauze, cum se transmite, simptome și prevenire

Hepatita B reprezintă o afecțiune a ficatului, fiind una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate la nivel mondial. Deși î... Citește mai departe
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate
Boli cu transmitere sexuală (BTS) - Analize medicale recomandate

Ce sunt bolile cu transmitere sexuală (BTS)? BTS este denumirea generică pentru o serie de infecții transmisibile prin contacte sex... Citește mai departe
Infecția cu HPV: Cauze, simptome, tratament, prevenție
Infecția cu HPV: Cauze, simptome, tratament, prevenție
Infecția cu HPV: cauze și transmitere, tipuri de HPV, simptome, tratament și prevenție

Ce este Human Papilloma Virus - tipuri de HPV Cauzele infecției cu HPV și transmitere Simptomele infecției ... Citește mai departe
Descoperă toate articolele