Examen citologic cervico-vaginal convențional (Papanicolau, Pap-test)
Generalități
Materialul examinat este constituit de celule care îşi păstrează într-o mai mică măsură relaţiile intercelulare avute în timpul existenţei lor în ţesuturile de origine. Materialele de examinat pot sa fie:
- gata întinse pe lame de sticlă de către medicul trimiţător (cu fixare imediată, ulterioară recoltării): celule recoltate după exfoliere (frotiu cervico-vaginal), celule recoltate prin aspirare (puncţie aspirativă cu ac fin), celule recoltate prin citoamprentaj (celule rămase pe lamă de sticlă după contactul acesteia cu un ţesut de examinat);
- conţinute în lichide biologice recoltate şi păstrate în condiţii corespunzătoare, caz în care are loc o concentrare a celulelor prin centrifugare în laborator şi o întindere a acestora în strat subţire pe lame de sticlă cu fixare imediată (se obţine astfel frotiul fixat).
Ulterior fixării, frotiurile obţinute sunt colorate, coloraţia frecvent utilizată fiind coloraţia Babes-Papanicolaou în care asupra componentelor celulare de examinat acţionează trei coloranţi cu proprietăţi diferite şi cu rezultate diferenţiate în funcţie de structură celulară sensibilă la acţiunea colorantului.
Examinarea microscopică a preparatului citologic se face după pregătirea acestuia în vederea păstrării pe termen îndelungat: clarificarea frotiului, aplicarea mediului de montare şi a lamelei de sticlă cu obţinerea preparatului citologic permanent.
Evaluarea citologică este o evaluare de fineţe în care elementele constitutive ale celulei sunt analizate şi interpretate în contextul tuturor celulelor prezente pe lama, dar şi în contextul clinic al pacientului.
Pentru citologia exfoliativă cervico-vaginală rezultatul conţine şi elementele sitemului de raportare Bethesda pentru citologia colului uterin.
Bibliografie:
- Ordinul Ministerului Sănătăţii numărul 1217/2010 privind aprobarea ghidurilor de practică medicală pentru specialitatea Anatomie Patologică
- Solomon D, Nayar R - Sistemul Bethesda de raportare a citologiei colului uterin, Ed. Callisto 2009
Metode și materiale folosite
- SinonimeBabeș-Papanicolau, Pap-test
- MetodaMicroscopie
- Material uzualsecreție exo-endocervical
- Transport (temp. °C)18 - 25
- Stabilitatea probei3 zile la 18 - 25°C
- Cantitate minimă2 frotiuri fixate umede în alcool 96 % (5 minute)
- Observații
Analiza poate fi decontată CAS pe baza biletului de trimitere de la medicul de specialitate sau de la medicul de familie (valabil DOAR pentru județul Timiș).
Recoltarea acestei analize se realizează de către medicul de specialitate (nu poate fi recoltată în cadrul locațiilor Bioclinica)
Rezultat în maxim 5 zile lucrătoare.